Dikke dwangsommen opgelegd om lootboxes in FIFA 

Dikke dwangsommen opgelegd om lootboxes in FIFA 2020-10-29T12:17:08
EA verdient natuurlijk goud geld met al die lootbxes en pakjes in FIFA, maar nu moeten ze waarschijnlijk ook weer wat van dat geld inleveren. De Nederlandse Kansspelautoriteit (Ksa) heeft namelijk dikke dwangsommen opgelegd, omdat de voetbalgame nu een gokspel zou zijn.
De rechtbank Den Haag heeft deze beslissing nu goedgekeurd. Volgens de uitspraak is de dwangsom in oktober 2019 opgelegd. Electronic Arts heeft daar vervolgens bezwaar tegen aangetekend, maar dat is in eerste instantie en ook in hoger beroep afgewezen.

De dwangsommen zijn gericht op de lootboxes in FIFA, waarmee spelers nieuwe, willekeurige voetballers verdienen voor hun team. Volgens de Ksa is dat een kansspel, wat niet zomaar mag worden aangeboden in Nederland. De rechter geeft de autoriteit daarin nu dus gelijk en stelt dat de Ksa bevoegd is om tot handhaving over te gaan.

De dwangsommen zijn opgelegd aan zowel Electronics Arts zelf, als de Zwitserse dochter die verantwoordelijk is voor de verkoop. Beide bedrijven krijgen een boete van 250.000 euro per week, met een maximum van vijf miljoen. In totaal kan de boete dus oplopen tot 10 miljoen euro.
FIFA 21 Ultimate Team Packs

EA is het niet eens met het besluit en stelt dat het geen kansspel aanbiedt, omdat de packs die worden aangeboden onlosmakelijk verbonden zijn met de FUT-modus, wat zelf een behendigheidsspel is. "De FUT-modus draait niet om het openen van Packs maar om het spelen van voetbalwedstrijden en het winnen van de competitie," valt te lezen in de juridische stukken. Ook zegt EA dat de inhoud van de packs alleen waarde hebben binnen het spel zelf en dat de meeste spelers FIFA niet spelen om te gokken.

In een officieel statement Laat Electronic Arts Benelux weten in beroep te gaan tegen de beslissing:

"FIFA en de FIFA Ultimate Team modus worden al jarenlang door spelers van over de hele wereld met veel plezier gespeeld. Daarom zijn we teleurgesteld over de beslissing die vandaag is genomen en de mogelijke impact hiervan op de Nederlandse spelers. We zijn niet van mening dat onze producten en diensten op enige wijze in strijd zijn met de gokwetten. We gaan tegen deze beslissing in beroep en proberen een situatie te voorkomen die impact heeft op de mogelijkheden van Nederlandse spelers om FIFA Ultimate Team volledig te spelen. Electronic Arts hecht veel waarde aan een positieve speelervaring: we streven ernaar alle spelers keuze, eerlijkheid, waarde en plezier te bieden in al onze spellen. We staan nog steeds open voor gesprekken met de Nederlandse Kansspelautoriteit en andere stakeholders om hun zorgen te begrijpen en oplossingen te zoeken om deze aan te pakken.”

REACTIES (15) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord