Kansspelautoriteit noemt loot boxes gokken - ontwikkelaars moeten aanpassingen maken 

Kansspelautoriteit noemt loot boxes gokken - ontwikkelaars moeten aanpassingen maken 2018-04-19T10:31:24
De kansspelautoriteit is klaar met hun onderzoek over loot boxes. Meerdere ontwikkelaars zijn in overtreding en moeten snel hun loot boxes aanpassen, anders krijgen ze een boete of mogen ze hun games niet eens meer verkopen in ons koude kikkerlandje.

Een aantal maanden geleden had de Nederlandse Kansspelautoriteit aangegeven dat ze een onderzoek gingen starten rondom loot boxes. Vandaag hebben ze hun resultaten gedeeld en concluderen dat een paar ontwikkelaars hun loot boxes moeten aanpassen. Als dit niet binnen acht weken wordt gedaan, kunnen ze een boete ontvangen of mogen ze de game niet meer verkopen in Nederland. Als dat tweede geval voorkomt zal dit de eerste keer zijn dat Nederland een game verboden heeft.

Loot boxes in Overwatch

Er zijn naar tien populaire games met loot boxes gekeken, al laat de kansspelautoriteit niet precies weten welke. Als je het volledige document echter leest, wordt in de beschrijvingen van sommige loot boxes echter wel duidelijk over welke games gesproken worden. De kansspelautoriteit heeft zich gericht op games momenteel populair zijn en veel gespeeld worden op Twitch.

Vier van de tien games die onderzocht zijn geven spelers de mogelijkheid om in-game voorwerpen te verkopen. Deze voorwerpen hebben dus echte, economische waarde. Spelers hebben dus de kans om echt geld te verdienen aan loot boxes door zeldzame items te ontvangen en dit overtreedt de kansspelregels. De andere zes games waarin er niet gehandeld kan worden met in-game items, overtreden de wet niet. Maar alsnog waarschuwt de kansspelautoriteit deze ontwikkelaars vanwege het feit dat het veel weg heeft van gokmachines.

Supply Drops in CoD: WW2

Marja Appelman, de directeur van de Kansspelautoriteit, zegt dat loot boxes zijn ontworpen als slot machines. Vooral omdat er in de game altijd zo’n spektakel van wordt gemaakt wanneer je een loot box opent.

Ze zijn ontworpen zoals gokspellen zijn ontworpen, met het gevoel dat je bijna hebt gewonnen. Er zijn allerlei geluidseffecten en visuele effecten als je zo'n loot box opent. Daarmee heb je de neiging om door en door te spelen.

De Kansspelautoriteit vindt verder dat ontwikkelaars momenteel niks doen om kinderen te beschermen tegen de gevaren van de loot boxes. 

Card Packs in Hearthstone

De Kansspelautoriteit heeft gezeten met collega’s uit andere Europese landen en die zijn tot dezelfde conclusie gekomen. De kans is dus zeker aanwezig dat meer landen de komende dagen soortgelijke eisen gaan stellen aan de ontwikkelaars. De wet gaat zich er eindelijk mee bemoeien en het lijkt erop dat de loot box zoals we die kennen aardig aangepast gaat worden.

Gisteren heeft een studie van Juniper Research aangetoond dat grote bedrijven dit jaar ongeveer 30 miljard dollar zouden verdienen aan loot boxes en in 2022 dit kan oplopen tot 50 miljard. Deze nieuwe ontwikkelingen zorgen er waarschijnlijk voor dat deze cijfers aangepast moeten worden.

REACTIES (13) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord