16-jarige student zet saaiste game ooit op Steam, zonder goedkeuring van Valve 

16-jarige student zet saaiste game ooit op Steam, zonder goedkeuring van Valve 2016-03-30T10:44:32
Watch paint dry, een game van 45 seconden, is één van de games die gepland stond om op 1 april uit te komen. De maker Ruby Nealon, een 16-jarige universiteitsstudent, heeft de game zonder goedkeuring van Valve op Steam gekregen.

Watch paint dry is een game van 45 seconden waarin je kijkt hoe verf droogt. De game hoort eigenlijk niet door de kwaliteitscontrole van Steam Greenlight te komen, laat staan in de Steam Store te komen, maar maker Ruby Neal is dat toch gelukt. Hij zorgde ervoor dat de game niet eens op Steam Greenlight hoefde te komen om goedgekeurd te worden.

Steam

Het hele idee is als grap bedoeld, om te laten zien hoe kwetsbaar Steam daadwerkelijk is. Hij probeerde eerder al contact te zoeken met Valve om het lek op te lossen, maar hij kreeg geen reactie. Toen nam hij heft dus in eigen handen. In een blog beschrijft hij hoe de game zonder al te veel problemen op de Steam Store verscheen.

Het eerste wat hij moest hebben was toegang tot Steamworks, met zo'n account kunnen ontwikkelaars hun games voorbereiden op een launch op Steam. Hij vertelt niet hoe hij toegang tot zo'n account kreeg, maar zegt wel dat dat lek nu is opgelost. Hij contacteerde op dat moment Valve, maar zij reageerden niet. Dus besloot Neal een geintje uit te halen.

Steam

Om de game nog beter te maken, kwamen er ook trading cards. Deze moeten door Valve worden goedgekeurd, maar ook die controle kon Neal omzeilen. Door zijn account ID aan te passen, kwam er een 'bad request' en kon hij zijn kaarten zelf goedkeuren. Het systeem controleerde niet of deze ruilkaartjes daadwerkelijk gecontroleerd waren, de game was nu klaar voor release.

Door iets verder in de code te graven kon hij er ook voor zorgen dat de game op Steam zou verschijnen. Hij deed dit door te zoeken naar de command om de game in de Steam Store te laten opduiken en deze te veranderen. Toen verscheen de game opeens op Steam en stond hij zelfs bij de nieuwe releases. Een hoop mensen waren overigens pissig om Watch paint dry en noemden Neal de reden dat de game-industrie kapot gaat.

Steam

Het lek is nu opgelost door Valve. Maar het is toch wel schrijnend dat een 16-jarige jongen binnen twee dagen een game op Steam heeft kunnen zetten. Neal hoeft overigens niet op een vergoeding of zelfs credits van Valve te rekenen. De platformhouder doet dat alleen aan personen die vaker bugs uit het systeem halen. Neal heeft nog wel steeds toegang tot zijn Steamworks account om verder te zoeken naar fouten. Hij geeft aan al twee andere bugs in het systeem te hebben gevonden, waarover hij later gaat posten als ze zijn opgelost door Valve.

REACTIES (29) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord