Super Smash Bros. Ultimate is gelekt 

Super Smash Bros. Ultimate is gelekt 2018-11-27T09:38:13
Super Smash Bros. Ultimate is één van de grootste releases van dit jaar, maar na het afgelopen weekend lijkt de gehele game al op straat te liggen! Karim gaat je uitleggen hoe dit is gebeurd, waarom dit is gebeurd en hoe schadelijk dit is voor Nintendo.

Dit hele verhaal begint op donderdag 22 november, als er op 4Chan een afbeelding verschijnt van iemand die Super Smash Bros. Ultimate al in handen wist te krijgen. Muren met reacties verschenen er onder het bericht met de mededeling dat het hartstikke fake was, terwijl tegelijkertijd ook mensen zich al zorgen begonnen te maken over de mogelijke spoilers dat dit op kan gaan leveren.

Deze zorgen bleken meer dan terecht te zijn. Hoe de game van de retailer in handen is beland van hackers is niet bekend, maar anno 2018 natuurlijk een kwestie van tijd. Deze hackers ‘dataminen’ vervolgens de game, waardoor ze alle data en bestanden in handen krijgen en het wild kunnen gaan verspreiden. Hierdoor is tijdens het afgelopen weekend onder meer de volledige soundtrack van Super Smash Bros. Ultimate gelekt, stonden alle cutscenes online, zijn alle bestanden op het internet gegooid, werd de game gestreamd op YouTube en Twitch en daar zelfs als ROM aangeboden, zodat je de game kunt spelen op een gehackte Switch of een emulator. Over de emulator ben ik niet volledig zeker, maar emulator of niet; Nintendo heeft een probleem.

De eerste reactie die ik op dit artikel verwacht is: “Maar door de afgelopen vijf Nintendo Directs weet ik alles al over Super Smash Bros. Ultimate, dus ik kan niet gespoiled worden.“ Dan heb ik ongelofelijk slecht nieuws voor je. Als je een liefhebber bent van de muziek in de Super Smash-games, is het vrij schadelijk voor je ervaring dat dit weekend bijna alle nummers in het wild te vinden waren. Ook weet ik inmiddels exact hoeveel Spirits er in de game zitten (het zijn er veel, heel veel) en had je misleid kunnen worden, waardoor je alle cutscenes van de story mode World of Light had kunnen zien. Terugkomend op de muziek: in de titels van de nummers kun je zien waarvoor de muziek gebruikt wordt, waardoor niet alleen de muziek zelf spoilergevoelig is. Daarnaast is het zien van 1 bestandsnaam genoeg zijn om te weten wie de final boss in de game is, of dat jouw favoriete character er alsnog in de vorm van een Spirit in zit.

Inmiddels doen de wildste verhalen de ronde op het internet en ook voor ons, als ‘gamejournalisten’, is het zeer lastig het exacte lek hiervan te achterhalen. Momenteel lijkt het te gaan om een Mexicaanse retailer (vermoedelijk de winkel Game Swap) die de street date heeft gebroken. Ook lijkt de digitale pre-load versie van de game niet helemaal veilig te zijn, maar hier wordt veel minder over gesproken op het internet. Duidelijk is in ieder geval dat er iets waar is van dit hele verhaal, want de gehele game is inmiddels dus echt gelekt en door de distributie van ROMs mogelijk in handen van honderden of duizenden mensen.

Natuurlijk heeft Nintendo zelf dit weekend niet stilgezeten rondom deze issue. Gisteren is het van origine Japanse bedrijf begonnen met het uitdelen van strikes, waardoor populaire YouTube-kanalen als Crunchii en Dystifyzer binnenkort niet meer bestaan. Op het moment van schrijven is veel van de gelekte muziek nog te vinden op het kanaal van Crunchii, maar YouTube-regels schrijven voor dat een kanaal 7 dagen na het ontvangen van dergelijke strikes offline worden gehaald. Ook kunnen beide kanalen, samen met een lijst andere kanalen die gestriked zijn, niets meer uploaden op YouTube. Echter zal Nintendo nooit volledig het lek kunnen achterhalen en dichten, gezien websites als Reddit en 4Chan er al vol mee staan, mensen steeds slimmere manieren gaan vinden om de game te uploaden en te streamen en de lijst met bestanden op zoveel plekken te vinden is inmiddels, dat er geen beginnen meer aan is. Daarmee zeg ik niet dat Nintendo lekker achterover moet gaan leunen, want natuurlijk moeten ze er alles aan doen om de lekken zo beperkt mogelijk te houden.

Wat wel onbegrijpelijk is, is dat retailversies van de game al zo vroeg in de winkelmagazijnen in ieder geval Mexico te vinden zijn. Om te kijken of het probleem zich ook in Nederland voor gaat doen, heb ik verschillende Nederlandse retailers benaderd om te vragen of zij Super Smash Bros. Ultimate al in het magazijn hebben liggen. Alle benaderde retailers hebben gereageerd en gezegd dat Super Smash Bros. Ultimate nog niet in de magazijnen ligt. Wel is de game al digitaal te verkrijgen in de Limited Edition Super Smash Bros. Ultimate Nintendo Switch-bundel, maar dan kun je de game natuurlijk pas op 7 december spelen.

Medewerkers van twee van de benaderde retailers wisten ons te vertellen dat Super Smash Bros. Ultimate zelfs pas één dag voor de release binnenkomt in de winkels. Een van de twee medewerkers vertelde dat dit ook zo is verlopen met de release van Pokémon Let’s Go Pikachu & Eevee, maar niet met de release van bijvoorbeeld Super Mario Party. Ook hebben we Nintendo Nederland benaderd rondom deze kwestie, maar zij konden helaas niet reageren. Wel lijkt Nintendo Benelux dus per game, op basis van hoe gevoelig de game ligt, te bepalen wanneer zij een game leveren aan de winkels.

Of dit grote lek gevolgen gaat hebben voor de nu al strikte regels die Nintendo in ieder geval in de Benelux hanteert is iets wat we met de tijd gaan leren. Een van de grootste releases van dit jaar is gelekt en dit zal haast ongetwijfeld gevolgen gaan hebben. Nintendo moet het dit jaar vooral hebben van Pokémon Let’s Go en Super Smash Bros. Ultimate, en beide games zijn voor de release al flink blootgesteld aan leaks en datamines. Met name bij Super Smash Bros. Ultimate lijkt het nu volledig uit de hand te lopen...

In ieder geval zal ik jou, de lezer, willen aanraden om zoveel mogelijk uit de buurt te blijven van de spoilers die zich de komende twee weken nog gaan verspreiden over het internet. Mocht er een update zijn over deze kwestie, zal je mij weer typend terugvinden op deze website. Voor alles over Super Smash Bros. Ultimate ben je hier natuurlijk aan het goede adres, want Samuel schrijft voor de Power Unlimited. Lijkt me duidelijk dat je dan hier moet zijn!

Check voor meer spoilervrij nieuws over Super Smash Bros. Ultimate de uitgebreide trailer met een compleet overzicht van de content en een uur aan gameplay van Super Smash Bros. Ultimate. Check hier waarom Nintendo de DLC-line-up voor Super Smash Bros Ultimate al heeft vastgelegd.

REACTIES (21) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord