AMD laat Ryzen-chips zien met ingebouwde Vega-GPU 

AMD laat Ryzen-chips zien met ingebouwde Vega-GPU 2017-10-26T18:38:54
De Ryzen-processors die AMD weer een plek hebben gegeven in de CPU-markt komen binnenkort beschikbaar als mobiele chips met geïntegreerde Vega-GPU’s. De komende maanden gaat AMD deze chips lanceren voor een aantal type apparaten, waarbij ultradunne laptops en convertibles als eerste aan bod komen.

Afgelopen week heeft AMD de Ryzen Processor With Radeon Vega Graphics onthuld, wat behalve een flink lange naam ook de achtste generatie APU's van de fabrikant. Zoals de naam al aangeeft zijn de chips gebaseerd op de Zen-architectuur, die ook gebruikt wordt in de Ryzen-CPU’s, maar beschikken ze daarnaast over een flinke Vega-GPU. Vooralsnog komen er maar twee van deze chips uit: de Ryzen 7 2700u en Ryzen 5 2500u, waarbij de ‘U’ staat voor ultrathin. Deze chips zullen beschikbaar zijn tegen het einde van dit jaar in laptops van onder andere Lenovo, HP en Acer.

Specificaties
Zowel de Ryzen 7 2700u als de Ryzen 5 2500u hebben vier cores en acht threads, een dikke prestatie gezien het stroomverbruik tussen de 9 en 25 watt ligt, afhankelijk van de toepassing. De standaard klokfrequentie van de 2700u ligt op 2,2Ghz met een maximale turbofrequentie van 3,8Ghz. Bij de 2500u liggen deze frequenties ieder 200Mhz lager. De nieuwe chips zullen dus weinig moeite hebben met het verslinden van productiviteitstoepassingen zoals Photoshop, Premiere en CAD-Programma's zoals 3Ds Max en Blender. 

Het andere verschil tussen deze twee chips vinden we in de ingebouwde Vega-GPU. Bij de mobiele Ryzen 7-chip klokt deze maximaal 1300Mhz over tien rekenkernen, terwijl dit bij de (vermoedelijk goedkopere) Ryzen 5 ligt op 1100Mhz over acht rekenkernen. Ondanks de relatief hoge kloksnelheid en vier cores weten de mobiele Ryzen-chips een flinke winst in stroomverbruik te boeken. Ten opzichte van de vorige generatie APU’s van AMD verbruiken deze chips 58% minder stroom, terwijl ze 200% meer CPU-kracht en 128% meer GPU-kracht leveren.

De mobiele chips zijn voorzien van dezelfde functies van de desktop Ryzen-chips, waaronder Precision Boost 2, Neural Net Prediction en Smart Prefetch - allemaal mooie namen voor functies die je programma's simpelweg sneller maken. Precision Boost 2 komt trouwens goed van pas bij deze mobiele chips, omdat het algoritme de beschikbare koeling en stroom zo efficiënt mogelijk benut, wat voorkomt dat je ultrathin een gat in je tafel brandt.

Extended Frequency Range is ook weer aanwezig, maar dan onder de naam Mobile Extended Frequency Range (mXFR). mXFR voert de klokfrequentie van de processor langzaam op, mits adequate koeling aanwezig is. AMD bepaalt welke laptops wel of niet mogen beschikken over mXFR, dit is afhankelijk van de fabrikant en of die fabrikant een dik koelsysteem in de laptop heeft gebouwd.

Gamen
Ultradunne laptops zijn vanwege het ontbreken van een GPU en een krachtige processor niet echt geschikt voor gamen, maar AMD meent dat de mobiele Ryzens hier verandering in kunnen brengen. In benchmarks van AMD is te zien dat grote games zoals Overwatch en Counter-Strike: Global Offensive speelbaar zijn op 720p en 1080p met 60fps, mits de grafische instellingen flink omlaag zijn gedraaid. Licht gamen lijkt er dus wel in te zitten, maar zwaardere games op hogere resoluties zit er niet in voor Ryzen ultrathin-eigenaren.

De Ryzen 7 2700u en de Ryzen 5 2500u zullen als eerste beschikbaar zijn in de HP Envy X360, de Acer Swift 3 en de Lenovo Ideapad 720s. Deze apparaten zullen dit semester nog beschikbaar zijn. Wanneer de Ryzen Mobile-chips naar zwaardere apparaten komen, zoals gaming laptops, is niet bekend.

REACTIES (3) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord