Wat weten we over GTA VI

Wat weten we over GTA VI? 2019-04-15T11:59:48
Nee, officieel is Grand Theft Auto VI nog niet aangekondigd. Toch wéét je gewoon dat die shit gaat komen, en wéét je gewoon dat die shit vet wordt! Graddus blikt alvast vooruit op wat we kunnen verwachten.

25 oktober 2011. Ik heb net een vers kopje espresso gezet en wil verder tikken aan een epische special over de Battlefield-franchise, als Rockstar een online atoombom dropt. GTA V!!! Even stopt de wereld met draaien. Gamers worden massaal gek. En dat terwijl de rocksterren slechts een LOGO showen; de daadwerkelijke gameplaytrailer volgt een dikke week later. Nog nooit was de hype om een game zó groot. Met een perfecte reviewscore van 100 maakt GTA V (en GTA Online, natuurlijk) echter alle verwachtingen waar...

Dikke kans dat we met de aankondiging van GTA VI soortgelijke taferelen gaan zien. Hoog tijd dus om eens te kijken wat we inmiddels van die game weten!

GTA VI logo

 

GTA VI: locaties

Misschien wel het belangrijkste van elke GTA-game is de locatie. Wie herinnert zich New Yo... uhm, Liberty City niet? San Andreas, met het indrukwekkende Los Santos, het gezellige San Fierro en het avontuurlijke Las Venturas? Of mijn persoonlijke favoriet: Vice City? Het ligt in de lijn der verwachting dat GTA VI naar één van deze plaatsen terugkeert. De laatste keer dat de serie zich ergens anders afspeelde is alweer 20 jaar geleden, in GTA: London uit 1999. 

Van bovenstaande locaties lijkt Vice City momenteel de beste kans te hebben. Volgens geruchten werkt Rockstar namelijk aan GTA VI onder de codenaam 'Project Americas' en bevat het spel twee omgevingen: Vice City en een deel van Zuid-Amerika. Spelers zouden per vliegtuig de oceaan kunnen oversteken om drugs te handelen in een Narcos-achtige plot. Klinkt best cool, niet? Ook Londen komt toch redelijk vaak als potentiële locatie langs, zeker omdat GTA-bedenker Dan Houser ooit aangaf het een vette plek te vinden. Saillant detail: open-world concurrent Watch Dogs 3 (heeft GTA eigenlijk wel concurrentie?) speelt zich waarschijnlijk ook in de Engelse hoofdstad af.

Een laatste mogelijkheid is een totáál andere setting, zoals het noorden van Amerika of zelfs een heel ander continent. Japan, en meer specifiek Tokyo wordt al sinds mensenheugenis genoemd, al voorziet de Yakuza-serie al aardig in die behoefte. Persoonlijk zou ik Europa heel vet vinden. GTA: Parijs of Rome ofzo. En mocht Rockstar helemaal gek doen en Amsterdam gebruiken, bied ik me bij deze gratis als gids aan!

GTA VI Vice City

 

GTA VI: personages

Sinds GTA III heeft elk deel een andere hoofdrolspeler. GTA V had er zelfs drie. Toch hebben ze één ding gemeen: ze hebben allemaal een piem0l! In een tijd waarin elke game je minimaal de kéuze geeft om het geslacht van de hoofdpersoon te bepalen en je in een voorheen masculien bolwerk als Wolfenstein in het nieuwste deel zelfs als vrouw MOET spelen, is dat op z'n zachtst gezegd opvallend. Ik zou dus gek opkijken als Rockstar GÉÉN female hoofdpersonage in GTA VI stopt. Recent geroddel lijkt dat te bevestigen. En geloof me: als ze er een vrouw inproppen, is het heus niet omdat ze zijn bezweken onder de pussy pressure ofzo - daarvoor is het bedrijf veels te eigenwijs. Nee, het zal zijn omdat de rocksterren oprecht geloven dat ze er een tof personage van kunnen maken. Al is het natuurlijk wel long overdue...

Nu ik er trouwens over nadenk: is een genderneutraal hoofdpersoon niks?

Anyway, met uitzondering van stomme Claude en de vlakke Franklin heeft Rockstar nog nooit een karakteriële mispeer begaan. Ik heb er dus alle vertrouwen in dat de ontwikkelaar ook ditmaal de goods delivered, helemaal als ze weer voor meerdere hoofdrolspelers gaan. De manier waarop de verhaallijnen van Michael, Trevor en Franklin elkaar in deel vijf overlapten zorgde wat mij betreft echt voor een Tarantino-esque meerwaarde. En mocht GTA VI zich toch weer richting Vice City begeven, dan lijken een terugkeer van de geflipte advocaat Ken Rosenburg en mediamagnaat Lazlow Jones zekerheidjes.

GTA VI female protagonist

 

GTA VI: verhaal

De GTA-serie staat van oudsher met beide benen in de realiteit. Ja, er zijn weirde subquests zoals het infiltreren van Area 69 in San Andreas en op aliens knallen in deel vijf, maar zo bizar als laten we zeggen Saint's Row IV wordt het nooit. De verwachting is dat ook GTA VI wat thematiek betreft redelijk 'boots-on-the-ground' blijft, al zijn er bronnen die beweren dat het spel meer de sci-fi (tijdreizen?) kant kan opgaan. Helemaal nu GTA Online steeds geschiftere content biedt en dit behoorlijk goed in de smaak valt. 

Wanneer we er echter van uitgaan dat GTA gewoon 'realistisch' blijft, komt toch weer dat Vice City/Narcos verhaal om de hoek kijken. Het zou GTA ten voeten uit zijn: jezelf van onderaan de criminele piramide opwerken tot de grootste drugskingpin ter wereld. Maar ook de Londense of - ik kan het niet loslaten - Amsterdamse onderwereld zijn scripttechnisch prima opties. Mijn hoop is er sowieso op gevestigd dat Rockstar de openheid van hun spelwereld beter aan laat sluiten op het verhaal - tot op heden voelen die twee altijd een beetje als 'losse' entiteiten. 

Vanuit die hoek bekeken is het ook zeker een optie dat GTA VI het concept 'verhaal' helemaal het raam uitflikkert en al dan niet online puur een sandbox wordt om fun te trappen. Unlikely, zeker, maar in deze door MMO's en Battle Royale-titels gedomineerde markt absoluut niet uit te sluiten.

GTA VI

 

GTA VI: releasedatum

Historisch gezien zitten er gemiddeld 13 maanden tussen de officiele aankondiging van een 'main' GTA-game en de release. Ruim een jaar, dus. Het betekent dat wanneer Rockstar deel zes nú aan zou kondigen, het spel rond mei/juni 2020 in de winkels ligt. Dat gaat natuurlijk niet gebeuren (al zegt dit lek van wel): de meeste analisten zijn het erover eens dat 2021 een realistischer tijdsvlak is. De nieuwe PlayStation 5 en Xbox 720 zijn dan net gelanceerd, dus kan Rockstar mooi een dubbelslag slaan op de oude en nieuwe gen. Net als met GTA V. 

Klinkt dat allemaal nog extreem ver weg? Dan kun je wellicht troost halen uit het feit dat het 'gat' tussen GTA V en deel zes nu al groter is dan tussen welke twee GTA-releases ooit: 67 maanden and counting. Het kan dus nooit lang meer duren... Toch?

PlayStation 5

 

Wat wil de PU.nl-redactie ABSOLUUT in GTA VI zien?

LauraLaura: Een vrouwelijke hoofdrolspeler, dat zou nog eens innovatief zijn voor Rockstar.

PKPeterKoelewijn: Ik zou het leuk vinden als Rockstar weer wat RPG-elementen in de character building van GTA VI stopt. San Andreas had dat een beetje en in RDR2 brachten ze het in verbeterde vorm terug, dus mijn verwachtingen zijn hoog!

AlieAlie: Als we toch op de zaken vooruit lopen: singleplayer DLC.

MichelMichel: In RDR2 viel me op dat de missies vreselijk lineair zijn, terwijl de spelwereld open is. Het wordt tijd dat Rockstar deze twee elementen samenbrengt en je in GTA VI dus niet straft wanneer je tijdens een missie even van het gewenste pad af gaat. Sterker nog: beloon spelers wanneer ze missies op een leuke manier klaren!

 

REACTIES (33) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord