Wii U: Alles wat je moet weten 

Wii U: Alles wat je moet weten 2012-11-29T22:07:54
Bij elke nieuwe console zijn er dingen die belangrijk zijn om te weten. Dit is het belangrijkste waar je rekening mee moeten houden wanneer je de Wii U koopt.

Data transfer

Als je een Wii hebt waarvan je data wil overzetten naar de Wii U, dan is dat mogelijk. Je hebt dan een SD-kaartje met voldoende opslagcapaciteit nodig waarmee je de volgende data kunt overzetten:

 • Wii-software savedata
 • WiiWare en savedata
 • Virtual Console-titels en savedata
 • Uitbreidingen en overige DLC
 • Wii Points
 • Wii Winkelkanaal-geschiedenis
 • Mii-avatars

Wii U data transfer WiiU

Dit gaat als volgt in z’n werk:

 1. Stop een SD-kaart in het daarvoor bestemde SD slot, deze kun je vinden achter het klepje aan de voorkant van de Wii U.
 2. Start het Wii System Transfer programma.
 3. Vervolgens krijg je een melding dat de SD-kaart verwijderd kan worden, stop deze daarna in de Wii.
 4. Download het System Transfer-programma op je Wii, deze is te vinden in het Wii-winkelkanaal.
 5. Zodra deze is gedownload start je het programma.
 6. Als alle data op het SD-kaartje is gezet, kun je deze weer in de Wii U stoppen.
 7. Nadat de Wii U alle data heeft ontvangen en opgeslagen wordt automatisch alle data op het SD-kaartje gewist.
 8. Hatsikidee!

Firmware-update

Het gonsde op de interwebz al over de firmware-update die voor je klaar staat op het moment dat de Wii U aangaat. Als je gebruik wilt maken van de webbrowser, de eShop, Miiverse of simpelweg online wilt gamen, dan is deze update vereist.

Wii U WiiU firmware update screen

De downloadtijd voor de update hangt uiteraard af van de snelheid van je connectie en je omgeving, maar gemiddeld ligt deze zo rond 1 tot 1,5 uur. Daarna heb je nog ongeveer 10 minuten nodig om het hele gebeuren te installeren.  De update neemt rond 1 GB aan ruimte in. Allerbelangrijkst om te melden is dat als je de firmware-update aan het downloaden/installeren bent, je de Wii U vooral niet uit moet zetten. Dit kan namelijk leiden een compleet onbruikbare Wii U, oftewel een onnodig dure boekensteun. 

Nintendo Network / Miiverse

Zet je voor het eerst de Wii U aan, dan word je gelijk gevraagd een account aan te maken (op elke Wii U is plek voor maximaal twaalf accounts). Met deze account neem je vervolgens deel aan Nintendo’s sociale netwerk. Niet alleen reizen je Mii’s naar het openingsscherm van andere Wii U-systemen (en duiken ze op in sommige games), je kunt op de community-pagina’s in Miiverse ook plaatjes en berichtjes achterlaten. Dankzij de GamePad is het mogelijk, á la Twitter, een statusupdate te posten terwijl je aan het gamen bent.  In de toekomst zul je ook via de pc, tablet of smartphone in kunnen loggen op Miiverse, belooft Nintendo. Meer over Miiverse lees je in onze Miiverse-special.

Niet regiovrij

Gamers die graag hun spellen uit het land van de rijzende zon of elders vandaan halen, hebben pech met de Wii U, de console is helaas niet regiovrij. Dit geldt trouwens ook voor de eShop.

Backwards compatibility

Zoals je kunt lezen onder het datatransfer-kopje kun je al je oude Wii-games gewoon op de Wii U spelen, mits je de firmware-update installeert. Dat geldt ook voor alle Virtual Console-games die je op de Wii hebt gedownload, waaronder die van de Nintendo 64, Super Nintendo, NES, NeoGeo en het SEGA Master System. GameCube-schijfjes werken in tegenstelling tot Wii-discs níet op de Wii U, al is de verwachting dat we in de toekomst GameCube-titels in de Wii U eShop kunnen downloaden.

Wii U Black GamePad WiiU

GamePad

De GamePad is zonder meer de grootste vernieuwing van Nintendo’s kant, hieronder wat weetjes over het apparaatje.

Het bereik van de GamePad is ongeveer 8 meter van de Wii U gerekend, dit kan echter variëren afhankelijk van hoe dik de muren zijn en hoe je meubilair staat opgesteld. Om de GamePad op te laden heb je een apart stopcontact nodig, je kan deze dus niet met een kabeltje via de Wii U opladen.

De GamePad is naast het gamen ook nog te gebruiken als universele, misschien ietwat logge afstandbediening. De batterijduur van de GamePad ligt ergens tussen de drie en vijf uur, afhankelijk van de helderheid en waar je ‘m voor gebruikt. Het duurt overigens ook weer net zo lang om ‘m op te laden, al kun je gelukkig wel gewoon door gamen terwijl het beestje zichzelf weer van de nodige Nintendo-power voorziet.

Bij een groot aantal games van de Wii U-launchlijst is het mogelijk de game helemaal op de tablet te spelen, waarbij de tv dus gebruikt kan worden voor bijvoorbeeld de Goede tijden, Slechte Tijden. Je kan dan eventueel ook nog je koptelefoon op de GamePad aansluiten zodat je helemaal op kunt gaan in wat je speelt.

Als je nog vragen mocht hebben, aarzel niet en stel ze gewoon, dan proberen we er antwoord op te geven.

 

Check hier all Wii U Bundels
Check hier de Wii U Launch Games lijst
Check hier de Miiverse Special

REACTIES (16) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord