Wat is EA van plan deze E3

Wat is EA van plan deze E3? 2013-06-06T14:37:34
PU.nl kijkt deze week vooruit naar alle grote E3 presentaties. Welke publisher laat de beste indruk achter en wie moet de rest van het jaar damage control toepassen? Nick richt een Glazen Bol op de plannen van EA!

EA kampt momenteel met wat imagoproblemen, terwijl het bedrijf vroeger jarenlang alleen aan de top stond. De afgelopen jaren gooien andere onafhankelijke uitgevers roet in het eten. Zo werd EA vorig jaar tijdens de E3 werkelijk verpletterd door Ubisoft. Weet het bedrijf uit dit diepe dal te klimmen? Of vinden ze het eigenlijk wel prima zo en maken ze nog voldoende geld? We blikken even vooruit!

Electronic Arts

Wat staat er op het spel voor EA?

EA staat momenteel niet bekend als het meest sympathieke bedrijf in de bizz. Sterker nog, ze wonnen al twee keer op rij de dubieuze eerste plaats als Slechtste Bedrijf in Amerika! Mede dankzij online passes en veel verwaarloosbare DLC (waar wel voor gedokt mocht worden) ziet een groep gamers deze uitgever niet meer zitten. SimCity heeft door de niet-werkende servers voor veel onrust gezorgd en het bedrijf moet nog altijd herstellen van de klappen die het daardoor te verduren kreeg. De memes houden niet op.

SimCity

Dit kan daarom een valkuil voor EA zijn. Als ze iets aankondigen dat neigt naar online DRM of uitmelkerij, dan zal er een horde gamers klaar staan met hun ongezouten mening (lees; gescheld, gerant en gehaat, maar vervolgens toch braaf Battlefield 4 kopen). Niet dat EA zich daar iets van aan hoeft te trekken hoor, dankzij BF4 en hun collectie sport-franchises hoeft Electronic Arts namelijk niet zoveel risico’s te nemen. Maar het zou mooi zijn als ze dat dit jaar nou eens wél doen!

Welke games komen zeker langs?

Gelukkig is EA vrij voorspelbaar en kunnen we eigenlijk met gemak raden wat ze ons laten zien. Zo is het een zekerheidje dat we meer van Battlefield 4 te zien krijgen, maar je kunt de rits sportgames ook opnoemen. Denk aan het straatje FIFA, NFL en misschien zelfs even iets van NHL. Amerikanen houden vooral van die laatste twee en ik vermoed dat die dan ook nadrukkelijk aanwezig zullen zijn. Inmiddels is het ook wel veilig om te stellen dat Mirror’s Edge 2 een podium krijgt, maar wordt deze titel multi-platform?

Mirror's Edge

EA lijkt dikke vriendjes met Microsoft te willen worden en Mirror’s Edge is klein genoeg om exclusief te houden. Laten we eerlijk zijn; Mirror’s Edge was vooral erg leuk en niet zozeer kwalitatief fantastisch. Typisch gevalletje van een cult-hit! EA zou deze franchise zomaar aan de Xbox One kunnen geven, al zou dit niet bij het imago van geldwolf passen. Tenzij Microsoft er een grote zak geld voor overheeft.

Bovendien zal EA deze E3 hoog inzetten op hun Dragon Age 3! Het wordt naar alle waarschijnlijkheid de eerste next-gen RPG die we aan de knoppen krijgen. Er is nog bijzonder weinig bevestigde informatie, wat betekent dat EA ons compleet uit de stoelen kan blazen, mits ze het goed aanpakken. We weten in ieder geval wel dat Wouter dit keer ietsjes kritischer zal zijn dan bij het vorige deel..

Welke games komen hopelijk langs?

We weten dat Wouter graag iets van The Sims 4 wil zien, en ik acht de kans dat we nieuwe beelden krijgen groot. Vorig jaar kwam EA met SimCity Social, hetgeen bewijst dat Electronic Arts zich tijdens de E3 niet alleen beperkt tot de hardcore gamers. Persoonlijk kijk ik erg uit naar een nieuwe RPG van BioWare. Zij zouden aan een nieuwe franchise gaan werken en mijn hoop ligt op een nieuwe Knights of the Old Republic. De eerste game uit die franchise werd al door BioWare ontwikkeld en was geweldig, terwijl het tweede deel (ander team) nogal wat te wensen overliet. Nu EA de rechten heeft om Star Wars-games te ontwikkelen zou een terugkeer van KoTOR ons hart sneller laten kloppen!

The Sims 4

Wat wordt er nog meer getoond?

EA zou EA niet zijn als ze ons geld niet tot de laatste cent uit onze portemonnees zou willen trekken. Ik ga er daarom vanuit dat we kennismaken met nieuwe vormen van DLC en wellicht iets vervangends voor de Online Pass. Origin zal aan bod komen, EA heeft vast ideeën om hun platform nog verder uit te breiden, terwijl ze ons proberen wijs te maken dat Origin prima meebokst met Steam. Laten we hopen dat Electronic Arts dit gedeelte kort weet te houden!

EA op de E3

De kans dat dit de beste E3 presentatie wordt?

Ik geef EA 20% kans, maar de winst zou niet uit een geweldige presentatie voortkomen. Sony en Microsoft horen namelijk de show te stelen, maar deze presentaties zouden net als de console reveals teleur kunnen stellen. Als dit inderdaad gebeurt geef ik Ubisoft de grootste kans om met de winst weg te lopen en pas daarna is Electronic Arts aan de beurt. Neen, die van EA wordt door gebrek aan verrassing waarschijnlijk de minste presentatie van allemaal, maar hopelijk wel zien we wel een paar goede games!

Worst case scenario?

Als we gaan doemdenken dan heeft een hoge pief bij EA het in zijn hoofd gehaald om voortaan bij iedere game Online DRM toe te voegen. Zowel op consoles als PC, dankzij Origin. Ze zouden dan met de verzekering komen dat het bedrijf van SimCity heeft geleerd en niet nogmaals op zo’n grote schaal zal falen. En als ze dan toch lekker bezig zijn, dan leggen ze de focus voortaan meer op Android en iOS-games, aangezien mobiel gamen toch wel booming is. Of wat dacht je van een terugkeer naar de Facebook-games?!

SimCity Social

.. Ugh, ik voel zojuist een klein beetje kots omhoog komen. Laten we hopen dat EA slimmer is dan dit..

Conclusie:

EA moet helemaal niets deze E3. Het is in principe de show van Sony en Microsoft en dus hoeft EA alleen hun games te showcasen. Natuurlijk komen ze ook even aan het woord tijdens de presentatie van Microsoft, maar met hun eigen show kunnen risico’s gemeden worden. Bovendien zijn de EA-presentaties altijd even voorspelbaar als de terugkeer van je dagelijkse odol! De sport-games blijven populair, ik schat de kans op The Sims 4-beelden erg hoog in en met Dragon Age III en Battlefield 4 kunnen ze het publiek warm krijgen voor de next-gen. Maar eerlijk is eerlijk, het ziet er naar uit dat het draaiboek van de consolemakers en Ubisoft een stuk interessanter wordt!

Kun je niet genoeg krijgen van onze voorspellingen over de E3? Check dan ook onze verwachtingen van:

De Ubisoft persconferentie
De Nintendo persconferentie
De Microsoft persconferentie

REACTIES (40) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord