Wat je kan verwachten van Diablo 2: Resurrected 

Wat je kan verwachten van Diablo 2: Resurrected 2021-02-22T10:55:38
Bij gebrek aan een fysieke BlizzCon, stelde Raf de makers van Diablo 2: Resurrected dan maar via Zoom een aantal vragen over deze langverwachte remaster.

Afgelopen weekend werd Diablo 2: Resurrected onthuld. Dat is, kort door de bocht, een remaster van Diablo 2, inclusief de uitbreiding Lord of Destruction. Verbeterde animaties en effecten, een 4K-resolutie en Dolby 7.1 surround sound support én 27 minuten van de toen al killer cut scenes zijn opnieuw gemaakt. Wie wil kan op elk moment tussen de look van de remaster en de klassieke game schakelen. De releasedatum staat ‘vastgepind’ op ergens later dit jaar voor PC en elke last- en new-gen-console.

Hadden we op deze eerste virtuele BlizzCon graag nog meer over Diablo 4 gehoord dan we hebben gekregen? Absoluut! Is een remaster van misschien wel de beste aflevering uit de serie ooit daarom minder opwindend nieuws? Dat hangt af van aan wie je het vraagt. Een bekende groene sciencefictionsmurf zou zeggen: ’de nostalgie is groot in deze‘.

Diablo 2: Resurrected

Eerst en vooral: Blizzards WarCraft 3: Reforged, de remaster van die andere klassieker, werd niet echt unaniem positief onthaald. Er zou te veel veranderd, getweakt, weggelaten of gemilderd in toon zijn.

Natuurlijk krijg je uit de makers van Diablo 2: Resurrected geen verkeerd woord over hun collega’s. Alle respect daarvoor. Maar tegelijk benadrukten ze tijdens het gesprek meer dan tien keer dat deze remaster zowel inhoudelijk als wat betreft elk gamesysteem en gameplaymechanisme 1-op-1 van het origineel werd overgenomen. En ‘gemilderd’? ’Nee, in tegendeel, we hebben altijd de neiging om er nog een schepje gore bovenop te doen.’

Maakt die extreme trouw aan dat origineel van Diablo 2: Resurrected vooral een nostalgietrip voor de veteranen die destijds het origineel speelden?

Het voorzichtig antwoord liet zich vooral samenvatten als ’ja’. Maar we zijn bereid hen het voordeel van de twijfel te geven wanneer ze het over de aantrekkingskracht van een iconische, zeg maar gerust genre-definiërende game hebben, op spelers die bij release nog niet geboren of nog in de luiers zaten.

Diablo 2: Resurrected

Is er dan helemaal niets veranderd?

Toch wel, maar zie dat vooral als quality of life-veranderingen. Zoals verwacht wordt uiteraard de overstap naar het moderne Battle.net gemaakt, maar ook naar de nieuwe engine en van 2D-sprites naar 3D-graphics. Denk ook aan widescreen support en een framerate van 60fps op de next-gen consoles. De remaster laat je ook verder inzoomen.

De interface is heel herkenbaar en scoort dus nog steeds vertrouwde elementen zoals die blauwe en rode mana- en life-ballen. Er zijn wel verbeteringen in het interface merkbaar. Zo is het nu bijvoorbeeld makkelijker om te zien welk effect bepaalde items op je stats hebben. Dat is een toevoeging waar geen hond bezwaar tegen mag hebben. Net zoals je er nu voor kan kiezen om goud automatisch op te pikken. Maar dé tweak waarvoor ik een hartsgrondige halleluja slaakte, is dat je stash nu overgedragen wordt tussen je personages.

Diablo 2: Resurrected

Ook aanwezig in nagenoeg ongewijzigde vorm: een offline modus (yes!), 8-speler coöp, PvP inclusief party-mechanics, ladders- en non-ladder seizoenen en ranked multiplayer.  Trading verloopt op dezelfde manier, maar er is wel ondersteuning voor item linking, zodat vergelijken makkelijker wordt. 

Hoe zit het dan met features waarvoor de originele game kritiek kreeg? Of dingen die destijds beloofd werden, maar er nooit van kwamen? Zoals guilds en arena’s?

Ook die quirky, vreemde en soms onhandige verhaalvertelling is één op één overgeheveld. En als je het mij vraagt hoort dat bij de Diablo 2-ervaring. Dat sommige mechanismen slecht uitgelegd werden en de speler ze zelf maar moesten uitzoeken… dat is bij deze remaster nog precies hetzelfde. Guilds en Arena’s haalden het origineel niet en zitten dus ook niet in deze.

Diablo 2: Resurrected

Staan er naast die Lord of Destruction-uitbreiding nog andere add-ons in de steigers?

Daar klonk het antwoord nee, maar als dit zoomgesprek een pokergame was, dan had ik de bluff van deze lead designer gecalled. Het kan ook zijn dat de man net voor het gesprek iets verkeerds had gegeten.

Diablo 2: Resurrected komt ergens later dit jaar uit op PC, PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X en S, Xbox One en Nintendo Switch.

Verder mogen wij drie Blizzard actie-codes weggeven. Met deze codes krijg je gratis toegang tot de Epic Pack-versie van de Celebration Collection. Wil jij hier kans op maken? Mail dan even naar prijsvraag@pu.nl met 'geef mij een code dan' in het onderwerp en misschien sturen we wel direct een actie-code jouw kant op!

REACTIES (16) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord