CEO’s Activision Blizzard en EA verdienen 300 keer zoveel als hun medewerkers 

CEO’s Activision Blizzard en EA verdienen 300 keer zoveel als hun medewerkers 2019-02-25T16:34:03
Uit een artikel blijkt dat zowel EA’s Andrew Wilson als Activision Blizzards Bobby Kotick tot de meest overbetaalde CEO’s van de Verenigde Staten behoren. Uit deze bron blijkt dat beide hoge bazen meer dan 300 keer zo veel verdienen als de gemiddelde medewerker van hun respectievelijke bedrijven.

You Sow, een organisatie die opkomt voor sociale verantwoordelijkheid binnen het bedrijfsleven, voert jaarlijks een analyse waarbij ze onderzoeken hoeveel CEO’s van bepaalde bedrijven worden betaald. Ook proberen ze met de verzamelde data in te schatten of deze bazen ‘teveel’ betaald krijgen en zo ja, hoeveel dan. Dit doen ze door te kijken naar het uitbetaalde salaris, het gemiddelde salaris van de medewerkers van hun bedrijven en andere factoren, zoals hoeveel procent van de stakeholders het met het salaris van de CEO eens zijn. En dit jaar zijn er een paar opvallende resultaten uit voortgekomen.

Je mag raden wie er op nummer een staat op de lijst van meest overbetaalde CEO’s in de game-industrie! Inderdaad, je eerste gok is meteen goed, de man waar we allemaal zoveel van houden: Activision Blizzard’s Bobby Kotick! Zijn bedrijf had een prima jaar maar moest wel mensen ontslaan. Gelukkig heeft dat niets te maken met zijn salaris van ruim 28,5 miljoen dollar per jaar. Dit is ongeveer 306 keer zo veel als het gemiddelde salaris onder Activision-medewerkers.

Iets lager op deze lijst staat de CEO van EA; Andrew Wilson. Deze man werkt heel hard en heeft vorige week net een kwart van de medewerkers van FireMonkeys, EA’s Australische tak, moeten ontslaan. Dat is een zware klus en verklaart dan ook de ruim 36 miljoen die hij elk jaar op zijn bankrekening gestort krijgt. Wel vreemd dat wel 97 procent van de stakeholders problemen hebben met dit salaris, maar dat maakt blijkbaar verder niet uit.

Wel goed om in ons achterhoofd te houden is dat deze heren nog niet het ergste zijn. Op de lijst, die ook CEO’s van bijvoorbeeld Disney, Netflix, MacDonalds en 20th Century Fox bevat, staan ze respectievelijk op plaats 45 en 98. Het kan dus altijd nóg erger.

Het lijkt er op dat de vakbonden voor medewerkers in de game-industrie wel een beetje klaar zijn met meneer Kotick. Hier lees je over een initiatief om hem de laan uit te sturen. Het was dus in 2013 al bekend dat het deze kant op zou gaan met het salaris van meneer Kotick. Lees hier hoe dat precies zit.

REACTIES (14) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord