Waarom we trots mogen zijn op de LEC Spring Finals in Rotterdam 

Waarom we trots mogen zijn op de LEC Spring Finals in Rotterdam 2019-04-17T22:46:56
De ochtend van zaterdag 13 april werd Droefus met een kinderlijk verjaardagsgevoel wakker. Hij mocht namelijk op stap naar Rotterdam voor de finale van het League of Legends European Championship (LEC). Nu is hij terug en hij wil maar een ding; je laten inzien waarom het feit dat dit evenement in Rotterdam gehouden wordt iets is waar we in Nederland best trots op mogen zijn.

League of Legends is een van de grootste Multiplayer Online Battle Arena’s op aarde en het is ook een van de snelst groeiende esports van de wereld. Ons kleine landje is nog steeds niet helemaal comfortabel met mensen die hun school en baan opzij zetten om hun ultieme droom, professioneel gamer worden, werkelijkheid te maken. En nu ik hier bij de de finale van de belangrijkste Europese League of Legends-competitie zit, vind ik dat dit maar eens afgelopen moet zijn. Want dit toernooi is niet alleen super tof en immens gezellig, maar ook iets waar we als Nederlanders best trots op mogen zijn.


      

In den beginne…

Esports: is het nu een echte, volledige baan of blijft het voor altijd iets obscuurs en vreemds voor ons? Overal op de wereld lijkt het stigma steeds verder te breken en zijn er meer en meer mensen die het professioneel spelen van games serieus nemen. Wat weinig Nederlanders weten is dat wij er als klein kikkerlandje al vanaf het begin bij waren. Zo zijn er successen geboekt met diverse games, waaronder in Warcraft 3, waarmee Manuel ‘Grubby’ Schenkhuizen wel 38 LAN-toernooien won, waaronder 6 wereldkampioenschappen. Of in Painkiller, waarmee Sander 'Vo0' Kaasjager in totaal bijna 300.000 dollar binnenhaalde. Beiden zijn gasten boven de 30 jaar oud en leiden eigenlijk weer een ‘normaal’ leven. En zij zijn niet de enigen; tientallen Nederlandse gamers hebben het al vanaf het begin van deze eeuw ver geschopt in esports, in toernooien overal op de wereld en in bijna elk mogelijk genre. Deze generatie Nederlandse esporters kent bijvoorbeeld ook Thijs 'Thijs' Molendijk, een van de meest succesvolle Hearthstone-spelers op de wereld en Chris 'chrisJ' de Jong, een van de meest doorgewinterde veteranen in CS:GO. 
     

LoL in Nederland

Ook in League of Legends zitten Nederlanders niet stil. Volgens shoutcaster Trevor 'Quickshot' Henry komen er onwijs grote talenten uit Nederland. Sommige spelers, waaronder Fabian ‘Febiven’ Diepstraaten, hebben op de top van hun kunnen het vuur aan de schenen van de allergrootste League of Legends-spelers gelegd. Ook de Benelux Premier League, de regionale competitie van België, Nederland en Luxemburg, wordt vooral gedomineerd door Nederlanders. Henry geeft ook aan dat het team dat de BNL in de European Masters vertegenwoordigd bestaat uit een aantalvan de meest technisch begaafde spelers in het hele toernooi.

The Benelux has some of the best players in Europe, so theoretically, if DefuseKids is the winner of the Benelux regional league, they likely should be able to challenge the best

Volgens Eefje ‘Sjokz’ Depoortere, een Vlaamse presentatrice en een van dé gezichten van Europees League of Legends, gaat het dan ook steeds beter met esports in de Benelux. Volgens haar zijn er steeds meer partijen en mensen die hun ziel en zaligheid in de scene willen stoppen en is het slechts een kwestie van tijd dat het echt door begint te groeien. Dat is ook zeker te merken bij de finales van de LEC, waar duizenden Nederlandse, Belgische en andere Europese fans van League of Legends samenkomen om hun favoriete esport te bekijken.

 
   

Triple-A multiplayer 

Dat het spel zo veel fans heeft en zo goed als esport uit de voeten kan, is eigenlijk ook niet zo vreemd. Volgens shoutcaster Trevor Henry is League of Legends eigenlijk het ultieme voorbeeld van hoe een Triple-A multiplayer game zou moeten zijn: de basis blijft hetzelfde, maar het spel ontwikkelt zichzelf constant door. Ook hoef je niet steeds te blijven betalen om mee te ontwikkelen. League of Legends geeft je, volgens Henry, het gevoel dat je moet krijgen bij het spelen van een multiplayer game; dat je het echt opneemt tegen iemand anders aan de andere kant van de wereld. Want hoewel League of Legends verschrikkelijk divers en daardoor erg lastig aan de buitenkant lijkt, is het spel in essentie telkens hetzelfde: vijf spelers tegen vijf spelers die elkaars basis moeten slopen. Hoe meer je speelt, des te meer je leert en hoe leuker het spel wordt. Een echte uitdaging dus.

In mijn opinie heeft de LEC een van de beste esports broadcasts van de wereld. We hebben heel veel showelementen en doen ons best om de meest interessante verhalen te blijven vertellen

Sjokz vind dat de LEC een goede instap is als je bekend wil worden met League of Legends. De Europese uitzendingen doen er veel aan om het kijken van het spel zo vermakelijk mogelijk te maken en houden ook rekening met nieuwe kijkers die er nog niet zo veel van snappen, door leuke segmenten in te zetten die op een simpele manier dieper in de stof duiken en dus niet de professionaliteit en diepgang verliezen.

 
     

Grootste esport-toernooi in Nederland, ooit

Waar het eerder al genoemde European Masters draait om regionale, kleinere competities, bestaat de LEC uit esport-organisaties met spelers van over heel de wereld. De European Masters kan je dus meer zien als een soort van Europa League, terwijl de LEC de Champions League is. En de finale van de LEC was dit weekend dus in ons kleine landje, waar de interesse voor esports toch groter is dan dat je denkt. Het is anders ook niet mogelijk om een gigantische zaal zoals Ahoy, waar 15.000 mensen in passen, vol te krijgen. En vol was het zeker! Shoutcaster Andrew ‘Vedius’ Day is ook zeker te spreken over de Nederlandse fans; volgens hem voel je de kracht en de passie die ze, wij, bezitten.

When they were cheering for Fnatic, I could feel the passion and the power

De sfeer was ook geweldig en voor mij voelde het helemaal niet alsof er fans van twee teams waren; het voelt alsof je met een gigantische groep fans samenkomt om gezamenlijk naar je favoriete sport te kijken. Iets dat je bij andere sporten (ik kijk naar jou, voetbal) helaas mist. Het plezier en de hype van de fans straalt letterlijk overal vanaf. Toen de finale op zondag uiteindelijk gespeeld werd voor een nagenoeg uitverkocht Ahoy, was dit op zijn best te merken. Zelfs bij de fan warm-up, waarvoor Nederlanders naar mijn ervaring nooit warm voor te krijgen zijn, ging het publiek helemaal los. Dat zegt niet alleen iets over de productiewaarde en de grootte van het evenement, maar zeker ook over wat voor vette game League of Legends eigenlijk is.      

Natuurlijk was ik in Rotterdam als fan van League of Legends om te zien hoe het team van G2 Esports dat van Origen met 3-0 versloeg om hun 5e titel te winnen. Maar de bruisende community, de bizarre plays en de gehele atmosfeer van een volle arena is iets dat je ook nooit meer vergeet. En dat allemaal vanwege een gratis online spelletje uit 2009, waar eigenlijk een hele hoop Nederlanders heel goed in zijn en met liefde naar willen kijken. Het feit dat dit in Rotterdam gehouden wordt is dan ook een testament aan hoe esports steeds verder komt in Nederland en daarom denk ik dat we best trots mogen zijn op dat wij, in dit kleine landje, dit toernooi mogen houden.

REACTIES (6) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord