Wat is Nintendo van plan deze E3

Wat is Nintendo van plan deze E3? 2013-06-06T14:39:53
PU.nl kijkt deze week vooruit naar alle grote E3 presentaties. Welke publisher laat de beste indruk achter en wie moet de rest van het jaar damage control toepassen? PeterKoelewijn kijkt in de keuken van Nintendo!

Nintendo is weer eens de vreemdste deelnemer aan de E3 doordat het dit jaar een traditionele pre-E3 presentatie overslaat. In plaats daarvan kunnen we 11 juni in de ochtend afstemmen op een extra uitgebreide Nintendo Direct. Big N is verder nog wel aanwezig op de beursvloer en organiseert een speciaal hands-on event voor de pers ter plaatse. 

Nintendo E3

Wat staat er op het spel voor Nintendo?

Een heleboel, is het Twitter-antwoord.De Wii U verkoop is dramatisch en zelfs de 3DS doet het nog niet naar behoren in de westerse wereld. Daarnaast is natuurlijk niet iedereen blij met de gierige keuze om geen bombastische live presentatie te houden, maar een Nintendo Direct met zwaar geregisseerde en/of gemonteerde filmpjes. Aan de andere kant krijgen Amerikanen een dikke meevaller; Nintendo ‘brengt de E3 naar Best Buy’ door E3 demopods naar gamewinkels in het hele land te brengen. Waarom de E3 kijken als je de nieuwe Mario straks op de hoek kan uitproberen? Maar goed, daar heeft het eurotuig geen boodschap aan.

Nintendo E3

Oh ja, laten we niet vergeten dat Sony en Microsoft de PS4 en Xbox One dik pushen deze E3. Misschien is het wel de zwaarste strijd ooit die Nintendo moet voeren in LA!

Welke games komen zeker langs?

Games die Satoru Iwata zelf in de vorige Nintendo Direct heeft bevestigd, zijn de nieuwe 3D Mario, de nieuwe Mario Kart en de nieuwe Super Smash Bros. Daarnaast zijn The Wonderful 101, Pikmin 3, Yoshi’s Epic Yarn en The Legend of Zelda: The Wind Waker HD ook logische kandidaten. De 3DS heeft minder prioriteit vanwege de vele Wii U critici, maar Pokémon X en Y krijgen vast ook hun eigen momentje in de spotlight. Andere bekende toptitels komen binnenkort al uit dus die slaat Nintendo over.

Nintendo E3

Welke games komen hopelijk langs?

In een recent interview liet Nintendo doorschemeren dat de nieuwe game van Retro Studios binnenkort getoond kan worden. Ze werken aan ‘iets dat iedereen wil dat ze doen’, wat nog steeds meerdere kandidaten overhoudt. Allereerst natuurlijk Metroid Prime 4. De serie is briljant en de GamePad mogelijkheden zijn logisch genoeg om gamers te doen watertanden. Ook Starfox heeft al lang niet meer van zich laten horen. Een E3 megaton klapper zou zijn dat Retro Studios de nieuwe The Legend of Zelda gaat doen, samen met het vaste team in Japan. Verwacht alleen niet te veel van de volgende nieuwe Zelda; Nintendo focust zich liever op The Wind Waker HD en bewaart de écht nieuwe Zelda voor een ander persmoment. Misschien dat ze na de presentatie alleen een stukje artwork tonen, zo werd Skyward Sword ook voor het eerst onthuld.

Bayonetta 2

Een andere mooie klapper zou de eerste gameplay van Bayonetta 2 zijn of een totaal nieuwe game van Shigeru Miyamoto. Voor die laatste zijn helaas geen aanwijzingen te vinden, maar na het teleurstellende Nintendo Land-einde op de E3 van vorig jaar, verwacht ik wel iets behoorlijks als uitsmijter.

Wat wordt er nog meer getoond?

Misschien verwachten sommige gamers een prijsverlaging voor de Wii U, maar mij lijkt het sterk dat Nintendo dit doet. Ze gaan eindelijk een 2013 line-up tonen voor de console en de adviesprijs staat sowieso niet vast, wat verklaart waarom zoveel winkeliers er al mee stunten. Wat wel kan, is dat Nintendo een Mario (Kart) Pack aankondigt, dan wel een Wii U met meer intern geheugen en/of een tweede GamePad.

Nintendo E3

Voor de 3DS wordt er geen nieuwe hardware aangekondigd, uitgezonderd misschien weer een nieuwe limited edition gamebundel. De normale 3DS wordt niet meer ondersteund via deze acties, alleen nog 3DS XL-bundels vanaf nu.

De kans dat dit de beste E3 presentatie wordt?

30 procent kans geef ik Nintendo dat ze Sony, Microsoft, EA en Ubisoft overtroeven. Zelfs qua games wordt het moeilijk voor Big N. Ze fixeren zich zoals altijd meer op sequels terwijl Microsoft en Sony voor hun nieuwe consoles absoluut een paar originele hardcore IP presenteren. Weet je wat? Misschien is het toch handig als ze de nieuwe Zelda tonen...

Ik denk ook dat veel gamers de echte live presentatie zullen missen. Ja, het is altijd hopen dat er niets misgaat en dat de presentatoren zichzelf niet compleet belachelijk maken, maar daartegenover staat een gespannen publiek die als barometer werkt. Er is geen meute die extatisch reageert als straks de nieuwe Zelda verschijnt, er zijn alleen nog Twitteraars en Facebook-vrienden die een ‘Dit Was Het Nieuws’-uitzending nadoen.  

Worst case scenario?

De livestream valt uit op 11 juni! En zeg niet dat het niet kan want het is al eens eerder gebeurd tijdens een Nintendo Direct.

Nintendo E3

Conclusie

Het moge duidelijk zijn: E3 2013 is het moment van de waarheid voor de Wii U en Nintendo als next-gen concurrent. Eigenlijk had het bedrijf vorig jaar al moeten knallen zodat ze nu zelfverzekerd met goede verkoopcijfers en een solide line-up het veld konden betreden. Helaas, de waarheid is dat Nintendo dit jaar een voorsprong van een paar miljoen consoletjes heeft gemaakt; iets dat de Xbox One en PS4 in enkele maanden inhalen, als ze genoeg goede games en een redelijk prijskaartje krijgen. Mits Nintendo geen goede najaars line-up toont volgende week, kunnen ze hun voorsprong als verloren beschouwen. Hopelijk wordt de Wii U een laatbloeiertje net als de 3DS.

Kun je niet genoeg krijgen van onze voorspellingen over de E3? Check dan ook onze verwachtingen van:

De EA persconferentie
De Ubisoft persconferentie
De Microsoft persconferentie

REACTIES (71) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord