Wie de F is Big Boss

Wie de F is Big Boss? 2012-09-24T14:37:28
We hebben onlangs allemaal mogen kwijlen over de eerste video van Metal Gear Solid: Ground Zeroes. Maar om in deze stealthserie te duiken heb je wel enige voorkennis nodig. PeterKoelewijn zocht uit wie Big Boss nu werkelijk is!

Personalia

Codenaam: Big Boss
Echte naam: John (achternaam onbekend)
Leeftijd: 1935 - 2014
Eerste optreden: Metal Gear
Prestaties:
- Heeft meerdere keren de wereld behoed voor een nucleaire aanval
- Oprichter Militaires sans frontières
- Oprichter FOXHOUND
- Mede-oprichter The Patiots
- Was aanwezig bij de ontploffing van de eerste waterstofbom. Een van de weinige overlevenden, werd er alleen een beetje steriel van.
Hobbies: sigaren roken
Favoriet merk: die van tabak

Hier volgen samenvattingen van de games waarin Big Boss de hoofdrol speelde. Omdat de Metal Gear-verhaallijn fucking lang en fucking ingewikkeld is, moet ik er soms met Zevenmijlslaarzen doorheen lopen.
 

MGS3: Snake Eater (PS2 / Xbox 360 / PS3 / PS Vita / 3DS)

De eerste game waarin Big Boss speelbaar was en meteen een van de beste Metal Gears to date. Het is 1964, de Koude Oorlog is in volle gang en Naked Snake’s (zijn eerste codenaam) mentor, The Boss, loopt over naar de Sovjet Unie. Tegelijkertijd neemt ze twee kernraketten mee en de ontwerper van de Shagohod, een voorloper op Metal Gear. The Boss speelde in Big Boss’ militaire carrière een moederfiguur en de soldaat is dan ook gebroken dat hij haar moet uitschakelen. Uiteindelijk lukt het hem om de Shagohod te vernietigen en The Boss te doden. De Amerikaanse overheid kiest ervoor haar als verrader te bestempelen, ondanks dat ze eigenlijk een dubbelagent was die The Philosophers Legacy terug moest zien te halen. The Boss vocht juist om de wereldvrede te bewaren.

Verbitterd probeert Big Boss zich terug te trekken uit de FOX unit, maar uiteindelijk belandt hij toch weer op het slagveld…
 

MGS: Portable Ops (PSP)

Dit PSP-avontuur speelt in 1970 af, wanneer FOX plotseling de CIA verraadt en een machtige vijand wordt. Ze nemen een sovject raketbasis aan de kust van Colombia over en ontvoeren Big Boss, denkend dat hij nog een helft van de Philosophers Legacy bezit, oftewel dik vijftig miljard dollar, minus inflatie! Tegelijkertijd beschuldigt de Amerikaanse overheid hem ervan dat hij de FOX-rebellen leidt. Dikke shitstorm dus weer!

Met behulp van een nog jonge Roy Campbell, weet Big Boss te ontsnappen uit zijn cel. Samen werven ze stuk voor stuk Russische soldaten en FOX-leden voor hun zaak. Ze ontmoeten tijdens de missie ook een jonge Frank Jaeger, voor velen van jullie beter bekend als Gray Fox, de cyborg ninja.


Het allerbelangrijkste van dit avontuur is echter dat het de blauwdrukken legt voor het Metal Gear-project en The Patriots. Big Boss’ goede vriend uit Snake Eater, Major Zero, blijkt de helft van de Philosophers Legacy in handen te hebben en wil de huidige schimmige organisatie van superrijke en invloedrijke mensen (The Philosophers) omruilen met zijn eigen schimmige organisatie van poeprijke, machtswellustige mennekes (The Patriots). Volgen jullie het nog? Mooi!

Ocelot werkt samen met Zero aan dit plan maar wil niet verdergaan als Big Boss niet meedoet. Omdat het gebaseerd wordt op de idealen van zijn dode mentor, zegt hij toe. Natuurlijk staan de twee figuren al gauw lijnrecht tegenover elkaar. Zero wil wereldvrede bereiken door alle informatiestromen te beheersen, Big Boss is niet bereid zo’n inbreuk op de vrijheid van de mensheid toe te staan. Bang dat The Patriots zijn boegbeeld verliest, start Zero in het geheim het ‘Les Enfants Terribles’-Project; een kloonprogramma voor Big Boss’ waaruit Solid, Liquid en Solidus Snake voortkomen.

Big Boss komt achter Zero’s plan en verbreekt woedend alle banden met The Patriots en de VS. Hij zet zijn eigen huurlingenleger op, onder de naam Militaires Sans Frontières, Soldiers Without Borders!
 

MGS: Peace Walker (PSP / PS3 / Xbox 360)

Weer een tijdsprong, naar 1974. Big Boss en zijn leger wordt gecontracteerd om Costa Rica te infiltreren. Het land heeft geen militaire macht en er zijn mysterieuze troepen binnenin het land gesignaleerd. Het blijkt wederom om de bouw van een nieuwe Metal Gear te gaan, genaamd Peace Walker. Daarnaast krijgt Big Boss nog meer nieuwe militaire speeltjes op z’n dak, allemaal te danken aan Otakons vader, Huey Emmerich. De ingenieur sluit zich echter al gauw in het avontuur aan bij je omdat het Metal Gear-meesterbrein, ‘Hot Coldman’, een nucleaire raket op Amerikaans grondgebied wil afvuren. De schuld schuift hij vervolgens op Big Boss z’n bord, omdat hij nu eenmaal zo’n soort klootzak is.


Big Boss weet het plan te dwarsbomen en komt er ondertussen achter dat Hot Coldman tevens degene is die The Boss naar haar dood stuurde in Snake Eater. Er werd in eerdere delen al gehint dat iemand haar expres uit de weg wilde ruimen en dat blijkt dus onze heetkoude knakker van de CIA te zijn.

Het verhaal is echter nog niet afgelopen want Big Boss’ opdrachtgever, Paz Ortega Andrade, is niet alleen een zestienjarig stukje jailbait (fun fact: in de game kan Big Boss met haar op een date!) te zijn, maar ook een agent van Cipher, een andere naam voor Zero’s Patriots. Tijdens een laatste gevecht in de Peace Walker, verslaat Big Boss haar en valt ze in de zee. Hij betwijfelt echter of ze echt dood is…
 

Wat kunnen we verwachten van Metal Gear Solid: Ground Zeroes?

De lange Ground Zeroes-video zit bomvol verwijzingen en hints naar wat komen gaat. Allereerst de dingen die de video werkelijk bevestigt. Paz leeft nog en wordt al dagen ondervraagd door de leden van een nieuwe organisatie, genaamd XOF. Big Boss infiltreert het kamp om haar te redden, voornamelijk omdat ze zijn enige connectie naar Zero’s Cipher is. Van wat we in de video horen, staat ze op het punt informatie te verschaffen aan de vijand, dus er is haast bij geboden. Een tweede gevangene die Big Boss moet redden, is Chico, een kindsoldaat die zich bij je aansluit in Peace Walker. De jongen in de kooi lijkt sprekend op hem, al wordt hij niet bij naam genoemd. Opvallend is dat hij een gat in zijn borst heeft waarin hij de stekker van zijn Walkman kan stoppen.

Vanaf hier wordt het puur speculeerwerk en Kojima is daar een ware meester in. Het jaar wordt niet genoemd in de trailer maar Big Boss ziet er aanzienlijk ouder uit als in de eerste stukken artwork van Ground Zeroes. Betekent dit wellicht dat het spel timeskips bevat? Chico ziet er in ieder geval niet veel ouder uit, dus het kan niet ver verwijderd zijn van het Peace Walker-avontuur.

Dan is er nog de mysterieuze knekelkop die de camera voornamelijk achtervolgt. Qua gezicht heeft hij griezelig veel weg van Psycho Mantis, maar waarschijnlijk is dit alleen een knipoog van Kojima, want Shadow Moses speelt zich pas decennia later af. Er zijn ook mensen die beweren dat het om een zwaar verminkte Hot Coldman gaat, want hij draagt hetzelfde kloffie als die gast deed in vroeg Peace Walker artwork.

We gaan pas echt koffiedik kijken als we ook naar de titel erbij pakken. Waarschijnlijk is Kojima van plan een game af te leveren die een brug bouwt tussen de avonturen van Big Boss en die van Solid Snake. Vandaar de ‘Zeroes’ in de titel. Dat zou echter ook kunnen slaan op de bittere geschiedenis met Zero, die in dit spel zijn hoogtepunt krijgt. Wellicht wordt Ground Zeroes een soort van Revenge of the Sith, waarin we de activering van The Patriots te zien krijgen, een gemechaniseerd meesterbrein dat de informatie van heel de wereld onder controle houdt; een zieke versie van The Boss’ haar utopie, die rijmt met Hot Coldmans visie dat machines de mens moeten overheersen.


Dat of Big Boss moet gewoon weer een nucleaire aanval tegenhouden door een Metal Gear te verslaan. Verzamel ze allemaal!
 

Big Boss en Solid Snake

Persoonlijk zou ik het erg vet vinden als Ground Zeroes een ‘missing link’ tussen Big Boss en Solid Snake wordt. Als je na het lezen van deze Feature nog niet snapt dat de MGS-serie nogal ingewikkeld is, mag je je kop in de WC-pot stoppen en doorspoelen. Feit is dat veel fans de allereerste games nooit gespeeld hebben en dus weinig weten over de relatie tussen de vader en kloonzoon. Snake trainde onder Big Boss bij FOXHOUND en het zou interessant zijn als Kojima alvast wat hints naar de gebeurtenissen met Outer Heaven en Zanzibar Land in Ground Zeroes stopt.


Metal Gear Solid: Ground Zeroes komt sowieso voor PS3 en Xbox 360 uit en heeft verder nog geen releasedate. Ik kan in ieder geval niet wachten, dat zal na deze Feature wel duidelijk zijn!

REACTIES (30) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord