Wat maakt een goede boss fight

Wat maakt een goede boss fight? 2019-08-28T12:12:03
De boss battle is een van de oudste en meest geliefde tradities in video games. Iedereen heeft ongetwijfeld goede herinneringen aan zijn of haar favoriete gevechten, maar wat zorgt er nou precies voor dat je zo meegesleept wordt in zo'n epische clash? Wimpie zocht uit wat de essentiƫle onderdelen zijn van een goed eindbaasgevecht en welke geweldige bosses door de jaren heen verschenen.

Deze feature bevat spoilers voor The Legend of Zelda: Ocarina of Time, Sekiro: Shadows Die Twice, Cuphead, Donkey Kong Country en Portal.

Ik herrinner me het nog als de dag van gisteren: de final boss van Donkey Kong Country. King K. Rool was voor mijn twaalfjarige zelf best moeilijk te verslaan en toen ik hem eenmaal neer had bleek hij nog een tweede fase te hebben! Om die reden zal ik dat gevecht nooit vergeten, maar er zijn nog veel meer ontwerpkeuzes in boss fights die voor een onvergetelijke ervaring zorgen.        

De boss als test

Allereerst moet een boss battle voelen als een test van skills die je hebt vergaard voorafgaande aan het gevecht. Je zou een vergelijking kunnen trekken met een toets aan het einde van een semester op school; alles wat je in-game geleerd hebt moet je toepassen om de aanvallen van een eindbaas af te wenden en hem te verslaan. Om die reden moet een boss ook aanvoelen als een soort mijlpaal en het overwinnen van die mijpaal moet als een beloning voelen. Het is de taak van de game designer om jou bovenstaande uitdaging voor te schotelen.

Uiteraard moet een boss de beschikking hebben over een variërend aantal aanvallen die een specifieke vaardigheden van de speler moet testen. Denk bijvoorbeeld aan het goed gebruiken van een bepaald wapen dat je gevonden hebt of een nieuwe dodge- of jump-skill die je recent hebt verkregen. Met name The Legend of Zelda-games passen het onder de knie krijgen van een nieuw wapen veelvuldig toe in het doorlopen van dungeons. SoulsBorne-games zullen je vaker testen op blocks, melee-aanvallen en dodges in verschillen richtingen.
     

De boss als verhaal

Naast de wat technische kant van bosses is ook het thematisch aspect van een gevecht heel belangrijk. Hoe introduceer je de eindbaas en hoe bouw je anticipatie op voor de epische test? Dat kan door bijvoorbeeld in de gebieden voorafgaand aan de boss al aanwijzingen te verstoppen die duiden op zijn aanwezigheid of door NPC's verhalen te laten vertellen over die zoveelste kwade tovenaar die het hele rijk in zijn greep wil krijgen. Een cutscene is ook een effectieve manier om anticipatie op te bouwen.

Waarom moet je eigenlijk een zeker vorm van anticipatie hebben om optimaal van een boss fight te genieten? Dat is eigenlijk vrij simpel. Als een eindbaas een mijlpaal moet vormen op het gebied van je vaardigheden, moet hij ook als een soort emotionele mijlpaal fungeren. Anticipatie opbouwen bij de speler zorgt ervoor dat hij of zij het uitiendelijke gevecht veel intenser beleeft en dat het gevoel ontstaat dat er écht iets op het spel staat. Factoren die alleen maar meer aan dat gevoel van anticipatie bijdragen zijn de soundtrack en het geluidsontwerp.

Een aantal glorieus goede voorbeelden

Sekiro: Shadows Die Twice

Sekiro: Shadows Die Twice is een schoolvoorbeeld als het om intelligente boss-ontwerpen en thematiek aankomt. Als voorbeelden heb ik de Guardian Ape en Isshin, The Sword Saint genomen.

Allereerst de gigantische aap, die diep in de Sunken Valley op je wacht. Aanvankelijk lijkt deze boss redelijk straight forward met zijn melee aanvallen die redelijk eenvoudig te dodgen zijn en zijn zwakte die je makkelijk uit kan buiten: de Shinobi Firecracker. Als je hem eenmaal neer hebt lijkt het gevecht voorbij, maar de knappe koppen bij FromSoftware hebben uiteraard nog een afschuwelijke tweede fase voor je in petto. Nadat je de aap onthoofd hebt staat hij doodleuk op en nu gebruikt hij een grote katana om je aan te vallen! Je krijgt nu te maken met een nieuwe serie aanvallen die naat je dodge-skills ook je posture building-skills test!

Isshin, The Sword Saint is de final boss van Sekiro's main ending en hij test werkelijk alle vaardigheden die je in de game onder de knie hebt gekregen. Aanvankelijk doet hij zich voor als zijn kleinzoon Genichiro, maar als je hem hebt verslagen onthult Isshin zich op gruwelijke wijze als de mastermind die het bloed van de Divine Heir wil gebruiken om zijn eigen bloedlijn weer machtig te maken. Om nog even wat extra anticipatie op te bouwen laten Myazaki en de zijnen Isshin letterlijk uit het lichaam van zijn kleinzoon kruipen. Urghhh!
  

The Legend of Zelda: Ocarina of Time

The Legend of Zelda: Ocarina of Time past anticipatie minstens zo geniaal toe als Sekiro. Door de game heen duikt Ganon op in onheilspellende cutscenes om op te bouwen wat voor een badass hij is. Als hij vervolgens ook nog eens prinses Zelda kidnapt ben je helemaal klaar om deze kwade tovenaar aan te pakken. De game test je daarna gedurende de verhaallijn enkele keren om zeker te weten dat je uiteindelijk klaar bent voor de epische clash met Ganon.

De Phantom Ganon fight is hier een goed voorbeeld van, wan je test tegen hem letterlijk de skill die je nodig hebt in het eindgevecht. De geestvorm van Ganon schiet tijdens het gevecht gele energy beams op je af die je moet terug moet kaatsen om hem te stunnen. Als hij dan kwetsbaar is gebruik je je ranged weapon om schade toe te dienen.

Nou, zo gezegd, zo gedaan denk je in de final boss battle, maar als The Great King of Evil Ganondorf verslagen lijkt te zijn trasht hij het hele kasteel en moet je met Zelda het kasteel omtvluchten voordat je verpletterd wordt! Als je eenmaal buiten bent blijkt Ganon nog helemaal niet verslagen; nu moet je tegen de gigantische, beestachtige transformatie van Ganon vechten en wat zijn einige zwakte is weet je ongetwijfeld nog wel!
  

Cuphead

Elke baas in Cuphead is een stukje kunst dat je constant uitdaagt om alle gameplay-mechanics succesvol toe te passen: springen, schieten parry's uitvoeren, alles komt voorbij. De muziek van Cuphead is behoorlijk opzwepend en zorgt voor een hoop stress tijdens gevechten. En uiteraard betekenen health bars helemaal niets in Cuphead. Sterker nog, ze zijn niet eens aanwezig! De enige aanwijzing over hoe ver je precies bent krijg je in de tijdlijn van het gevecht en die wrijft de game lekker in je gezicht als je sterft. Ja inderdaad, Cuphead doet er alles aan om je lekker salty te maken tijdens gevechten.

Hierboven zie je de Grim Matchstick-boss die je in het tweede gebied van Cuphead tegenkomt. Deze boze draak begint vrij rustig met wat telekinetische stralen en vuurballen, maar in de tweede en derde fases voeren de makers van StudioMDHR de druk steeds verder op. Grim begint dan namelijk eerst allerlei vuurmannetjes op je af te schieten en vervolgens, als hij ineens in een Hydra verandert, begint hij vuurballen op je te schieten die versplinteren als je ze raakt met je kogeltjes. nu moet je dus óók nog eens niet te gierig worden om damage te doen, want dat zal je alleen maar tegenwerken.

Hierboven zie je de boss Beppi the Clown, eveneens een baas die in de tweede wereld van Cuphead tegenkomt. Net als bijna alle bazen in Cuphead heeft Beppi drie fases die je vaardigheden en je geduld steeds verder op de proef stellen. Gaat Beppi je aanvankelijk achterna in een botsauto, verandert hij tijdens de derde fase in een heuse windmolen die het hele scherm vult. De ene na de andere irritantie minion valt je aan om je het overzicht te laten verliezen, maar als je je koppie erbij houdt en alle gestoorde achtbaanwagens weet te ontlopen wordt je uitiendelijk beloond met een glorieuze Knockout!

Ja het zijn er nogal wat, die goede en zoutige boss fights! Uiteraard zijn er nog tal van andere geweldige bosses die geweldig ontworpen zijn en die ik graag had willen behandelen. Denk aan GladOS uit Portal, Mother Brain uit Super Metroid, Psycho Mantis uit Metal Gear Solid, Through the Fire and Flames in Guitar Hero 3 of een van de vele geweldige bazen uit de Dark Souls-serie. dus drop hieronder dan ook zeker jouw favoriete boss fights en laat ook weten waarom je ze zo cool vindt!

REACTIES (13) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord