Wat is er met Shigeru Miyamoto gebeurd?  

Wat is er met Shigeru Miyamoto gebeurd? 2020-06-19T11:17:27
Nintendo-legende Shigeru Miyamoto wordt ook wel de god of games genoemd, maar we zien hem vrijwel nooit meer in de spotlight! Is god dood? PeterKoelewijn zocht uit wat er Miyamotoverdomme aan de hand is!

Shigeru Miyamoto wordt regelmatig door game-experts genoemd als een van de belangrijkste ontwikkelaars van de industrie. Om te begrijpen waarom zijn afwezigheid een big deal is, vind je hieronder eerst een korte samenvatting van zijn belangrijkste prestaties.

De eerste artiest van Nintendo

Shigeru Miyamoto werkt al sinds de jaren 70 vast bij Nintendo en werd aangenomen als de eerste fulltime ‘artiest’ van het bedrijf. Nintendo maakte toen de transformatie van speelgoedbedrijf naar videogamebedrijf, alleen dat ging moeilijker dan gedacht en de creatieveling werd snel in het diepe gegooid. 

Shigeru Miyamoto

Miyamoto kreeg de ondankbare taak om de kasten van het geflopte arcadespel Radar Scope om te bouwen naar een nieuw spel. Dat werd Donkey Kong, een cartoony springspel waarin een timmerman zijn geliefde moet redden van de brutale aap Donkey Kong. De vrolijke personages, prominente verhaallijn en spring-mechanics compleet af van wat je toen in arcadehallen zag en velen waren dan ook sceptisch over Miyamoto’s creatie. Donkey Kong werd echter een monsterhit en was het begin van Shigeru’s zegetocht. Hij maakte twee vervolgen op Donkey Kong en transformeerde daarna de timmerman naar een New Yorkse loodgieter voor zijn eigen spin-off game: Mario Bros.

Redder van de game-industrie

De Mario-maker wordt ook genoemd als een van de redders van de game-industrie, na de videogamecrash in de jaren 80. Games verkochten amper meer en consoles flopten bij de vleet. Toch besloot het bedrijf de Nintendo Entertainment System uit te brengen en met de one-two punch van Super Mario Bros. en The Legend of Zelda (beiden door Miyamoto gemaakt), wilde plotseling iedereen weer een spelcomputer thuis hebben staan! 

Zo bleef Miyamoto vriend en vijand decennialang verbazen met nieuwe, innovatieve producten. Van essentiële knoppen op hedendaagse controllers, grensverleggende 3D-games zoals Star Fox, Super Mario 64 en Zelda: Ocarina of Time, zijn mentorrol voor Satoshi Tajiri die aan Pokémon werkte, en het mainstream maken van touch screen en motion control games. Het moge duidelijk zijn dat iedereen oplet wanneer Miyamoto een presentatie geeft. Alleen… waarom doet hij dat de laatste tijd niet meer? 

Shigeru Miyamoto

Wat doet Shigeru Miyamoto nu?

De belangrijkste reden dat Shigeru Miyamoto minder door Nintendo in beeld wordt gebracht, is omdat hij eenvoudigweg aan minder games meewerkt. Miyamoto werkt nog steeds bij Nintendo en is nu een van de belangrijkste mensen in de corporate voedselketen. Na het plotselinge overlijden van CEO Satoru Iwata in 2015 werd hij aangesteld als representative director, samen met Genyo Takeda. Miyamoto runde toen het hele bedrijf! Het was een tijdelijke functie, maar daarvoor werd hij wel beloond met een nieuwe promotie als ‘creative fellow’. Deze functie is net zo vaag als het klinkt, maar betekent in essentie dat Miyamoto een adviserende rol heeft voor de CEO. Daarnaast prijkt zijn naam ook nog weleens in de credits voor games; hij was bijvoorbeeld de executive producer van Super Mario Odyssey. Ook weten we dat Miyamoto een rol speelt bij de ontwikkeling van Super Nintendo World, het pretparkgedeelte dat simultaan in Universal Studios in Japan en de VS wordt gebouwd. De opening vindt later dit jaar plaats, als het coronavirus niet voor nieuwe vertragingen zorgt tenminste. Tot slot is Miyamoto adviseur bij de animatiestudio Illumination Entertainment (van de Minions-films), die werken aan een Super Mario 3D-film. 

.

Kleinere rol bij Nintendo

Kortom: Shigeru Miyamoto heeft het te druk om nog in een Nintendo Direct langs te wandelen. Of speelt er nog meer? Voor zijn promotie als creative fellow, vertelde de ontwikkelaar dat hij een nieuwe rol had bij het bedrijf, als mentor van kleinere ontwikkelteams die kleinere titels voor de 3DS en Wii U gingen ontwikkelen. Nintendo beschouwde dit als hun kweekvijver voor nieuwe talenten en wie zou hen beter kunnen begeleiden dan Nintendo’s grootste talent?

Gaat Shigeru Miyamoto met pensioen?

Een andere reden voor de zoektocht naar nieuw talent is tijd: Miyamoto is nu 67 en ook in workaholic Japan begint het dan tijd te worden om aan je pensioen te denken. Voor Nintendo is dat een probleem, want alleen al het noemen van Miyamoto en pensioen in één zin kost geld! De beste man werd in 2011 wereldnieuws toen hij in een interview aangaf over zijn pensioen na te denken. Nintendo was er als de cucco’s bij om het als een vertaalfout te bestempelen, maar dat weerhield de aandeelhouders er niet van om massaal hun aandelen te verkopen. De prijs van een Nintendo-aandeel maakte binnen enkele uren een duikvlucht!

.

Vandaar dat Nintendo nu nieuw talent naar voren schuift tijdens presentaties en meer game-ontwikkelaars beroemd wil maken. Want hoe briljant Miyamoto ook is, hij is natuurlijk niet de enige die aan Nintendo-games heeft gewerkt. 

Nieuw talent

Shigeru Miyamoto is dus nog springlevend en denkt – naar eigen zeggen – helemaal niet meer aan stoppen! Hij heeft een adviserende rol binnenin het Nintendo-management en is minder hands-on bezig met het ontwikkelen van games. Mede daardoor schuift Nintendo andere ontwikkelaars naar voren in hun Directs en tijdens andere presentaties. Zo lijken ze ook minder afhankelijk van één werknemer en schijten aandeelhouders niet meteen in hun broek als Miyamoto een keertje verkouden is. 

Shigeru Miyamoto

REACTIES (14) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord