Gerechtsof EU: 'Console homebrew is niet illegaal' (UPDATE!) 

Gerechtshof EU: 'Console homebrew is niet illegaal' (UPDATE!) 2014-01-24T13:05:44
Het gerechtshof van de Europese Unie heeft laten weten dat het omzeilen van de beveiligingssoftware van een console legaal kan zijn, zolang de content waar toegang toe wordt verkregen ook legaal is.

UPDATE!

Er zijn nogal wat verwarrende signalen omtrent de uitspraak van het gerechtshof. Het gerechtshof heeft gezegd dat de maatregelen die Nintendo neemt om hun games te beschermen wetmatig zijn. Toch is het modden van een DS of Wii niet illegaal, als er geen copyright rechten geschonden worden. In de officiele uitspraak kun je de details lezen. Wij namen contact op met de PR sectie van Nintendo Nederland voor wat opheldering, en deze liet ons het volgende weten:

"De CJEU heeft beslist dat de beveiligingstechniek die wordt toegepast bij consoles en games bij makers van videogameconsoles (zoals Nintendo) in lijn is met het Europees kopieerrecht. De Court heeft ook enkele handige handvaten beschikbaar gesteld die nationale gerechtshoven kunnen gebruiken bij het beoordelen van of er sprake is van een duidelijk commercieel doel naast het misleiden. De Court heeft nu de weg vrijgemaakt voor het Milan Tribunal om te ondervinden dat de verkoop van misleidingsapparaten onwettig is."

Hieronder het originele artikel:

Het gaat hier om een rechtzaak die Nintendo heeft aangespannen tegen PC Box. PC Box is software die je toestaat om video en muziek af te spelen op je DS of Wii. Nintendo beweert dat de software het toestaat om illegaal verkregen games te spelen op hun consoles, iets wat PC Box stellig ontkent. 

Vandaag is er uitspraak gedaan in de zaak, en het gebruik van de software van PC Box is dus niet onwettig. De content die door de software afgespeeld kan worden is op zichzelf namelijk niet per se illegaal. Pas wanneer dit het geval zou zijn zou PC Box op de vingers getikt worden.

Nintendo laat het er uiteraard niet bij zitten, en is bezig een grote schreeuwende menigte met fakkels en hooivorken samen te stellen. In Milan speelt zich de rechtzaak af die deze kwestie doorschoof naar de EU, en deze loopt nog steeds.

 

REACTIES (24) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord