Xbox One GPU downgrade? 

Xbox One GPU downgrade? 2013-06-08T03:41:32
De E3 staat op het punt van beginnen, maar voordat het helemaal los gaat in Los Angeles komt onze geruchtenkoning Florian nog even live uit LA met wat gruwelijke smeerpijperij . Yep, alweer slecht nieuws over de Xbox One en deze keer over de specs!

Dit bericht moet absoluut met een flinke zak zout genomen worden. Het zijn smerige geruchten, maar als ze waar blijken te zijn loopt Microsoft flink achter de feiten aan! Wat is er aan de hand, you ask? Het schijnt dat Microsoft de GPU van de Xbox One met 200Mhz verlaagt en in feite dus de console underclocked!


Het achtergrond verhaal

Sony heeft vreselijke mazzel gehad met het RAM geheugen van de PS4. Tijdens de ontwikkeling van de nieuwe console was het nog niet mogelijk om 8GB GDDR5 op 1 chip te krijgen, maar de techniek achter de hardware ging toch iets harder dan verwacht. Dat is dan ook de reden dat de PS4 nu toch 8GB GDDR5 RAM krijgt. Microsoft kon dit risico niet nemen, omdat het OS van de Xbox One veel zwaarder is dan op de PS4 (Xbox One 3GB, PS4 1GB). Microsoft moest dus vanaf het begin al met 8GB DDR3 geheugen werken!

Xbox

Om het verschil in snelheid te beperken heeft Microsoft gekozen voor een extra 32MB ESRAM module, maar volgens de geruchten is met deze setup een hoop mis. Sterker nog, het schijnt dat de Xbox One te heet wordt! Jawel, Red Ring of Death anyone?

Om dat te voorkomen zou Microsoft twee keuzes hebben. De eerste optie is de ESRAM er alsnog uit te slopen, maar daardoor verliest Microsoft een hoop snelheid. De andere optie is om de GPU te underclocken en als we de geruchten mogen geloven heeft Microsoft daarvoor gekozen. Het schijnt dan ook dat de clocksnelheid met 200Mhz omlaag gaat.


Wat betekent dat?

Er gaan nu al geruchten dat multiplatform games weleens beter zullen gaan draaien op de PS4. Er zijn al verschillende devs die hebben laten weten dat er een mogelijkheid is dat games bijvoorbeeld op de PS4 in 1080p met 60 frames per seconde draaien, maar op de Xbox One ‘maar’ 30fps haalt. Nu de GPU ook nog naar beneden gaat gaan er geruchten dat de resolutie van 1080p ook niet gehaald kan worden in bepaalde games. Ouch! Laat ik er even een qoute ingooien van een dude die zegt er verstand van te hebben. Hij beweert zelfs dat de OS die we hebben gezien van de Xbox One nep is!

Xbox

“Around the PlayStation Meeting the Xbox One was way behind (OS + hardware). Engineers were scrambling to get things sorted out. It turns out, they didn't sort it out. The OS you saw was a complete and total lie. The current plan is to get the yields up, lower the clock rate, and to have enough units out for a sell out in the Fall. People should have seen this coming when MS didn't announce anything about the GPU.”

Nogmaals, dit is een sleazy rumor, maar als Microsoft helemaal niks hierover laat weten (op de E3, of daarna) dan zal er misschien wel een kern van waarheid zitten in deze geruchten. Deze rumors komen ook niet maar van één bron, maar van verschillende! Dat maakt het ook al een stuk aannemelijker.


Conclusie

Als dit waar is, zal Microsoft flink balen. Een fiasco als op de Xbox 360 met de RRoD is simpelweg geen optie, dus moet Microsoft iets veranderen. Dezelfde bronnen beweren dat de PS4 helemaal niet dit soort problemen heeft en dat Microsoft misschien zelfs wel een beetje te laat is begonnen met de ontwikkeling van de Xbox One! Inderdaad, net als bij de Xbox 360 het geval was! Om toch als eerste op de markt te komen werd de interne testfase van de Xbox 360 aanzienlijk verkort, waardoor er uiteindelijk een hoop first-gen Xbox 360 consoles zijn gesneuveld. Iets wat Microsoft overigens ontzettend veel knaken heeft gekost om te fixen.

Xbox

Microsoft zal dus bang zijn voor een zelfde soort drama en dat maakt de geruchten begrijpelijk. Maar dat wil niet zeggen dat het dan ook niet erg is! Als het waar is, heeft de PS4 een nog grotere voorsprong als het gaat om rauwe specs en daar zal Microsoft echt niet blij mee zijn. Het wordt tijd dat Microsoft met de billen bloot gaat en duidelijkheid schept rond alle geruchten. Kom op Microsoft, vlammen op de E3!

REACTIES (151) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord