UPDATE: Blizzard schorst Hearthstone-speler die 'Liberate Hong Kong' roept 

Blizzard schorst Hearthstone-speler die 'Liberate Hong Kong' roept 2019-10-09T13:33:31
Blizzard heeft de Hearthstone Grandmasters-speler Chung ‘Blitzchung’ Ng Wai geschorst en zijn gewonnen prijsgeld ingetrokken, nadat hij in een interview na een wedstrijd ‘Liberate Hong Kong, revolution of our age!’ riep. De casters, die uit beeld doken toen het gebeurde, hebben hun baan verloren.

Update: Het personage Mei uit Overwatch wordt op Reddit gebruikt om meer aandacht voor de situatie in Hong Kong te genereren, vanwege haar Chinese nationaliteit. Afbeeldingen zoals deze hieronder krijgen tienduizenden upvotes. De afbeeldingen verschenen eerst op de Hong Kong Subreddit, maar werden al snel op de Overwatch Subreddit gegooid. De mods van deze Subreddit waren er echter niet zo blij mee en verwijderden een aantal post met veel upvotes. Ook op Twitter wordt Mei massaal als symbool tegen de Chinese overheid ingezet.

Overwatch Mei

Overwatch Mei

Origineel bericht: In een interview na een Hearthstone Grandmasters-wedstrijd in China probeerde Chung ‘Blitzchung’ Ng Wai aandacht te genereren voor de situatie in Hong Kong. Hij verscheen op de livestream met een gasmasker op, eentje die vergelijkbaar is met de maskers die de mensen in Hong Kong dragen tijdens de protesten. Tijdens het interview haalde hij het masker van zijn gezicht af en riep hij: ‘Liberate Hong Kong, revolution of our age!’

De casters van de livestream, die zich hier duidelijk niet mee wilden associëren, zie je snel uit het beeld duiken. Een clip van de video verscheen al snel op Reddit, maar werd even snel weer verwijderd. De video is echter nog wel op Twitter te vinden:

Blizzard is zich duidelijk bewust van de mogelijke gevolgen van een dergelijk statement in de Chinese markt, want als reactie hierop hebben ze Blitzchung verwijderd uit de Grandmasters-competitie door hem voor twaalf maanden te schorsen. Ook wordt al zijn gewonnen prijsgeld van seizoen 2 ingetrokken. Sectie 6.1 van de officiële Grandmasters-regels verantwoordt deze keuze van Blizzard:

Engaging in any act that, in Blizzard’s sole discretion, brings you into public disrepute, offends a portion or group of the public, or otherwise damages Blizzard image will result in removal from Grandmasters and reduction of the player’s prize total to $0 USD, in addition to other remedies which may be provided for under the Handbook and Blizzard’s Website Terms.

In het statement voegt Blizzard daar de volgende onderbouwing aan toe:

We’d like to re-emphasize tournament and player conduct within the Hearthstone esports community from both players and talent. While we stand by one’s right to express individual thoughts and opinions, players and other participants that elect to participate in our esports competitions must abide by the official competition rules.

Ook de twee casters van de livestream zien we niet meer terug, hoewel Blizzard daar nog geen uitspraak over gedaan heeft.

Grandmasters livestream

Blitzchung heeft inmiddels gereageerd door te zeggen dat hij nog steeds achter zijn woorden staat:

I know what my action on stream means. It could cause me lot of trouble, even my personal safety in real life. But I think it's my duty to say something about the issue.

De video van het interview is van Twitch verwijderd, maar ook de voorafgaande wedstrijd tegen Dawn is er niet meer te vinden. Alle andere Grandmasters-wedstrijden staan nog wel op Twitch en zijn ook op de Hearthstone-website te vinden. Het is niet duidelijk wie er verantwoordelijk is voor het verwijderen van deze clips, aangezien Hearthstone en andere Blizzard-games in China beheerd worden door het bedrijf Netease.

De raarste dingen gebeuren tijdens het Grandmasters-toernooi van Hearthstone. Zo verloor Linh 'Seiko' Nguyen een wedstrijd omdat hij op zijn mobiel druk bezig was met een potje Auto Chess. In ander Blizzard-nieuws, vorige week liet Blizzard-president J. Allen Brack weten dat de ontwikkeling van PC-games nog steeds centraal staat bij Blizzard.

REACTIES (23) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord