Waar moet ik op letten bij gaming-monitors voor PS5 en Xbox Series X

Waar moet ik op letten bij gaming-monitors voor PS5 en Xbox Series X? 2021-01-10T12:27:21
Het scherm waarop je je next-gen console, die waarschijnlijk je nog niet hebt, aansluit is een van de belangrijkste aspecten van de game-ervaring. De meeste consolegamers zullen hun witte unit of zwarte doos onder de tv parkeren. Maar wat nou als je tot het ‘PC-masterrace’ behoort en op een monitor wil gamen?

Velen vragen zich vooral af hun huidige monitor goed genoeg is, of dat je moet upgraden om optimaal gebruik te maken van de PlayStation 5 of Xbox Series X. Waar moet je eigenlijk op letten als je een ‘next-gen monitor’  wil halen?

Resoluties

We hebben alle termen rondom schermen al eens eerder uitgebreid besproken, maar laten we het nog een keer op een rijtje zetten: Er zijn drie resoluties die er anno 2020 écht toe doen: 1080p of full HD, 1440p of 2K/QHD en 4K. 1080p is ondertussen een minimale vereiste voor monitoren, dus geen zorgen om die barbaarse resolutie.

1440p is een resolutie die juist in de monitorwereld vaak voorbij komt. Bezit je een PS5 - of vraag je elke dag of we al meer weten over een nieuwe levering  - dan heb je weinig aan een 1440p-monitor. De PlayStation 5 ondersteunt deze resolutie namelijk helemaal niet, lutsers. Maar wees gerust, want dat kan eventueel opgelost worden met een software-update. Wil je toch per se voor een 1440p-monitor gaan? Reken er dan op dat je voorlopig in 1080p speelt, op geschaald naar 1440p. Er zijn wel monitors die 4K-signalen accepteren en ze downscalen naar 1440p. Maar de meeste zullen van 1080p omhoog gaan. En ehh... De Series X en S ondersteunen het wel gewoon, dus daar kunnen we kort over zijn!

Het echte gesmikkel begint toch echt bij 4K, dé resolutie waar de next-gen consoles voor gemaakt zijn. Zijn er wel 4K-monitors? Ja, maar niet ontzettend veel. En als ze er zijn dan niet bepaald goedkoop. 4K-gamen is dan ook iets wat in de PC-wereld minder breed omarmd wordt dan op consoles. Het is echter  wel de resolutie waarmee je de komende jaren helemaal goed zit, als je toch een monitor aanschaft.

Verversingssnelheid

Oh jee, de hertz, daar gaan we weer. Hoe zat het ook alweer? Nou, om het heel simpel uit te leggen: het aantal hertz van je monitor houdt in hoeveel keer het beeld per seconde wordt ververst. Dat bepaalt ook hoeveel frames per seconde het beeldscherm tijdens het gamen kan uitspuwen. Heb jij een 60hz scherm? Dan kan het niet hoger dan zestig frames per seconde. Een game kan in theorie op 120fps draaien maar je ‘ziet’ er maar 60. Toch kan het wel vloeiender voelen als je 120fps op 60hz speelt, maar 120fps wordt dus niet weergegeven.

Gezien beide next-gen consoles in theorie games in 4K-resolutie op 120fps kunnen draaien, is het lekker als je een monitor hebt die dat aankan. Nu zijn er vrij weinig games die 120fps ondersteunen, en titels die dat wel doen schalen de resolutie omlaag naar 1080p om die framerate te behalen. Het zou dus kunnen zijn dat je aan 4K 60hz genoeg hebt, maar we weten allemaal dat je stiekem gewoon gebakken wilt zitten voor de gehele generatie.

HDMI 2.1

Deze term heb je ondertussen wel een paar keer voorbij zien komen. Want deze het fantastische HDMI 2.1 brengt de pracht en praal van 4K en 120hz dus samen. We hebben hier afgelopen zomer al een feature over geschreven, maar in het kort: HDMI 2.0 (wat momenteel in de meeste monitors zit) kan niet hoger dan 4K en 60hz. Dat kan HDMI 2.1 dus wél, dus let erop dat de monitor HDMI 2.1-poorten hebben, wil je die 120 frames aantikken. Het grote probleem is echter: er zijn nog geen HDMI 2.1-monitors beschikbaar, maar daar later meer over.

Ultra wide

Iets wat de bijna heilige LG CX en C9 niet hebben zijn ultra wide-afmetingen, wat bij PC-gamers bijna de norm is. Deze uitgerekte jongens zorgen namelijk voor meer productiviteit buiten games om maar geven ook een groter gezichtsveld in ondersteunde titels. Ondersteunen de next-gen consoles dit formaat? Het lange antwoord is dat je zwarte balken gaat krijgen maar wel gerust kan gamen, het korte antwoord is: nee. Dit is misschien dus minder handig als je specifiek voor je console een monitor koopt. Hoe dan ook is het nog altijd mogelijk dat Sony en Microsoft ultra wide-ondersteuning toevoegen aan de consoles.

Type scherm

Bij televisies staren we ons tegenwoordig blind op prachtige OLED-panelen, maar dat zit bij monitoren wat anders. Er zijn enkele modellen op de markt die OLED-panelen hebben, maar die zijn nog schaarser dan een HDMI 2.1 en 4K-monitor of een PS5. Dat komt voornamelijk omdat desktopgebruik snel voor een ingebrand scherm zorgt. De beste keuze is daarom een IPS-paneel. Deze heeft goede contrasten en een kijkhoek dat je hond vanaf z’n mand zelfs nog kan meekijken. Ook zijn ze tegenwoordig megasnel, dus heb je minimale vertraging.

Aanraders

Nu we experts op het gebied van monitors zijn en weten wat we willen, bespreken we wat modellen die in onze ogen goede keuzes zijn voor jouw next-gen console. Daar komt nog bij kijken dat op 11 januari de CES 2021 plaatsvindt. Weet je wel? Die show met de kekste gadgets en toffe hardware. Op deze (dit jaar virtuele) beurs worden er meer monitors aangekondigd die volledig klaargestoomd zijn voor de nieuwe consoles. De HDMI 2.1-monitors die al wel bekend zijn, zijn de volgende.

Acer XV282K

Deze monitor werd als een van de eerste van zijn soort in september vorig jaar aangekondigd. Deze 28 inch-tellende jongen heeft een 4K IPS-paneel die maximaal 144hz ondersteunt. Door de twee aanwezige HDMI 2.1-poorten is hij meteen klaar voor fanatieke gamers om een PS5 én een Series X aan te sluiten naast de grote PC-toren. Ook heeft de monitor HDR-ondersteuning, perfect voor extra natuurgetrouwe kleuren natuurlijk. Hij moet ergens deze maand in China uitkomen, waar hij voor omgerekend 930 euro besteld kan worden. Het is nog niet duidelijk hoe lang het gaat duren voordat hij in het westen beschikbaar is en wat de prijs gaat zijn.

Asus ROG

Asus heeft flink van de daken geroepen dat het met HDMI 2.1-monitors komt. Eerst leek de ROG Swift PG43UQ daar een van te zijn, maar de stagiair had de memo niet goed gelezen, want deze monitor blijkt gewoon twee HDMI 2.0-poorten te hebben. Asus zei ‘oeps!’ en veranderde snel de modelnaam. De andere monitors die nog moeten uitkomen hebben helaas nog geen naam. Het enige wat we weten is dat het 27-, 32- en 43-inch (ultra wide) schermen zijn. Hopelijk zien we meer tijdens CES.

Philips Momentum 328M1R

Philips kondigde deze in september 2019 al aan. De slimmeriken hebben hem door de onthulling en release van de nieuwe consoles uitgesteld. Hij zou namelijk met drie HDMI 2.0-poorten uitkomen, maar daar hebben ze nu even 2.1 van gemaakt. Het is een lekker groot 31-inch 4K en 120hz VA-paneel. VA-panelen hebben iets minder spetterende kleuren dan IPS en de kijkhoek geeft die hond in je mand wat minder meekijkplezier, maar ze hebben wel hogere contrasten die wat dichter bij het niveau van OLED in de buurt komen. Ook deze monitor heeft HDR-ondersteuning. Dit schermpje moet ergens begin dit jaar op de markt komen voor een aardige 599 euro.

Viewsonic ELITE XG320U

Deze 32-inch monitor belooft ook een lekker grote monitor te worden die alle belangrijke vereisten afvinkt: 4K, 144hz, IPS en natuurlijk onze grote vriend HDMI 2.1. Wat nog vaag is, is wanneer hij uit komt. Ze noemen momenteel nog Q1 als releaseperiode en ook is er geen prijs bekend. Kleinere zaken als de hoeveelheid poorten zijn ook nog onbekend, dus zullen we nog even moeten wachten tot we meer weten.

Dat zijn zo’n beetje de belangrijkste monitors die helemaal next-gen ready zijn waar we nu iets van weten. Vanaf 11 januari horen we hopelijk meer over bovenstaande modellen en nieuwe modellen tijdens CES 2021. Vind je 120fps niet erg belangrijk en neem je genoegen met een HDMI 2.0-monitor voor 60fps? Dan zijn er genoeg modellen op de markt die jou en je hond tevreden maken. Zo niet? Heb nog even geduld. Ongeveer net zoveel als voor de nieuwe lading PlayStation 5-consoles.

REACTIES (20) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord