Wat is er aan de hand met het DC Extended Universe

Wat is er aan de hand met het DC Extended Universe? 2017-09-20T11:54:34
Love it or hate it het DC Extended Universe is de laatste maanden wekelijks in het nieuws. Nieuwe films worden aangekondigd, regisseurs stappen op, films worden mogelijk geannuleerd, er worden zelfs al aparte tijdlijnen voor superhelden overwogen! PeterKoelewijn zoekt uit wat er in Kal-els naam aan de hand is met het DCEU!

Man of Steel, Batman v Superman: Dawn of Justice, Suicide Squad en Wonder Woman. Deze films behoren tot het DC Extended Universe; een wereld waarin meerdere superhelden en hun avonturen zich afspelen. De films zitten vol verwijzingen naar en gastrollen van andere DC-personages. Het is een ongelofelijk zware klus om zoveel resources, acteurs en scripts op één lijn te krijgen. De films hebben fans, zeker onder comiclezers, maar het kwaliteitsniveau van de Marvel-films wordt bij lange na niet gehaald. Achter de schermen bij Warner Bros. is er de afgelopen 12 maanden dan ook flink gesleuteld aan de toekomst van het DC Extended Universe. Laten we eerst kijken naar de films die zijn bevestigd.

DC Extended Universe filmplanning en releasedates

Justice League – 16 november 2017

Aquaman – Eind 2018

Shazam! – 2019

Wonder Woman 2 – 2019

Suicide Squad 2 - 2019

Cyborg – 2020

Green Lantern Corps – 2020

Flashpoint - 2020

Batgirl – releasedate nog niet bekend

Gotham City Sirens – releasedate nog niet bekend

Justice League: Part Two – releasedate nog niet bekend

Justice League

Gecancelde films?

Zoals je ziet werkt Warner Bros. ver vooruit in de DC filmplanning. Ook zijn er een aantal films nog niet officieel onthuld of nog in een zeer vroeg stadium. Films zoals Flashpoint en Green Lantern Corps kunnen nog uitgesteld worden. Ook circuleren er geruchten dat Warner Bros. minstens één film van de lijst wil schrappen. Zo zou er een Gotham City Sirens film gemaakt worden door Suicide Squad regisseur David Ayer. De film vertelt het verhaal over hoe Harley Quinn, Poison Ivy en Catwoman samen een team gaan vormen. Echter volgens hardnekkige geruchten wil Warner Bros. de film annuleren en in plaats daarvan een film maken die zich focust op de relatie tussen Harley Quinn en The Joker. Iets waarvan we al kleine flashbacks zagen in Suicide Squad.

Belangrijk om te melden is dat Warner Bros. deze geruchten ontkent. De Gotham City Sirens film is nog steeds in productie. Een ander probleem waar de studio mee kampt is of Zack Snyder nog mee gaat werken als producer.

Zack Snyder trekt zich terug van Justice League

Zack Snyder is de filmmaker die onmogelijk genegeerd kan worden als het om het DCEU gaat. Als producer van alle films sinds Man of Steel is hij grotendeels verantwoordelijk voor de creatieve beslissingen die gemaakt worden voor de films. Hij regisseerde Man of Steel en Batman v Superman, maar zijn filmstijl keert duidelijk terug in de films waar hij niet achter de camera stond. Ook Suicide Squad en Wonder Woman kenmerken zich door een gritty uiterlijk en veel actie met extreme close-ups en slow motion.

Zack Snyder

Tegelijkertijd zie je dat Snyder wat water bij de wijn durft te doen nadat alle films, uitgezonderd Wonder Woman, werden neergesabeld door reviewers en filmgangers. De trailers van Justice League, waarin de DC-helden hun eigen superteam vormen, heeft in ieder geval meer grappige opmerkingen dan Man of Steel en Batman v Superman in hun totale lengte. Snyder zal echter niet de film voltooien.

In mei kondigde de filmmaker aan dat hij een pauze ging nemen. Reden was de zelfmoord van zijn oudste dochter, Autumn Snyder, in maart. Ondanks het afschuwelijke nieuws had hij zich op zijn werk gestort de afgelopen maanden, maar in mei werd het hem toch te veel om naar Engeland te reizen voor de laatste reshoots. Warner Bros. kondigde meteen aan dat ze Snyders keuze respecteren en Joss Whedon naar voren schuiven om de film af te maken. Whedon, bekend van zijn werk aan veel Marvel-films, zal de laatste hand leggen aan de Justice League-film maar verwacht geen 180 graden verandering in de stijl. Tegelijkertijd hebben Warner Bros. en Snyder geen vervolgplannen aangekondigd. Snyder staat nog gepland voor de tweede Justice League-film en ondertussen heeft Joss Whedon toestemming gekregen om een film over Batgirl te maken binnen het DCEU.

Ben Affleck wil stoppen met Batman?

Batman verdient zijn eigen deel in deze Feature. En niet omdat hij Batman is; er zijn genoeg geruchten over de films en de meesten niet positief. Feit is dat acteur Ben Affleck z’n rol in het DC Extended Universe een stuk kleiner is geworden. Hij zou oorspronkelijk zijn eigen Batman-film regisseren, maar door creatieve verschillen gaf hij het stokje door aan regisseur Matt Reeves, bekend van de nieuwe Planet of the Apes-films. Reeves wil zijn eigen screenplay schrijven en flikkerde daarom Afflecks screenplay voor The Batman in de prullenbak. Om die reden kwam hij ook nog even in de problemen door te hinten dat de film buiten het DCEU zou plaatsenvinden. Dat is inmiddels opgehelderd als een fout citaat. Affleck blijft tevens aan boord voor Reeves’ The Batman. Maar hoe lang zal hij nog de zwarte mantel dragen?

De geruchtenstroom rondom Afflecks Batman kolkt zonder rust door en de laatste berichten van ‘insiders’ is dat Warner Bros. werkt aan een ‘smooth transition’ naar een andere Batman. Komt het doordat Affleck er geen zin meer in heeft? Misschien, maar laten we niet vergeten dat de acteur richting de 50 gaat. Hij is met afstand het oudste lid van de huidige Justice League!

Hello darkness my old friend

Het is moeilijk voor te stellen dat er een tijd zonder duizend superhelden en cinematic universes was, maar in die periode werd Batman v Superman aangekondigd. De film zou zwaar gebaseerd zijn op de comic, The Dark Knight Returns, waarin Superman en een oudere Batman met elkaar op de vuist gaan. Pas later kreeg Warner Bros. de smaak te pakken en werd er een cinematic universe in elkaar getimmerd ter grootte van Marvels universum. Affleck is bovendien een populaire acteur en een oscar-winnende regisseur en screenplayschrijver dus de interessante projecten dienen zich waarschijnlijk dagelijks aan voor hem. Was het ooit het plan van Warner Bros. om hem voor lange tijd in het DCEU te houden? Het zou in ieder geval wat afstand creëren van de zeer slecht beoordeelde recente Batman-films. En over personages uit recente Batman-films gesproken…

Een dubbele Joker?

Het gestoordste gerucht tot nu toe is dat Warner Bros. een film wil maken die het ontstaan van The Joker vertelt. En nee, niet van Jared Leto’s Joker uit Suicide Squad, maar een compleet nieuwe versie die zich buiten het DCEU afspeelt. Todd Phillips, verantwoordelijk voor The Hangover, wordt overwogen als regisseur en helpt mee met het script. En niemand minder dan de legendarische filmmaker Martin Scorsese zou interesse hebben om te produceren! Weer andere bronnen beweren dat Warner Bros. Scorsese aan boord wil in de hoop dat hij een van zijn favoriete acteurs cast om de wereldberoemde schurk te spelen: Leonardo DiCaprio!

Suicide Squad

Dus dat is waar het DC Extended Universe momenteel is. Warner Bros. lijkt all-in te gaan met het produceren van de superheldenfilms binnenin een groot gedeeld universum. Ondanks de negatieve reviews van journalisten en fans, leveren de films nog steeds aanzienlijk meer op dan de meeste grote blockbusters. Dat de laatste films wat meer kleur en humor hebben, is ook een goed teken dat de studio en alle betrokkenen zich wat aantrekken van de kritiek. Het meest interessant zijn de geruchten dat er aan films wordt gewerkt buiten het universum van Zack Snyder. Hoe bizar het nu ook klinkt... het is niet ongewoon in de comics! Zowel Marvel als DC jongleren met meerdere universums waarin andere versies van hun superhelden leven.

Het is een stormachtige tijd voor het DC Extended Universe. En ondanks mijn kritiek, hoop ik dat Warner Bros., Zack Snyder en Joss Whedon laten zien dat The Justice League absoluut met Marvel kan concurreren.

REACTIES (27) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord