Wat weten we over The Elder Scrolls VI

Wat weten we over The Elder Scrolls VI? 2019-05-13T15:35:18
Jeeeeeeej, The Elder Scrolls VI is aangekondigd en je wéét gewoon dat die shit vet wordt! Wat kunnen we allemaal verwachten? Graddus blikt alvast vooruit.

Nadat ik Skyrim voor de 360 speelde, de Special Edition op de PS4, de vette PSVR-versie en natuurlijk ook nog die voor de Switch, was ik eerlijk gezegd een beetje klaar met The Elder Scrolls. Tureluurs van Tamriel. Ik kon geen Imperial, Argonian of Khajiit meer zien...

Maar inmiddels hebben we allemaal de teaser voor TES VI gezien en begint het toch weer te kriebelen. Wat heeft Bethesda voor ons in petto? Hoe zit het met het verhaal? En is er al voorzichtig iets van een releasedatum bekend? Laten we snel een kijkje nemen!

    

The Elder Scrolls VI: locatie

Vooralsnog speelt elke The Elder Scrolls-game zich in een apart gedeelte van Tamriel af, het gigantische eilandcontinent dat uit negen provincies bestaat. In deel twee bijvoorbeeld bezoek je Hammerfell, TES IV: Oblivion is gesitueerd in Cyrodil terwijl Skyrim zich afspeelt in, ehm... Skyrim. Omdat de serie eigenlijk nooit een locatie recycled (The Elder Scrolls Online uitgezonderd) blijven er een paar provincies over die het meeste kans maken alspotentiële TES VI-setting. Komen ze:

 • High Rock: Bij de bookmakers staat High Rock met stip op #1. Dat heeft eigenlijk één oorzaak: in de teasertrailer zien we bergen. Hóge bergen. Jep, zo simpel kan een analyse soms zijn! 
  Er zijn echter ook dingen die tegen High Rock spreken. Zo is de provincie een stuk kleiner dan bijvoorbeeld Skyrim of Cyrodil, en is het niet Tamriel's meest gevarieerde plek. Al hoeft dat met wat technische wizardry en de power van de PS5 / Xbox Anaconda natuurlijk niet per se voor een saaie spelwereld te zorgen.  
 • Valenwood: Het thuisland van de Wood Elves en Bosmer is overdekt met moerasachtige bossen. Klinkt als een prima TES-locatie, ware het niet dat de beelden in de teaser hier totáál niet op wijzen.
  Dit kan echter een bewuste afleidingsmanoeuvre zijn. In 2014 lekte er namelijk een Bethesda-memo dat werknemers de termen 'Elder Scrolls VI' en 'Project Greenheart' niet meer publiekelijk mochten gebruiken. De eerste spreekt voor zich, terwijl 'Greenheart' een stad in Valenwood is. Hmmm, 1 + 1 = 3?
 • Elsweyr: Een persoonlijke favoriet. Ik ben immers een enorme Khajiit-fan en die katachtige rakkers komen dus uit Elsweyr. Maar ook objectief lijkt deze provincie een prima plek voor TES VI: de lore is gigantisch, het heeft een extreem gevarieerd landschap (woestijnen, bossen, tropische jungles etc.) en had ik al gezegd dat de coole Khajiit er leven? 
  Het enige wat niet in Elsweyr's voordeel is, is dat het net aan TES Online is toegevoegd.  
 • Black Marsh: Net als Valenwood bestaat Black Marsh voor het grootste deel uit moeras. En zien we moerassen in de trailer? Nope... Als thuisbasis van de reptieliaanse Argonian is deze provincie echter zeer intrigerend, dus wie weet...
 • Summerset Isles: Nederland heeft de Waddeneilanden, Tamriel de Summerset Isles. Hier leven de Altmer en High Elves, en met name die laatste zijn een populair ras onder TES-spelers.
  Oké, de Summerset Isles ogen minimaal 10 keer fraaier dan de kale rotsen uit de TES-teaser, maar wist je dat er in Fallout 4 een koppel rondloopt dat 'Summerset' heet? Als dát geen hint van Bethesda is!

Mocht TES VI alsnog een locatie hergebruiken, dan lijkt het flink bebergde Hammerfell de meest logische kandidaat. In de wandelgangen gaan er zelfs geruchten dat de game zich op een totaal andere plek zou kunnen afspelen (het noordelijke, bevroren continent Atmora bijvoorbeeld, of ) maar dit zijn vooralsnog wilde fantheorieën. Wordt vervolgd!
    

The Elder Scrolls VI: verhaal

Korte disclaimer: ik ben geen TES-lore überkenner. Tuurlijk, ik ken heus de verschillen tussen de Thieves Guild en Dark Brotherhood, en ook de adoring fan heeft geen geheimen voor me, maar voor een overcompleet overzicht van alles aangaande The Elder Scrolls verwijs ik je graag naar de Wikipedia-achtige feature die collega Marvin ooit schreef.

Goed, nu dat uit de weg is kunnen we kijken naar wat we inmiddels over het TES VI-verhaal weten. En dat is... niet veel helaas. Hoe dan ook lijkt de game grofweg in dezelfde periode als Oblivion en Skyrim gesitueerd. Zeker, die delen spelen zich zo'n 200 jaar van elkaar af, maar voor The Elder Scrolls-begrippen is dat een peulenschil. Het zou tevens plausibel zijn als het verhaal wederom om het conflict met de Thalmor draait. Hier is in voorgaande games nooit echt een lekker einde aan gebreid. Verder is het trailerlogo vervaardigd uit Dwemer-metalen, dus waarschijnlijk zit daar ook een clue. 

En wat up met het door Bethesda gefilede trademark 'Redfall'? Volgens het altijd goed onderbouwde internet heeft dit betrekking op een plaag waarmee de volgers van de Daedric Prince of Pestilence besmet zijn. Deze verschrikkelijke ziekte zou zijn oorsprong hebben in - de naam valt weer - High Rock.

Een andere, meer excentrieke theorie is dat TES VI over de aanstaande invasie van de Akaviri gaat, een mysterieus ras uit het oosten van Tamriel. Wanneer je in Morrowind namelijk de Ald’ruhn Temple bezoekt is daar een optionele conversatie die hieraan en de erop volgende burgeroorlog refereert. Klinkt aardig cool!

Uiteraard zijn er ook de nodige gameplayvragen, zoals wel of geen basisbouw-mechanieken. Het systeem heeft fans, waaronder ondergetekende, maar minstens zoveel haters. En hoe zit het met zaken als scalende difficulty en eventuele mods? In ieder geval zal Shirley Curry, aka de 'Skyrim Grandma', acte de presence geven als NPC. Volgen er aanstaande E3 meer antwoorden?

The Elder Scrolls VI: releasedatum

Leuk, al dat gespeculeer over eventuele settings en het verhaal. Hamvraag blijft echter: wanneer verschijnt die shit? Welnu, voorop staat dat we echt nog even geduld moeten hebben. 

Allereerst heeft Bethesda momenteel nog een andere RPG in ontwikkeling: Starfield. Volgens het bedrijf zal die game vóór TES VI verschijnen, maar het vervelende is dat Starfield zelf nog geen concrete releasedatum heeft. Damn! Daarnaast is de vaste TES-huiscomponist, Jeremy Soule, volgens hemzelf nog niet gecontacteerd voor het maken van muziek. Ergo: als TES VI al in ontwikkeling is, dan is het zeker niet in een vergevorderd stadium en sowieso niet met volle mankracht. 

Dit wordt nog eens extra benadrukt wanneer we het eerder genoemde trademark 'Redfall' onder de loep nemen. Mocht dit daadwerkelijk de subtitel van de nieuwe Elder Scrolls worden, dan mag Bethesda pas vanaf 20 augustus 2020 die naam gebruiken omdat dan de aanvraag wordt behandeld. 

Sorry jongens, mooier kan ik het echt niet maken. TES VI als launchtitel voor de PS5 / Xbox Anaconda dan maar?

REACTIES (24) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord