Amerikaanse waakhond tikt Machinima op de vingers voor dubieuze Xbox One reclame 

Amerikaanse waakhond tikt Machinima op de vingers voor dubieuze Xbox One reclame 2015-09-03T10:36:30
YouTubers verdienen best een aardig centje aan het promoten van producten, maar dit moet wel op de juiste wijze gebeuren. Het YouTube netwerk Machinima beloonde video makers met geld voor het promoten van de Xbox One, maar verzwegen daarbij dat het om reclame ging...

Rond de lancering van de Xbox One startte het YouTube netwerk Machinima een campagne: "Maak een positieve video over de nieuwste console van Microsoft en je krijgt extra betaald. Hierover mag verder niet gesproken worden". Best vreemd toch? De Federal Trade Commission dacht er ook zo over en na het onderzoeken van de campagne kwamen zij tot de conclusie dat Machinima betrokken is bij 'deceptive advertising': misleidende reclame dus.

De FTC heeft bekend gemaakt dat de twee partijen een overeenkomst hebben gesloten waardoor Machinima niet in staat is om een dergelijk geintje nog een keer uit te voeren.

“Under the proposed settlement, Machinima is prohibited from similar deceptive conduct in the future, and the company is required to ensure its influencers clearly disclose when they have been compensated in exchange for their endorsements.”

Tom Cassel

Machinima werd in het jaar 2000 opgericht en is verantwoordelijk voor een aantal populaire YouTube persoonlijkheden zoals Zack Scott. De twee kanalen die betrokken waren bij het 'promoten' van de Xbox One waren SkyVSGaming en TheSyndicateProject. Beide kanalen dropten twee video's op YouTube. Adam Dahlberg (SkyVSGaming) kreeg hier $15.000 voor en zijn videos werden in totaal 500.000 keer bekeken. Tom Cassel van TheSyndicateProject kreeg twee keer zoveel als Dahlberg en zijn video's werden maar liefst 1 miljoen keer bekeken. Beide video's zaten vol met lovende boodschappen over de Xbox One, terwijl de YouTubers verzwegen dat ze betaald werden voor de reclame.

REACTIES (16) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord