Cyberpunk 2077 misschien naar next-gen consoles 

Cyberpunk 2077 misschien naar next-gen consoles 2020-03-10T12:32:50
In deze Nachtwacht een inkoppertje over Cyberpunk 2077, waar we maar geen genoeg van krijgen! Daarnaast prachtige reflecties in Wolfenstein: YoungBlood, Dragon Ball Z: Kakarot launch trailer, top 100 best verkochte games van 2019 in Japan, het streamen van games vergeleken met de begindagen van Steam en een kleine discussie over de exclusives kwestie van Xbox Series X.

Cyberpunk 2077 misschien naar next-gen consoles

Goedesochtends! De Wacht begint deze Nachtwacht met een typisch gevalletje welles nietes, over Cyberpunk 2077. De game schreeuwt zo’n beetje om next-gen hardware, maar is tot nu toe alleen nog maar aangekondigd voor de huidige consoles en PC. Ontwikkelaar CD Projekt RED heeft ook al meerdere malen laten weten dat er nog geen plannen zijn voor een PS5 en Xbox Series X versie.

Toch is dat blijkbaar erg moeilijk om te geloven en dus blijven gamers de vraag stellen. Via Facebook bijvoorbeeld werd gevraagd of Cyberpunk 2077 naar de next-gen consoles gaat komen. Het korte antwoord was niet bepaald bevredigend:

CyberKeanu

“Possibly, however current generation is our main focus at the moment.”

Laten we met z’n allen even chillen en nadenken over de situatie. Is het slim voor CD Projekt RED om nu al aan te kondigen dat Cyberpunk 2077 ook naar de next-gen consoles komt? Of zou het financieel gezien veel slimmer zijn om je mond te houden, zoveel mogelijk exemplaren op de huidige consoles te verkopen en een jaar later de game opnieuw uit te brengen met alle DLC en next-gen toeters en bellen, zodat fans de game opnieuw zullen aanschaffen voor de next-gen consoles? It’s all about the money!


Kijk Wolfenstein: YoungBlood eens shinen

Over next-gen consoles gesproken! De PS5 en Xbox Series X gaan Ray Tracing ondersteunen en daar mag je best enthousiast over zijn. Op de PC zijn er inmiddels al een paar Ray Tracing compatible games uitgekomen en Wolfenstein: YoungBlood is nu aan dat lijstje toegevoegd. Digital Foundry is er uiteraard vol opgedoken en vraagt zich terecht af of wat we zien in Wolfenstein, een voorproefje is van wat we op de next-gen consoles mogen verwachten. Oh yes please laat het waar zijn, want check wat een gigantisch verschil Ray Tracing maakt in het filmpje, WOW!


Dragon Ball Z: Kakarot launch trailer

Vanaf morgen is Dragon Ball Z: Kakarot beschikbaar en daar hoort natuurlijk een vette launch trailer bij. In dit geval geeft Vegeta een vette introductie, check het hieronder.


Top 100 best verkocht games van 2019 in Japan

Famitsu heeft nog 1 keer teruggekeken naar 2019 en heeft een overzicht gemaakt van de top 100 best verkochte games van het afgelopen jaar in Japan. Het gaat hier alleen om retail games, dus de downloads tellen niet mee, maar Japanners staan er om bekend massaal nog naar de winkels te rennen voor nieuwe games, dus heel veel verschil had het waarschijnlijk niet gemaakt.

De volledige top 100 is een tikkie te lang voor de Nachtwacht, dus hieronder kan je de top 20 best verkochte games van 2019 in Japan vinden.

PokeSwitch

 1. Pokémon Sword & Shield – Switch – 2,988,134
 2. Super Smash Bros. Ultimate – Switch – 1,092,397
 3. Super Mario Maker 2 – Switch – 800,504
 4. Kingdom Hearts 3 – PS4 – 861,226
 5. New Super Mario Bros. U Deluxe – Switch – 747,589
 6. Mario Kart 8 Deluxe – Switch – 628,712
 7. Minecraft – Switch – 620,894
 8. Luigi’s Mansion 3 – Switch – 505,998
 9. Super Mario Party – Switch – 498,857
 10. Ring Fit Adventure – Switch – 495,639
 11. Dragon Quest XI S – Switch – 463,699
 12. Pokémon: Let’s Go, Pikachu! and Let’s Go, Eevee! – Switch – 431,629
 13. Monster Hunter World: Iceborne Master Edition – PS4 – 417,462
 14. Resident Evil 2 – PS4 – 403,833
 15. Splatoon 2 – Switch – 378,340
 16. Fishing Spirits – Switch – 336,995
 17. The Legend of Zelda: Breath of the Wild – Switch – 301,657
 18. Yo-Kai Watch 4 – Switch – 291,878
 19. Fire Emblem Three Houses – Switch – 273,905
 20. Sekiro: Shadows Die Twice – PS4 – 267,666

Wat opvalt aan deze lijst is natuurlijk hoe verschrikkelijk goed de Switch games het hebben gedaan in Japan het afgelopen jaar. In de top 20 zijn maar liefst 16 games voor de Switch en maar 4 voor de PS4! In de top 100 zitten overigens maar 3 games die niet voor de Switch of PS4 zijn, dat zijn Animal Crossing: New Leaf, Pokémon: Ultra Sun and Ultra Moon voor de 3DS en Pro Baseball Spirits 2019 voor de PS Vita. WTF, een baseball game voor de PS Vita? Gekke Japanners.


Streaming vergeleken met begindagen van Steam

Ja hoor, laten we het nog eens even over het streamen van games hebben! We zijn het er allemaal wel over eens dat games streamen ontzettend veel potentie heeft, maar we kunnen het er ook wel over eens zijn dat de potentie er nog niet helemaal uitkomt. Ook Google Stadia heeft een behoorlijk pijnlijke launch gehad en ondanks dat de service wel steeds beter wordt, is het nog verre van perfect.

Raul Rubio, de CEO van game studio Tequila Works en daarnaast ook de creative director van Google Stadia exclusive Gylt, vergelijkt de boel met toen Steam net beschikbaar was. In een interview zei hij:

Stadia

“This is like the early days of Steam in a sense that this is when people were complaining that it took too long to download, and then the download would stop, and people were complaining the price was exactly the same as a boxed game. It's going to get better. In fact, one day when we look back, people will wonder why people were questioning streaming at all. I'm not talking about Stadia specifically. I'm talking about streaming in general."

Ook deze Raul ziet duidelijk de potentie en misschien zullen gestreamde games inderdaad ooit exact dezelfde kwaliteit bieden als wanneer de game lokaal draait, maar dat gaat echt nog wel even duren. En gamers zijn ook nog eens zeer kritisch over de performance van games, zeker PC gamers.


DF discussie over Xbox Series X exclusives

Klopt, dit was niet de meest schokkende Nachtwacht wat nieuws betreft, maar gelukkig kan de Wacht afsluiten met wat fijne discussie over het hele exclusives verhaal van Xbox Series X, of beter gezegd het ontbreken daar aan. Microsoft heeft laten weten dat alle first party games 1 tot 2 jaar na release van de next-gen Xbox gewoon nog speelbaar zijn op de Xbox One (S) en Xbox One X en dat is behoorlijk opmerkelijk.

Dit plan heeft namelijk een beetje 2 kanten. Aan de ene kant is het natuurlijk een mooi gebaar aan de community. Microsoft verplicht hiermee niemand om Xbox Series X te kopen als je bijvoorbeeld een Xbox One S hebt staan, maar toch de nieuwste games wil blijven spelen. De eerste 2 jaar zou je dus ook kunnen zeggen dat wat first party games betreft, de Xbox Series X simpelweg een Xbox One X on steroids is.

XboxSX

Het slechte nieuws is dat ontwikkelaars dus nog steeds die inmiddels behoorlijk verouderde Xbox One hardware in het achterhoofd moet houden bij het ontwikkelen van nieuwe games. Het verschil in kracht tussen de originele Xbox One en Xbox Series X is gigantisch! Je zou dus ook kunnen zeggen dat devs hierdoor flink geremd worden, om de games toch nog op de oude hardware draaiend te krijgen.

Misschien valt het allemaal wel mee en kan er een hoop bereikt worden met het naar beneden gooien van grafische pracht en praal, framerate en resolutie voor de ‘oude’ Xbox consoles, maar het wordt er allemaal niet makkelijker op voor devs, dat is zeker. Meer invalshoeken over deze kwestie? Check het filmpje hieronder!

REACTIES (31) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord