Waar gaat het heen met Star Wars? - Een blik op de toekomst 

Waar gaat het heen met Star Wars? - Een blik op de toekomst 2017-09-12T15:18:57
Acht films, een handje vol series, enkele specials waar we met een collectieve boog omheen lopen en meer speelgoed en merchandise dan je in één jaar aan unboxing-video’s kunt behandelen; de Star Wars-franchise is enorm, duizelingwekkend en nog lang niet klaar. Tijd voor Sith in spé Marvin om een blik te werpen op wat gaat komen in Star Wars-land.

Slechts een klein deel van de mensen die deze feature lezen zal zich de release van de allereerste Star Wars-film kunnen herinneren; een première die de sci-fi-wereld voor altijd op zijn kop zou gooien, en een franchise startte die in zo’n 40 jaar tijd meer dan 40 miljard dollar heeft binnengebracht. Een deel van dat geld ging destijds naar 20th Century Fox en Lucasfilm en was het resultaat van de eerste trilogie aan films, maar alles veranderde toen de prequel-trilogie in de bioscopen werd uitgebracht. De onvrede van de fans mocht de pret echter niet drukken, zeker niet die van Disney, waarna de moeder der massamedia - of eerder die ene rijke oom die altijd tof speelgoed met zich meebrengt maar nul emotionele steun biedt – in 2012 de Star Wars-rechten van Lucasfilm kocht voor 4 miljard dollar. Het zou het begin blijken van een nóg duizelingwekkendere filmfranchise.

Star Wars films

                  

Een stand alone film die niet alleen kan staan

In 1977 maakte de mensheid kennis met Luke Skywalker – moet je nagaan hoe weinig lasers die mensen tot dan in hun leven hadden, de horror… - en zijn Force-manipulerende vrienden; de start van de Original Trilogy, waarin Luke het van knechtje naar Jedi-extraordinair schopt en tussendoor zijn eigen familieproblemen oplost én in een moeras het belabberde Engels van een stoffige, maar bazige, alien tolereert. 20 jaar later, in het jaar 1999, werd een periode van Star Wars-stilte doorbroken met een andere Skywalker en zijn trilogie aan films; het prequel-verhaal van de man die zich Darth Vader zou gaan noemen. Met zo’n happy family – maar vooral de bakken aan gegarandeerde winst - was het slechts een kwestie van tijd voor de derde trilogie in het leven werd geroepen; enter het jaar 2015 en The Force Awakens. Terwijl we er nog altijd niet over uit zijn of Rey een échte Skywalker is of niet, maken we ons in 2016 op voor een film die zich even tussen de twee iconische voltooide trilogieën nestelt: Rogue One. 

Rogue One

Rogue One: A Star Wars Story is een passende naam voor wat de film is; de eerste Star Wars-film die geen onderdeel van een trilogie vormt, en daarmee dus als de Rogue One van de franchise gezien kan worden. Het was Star Wars-grootvader George Lucas’ zijn idee om losse films te maken in het Star Wars-universum en zo meer diverse verhalen te kunnen vertellen, maar het idee voor Rogue One kwam van ‘visual effects supervisor’ en producer John Knoll. Hij zag de legendarische openingstekst van Episode IV – A New Hope, “Rebel spies managed to steal secret plans to the Empire’s ultimate weapon, the Death Star”, om later nooit meer iets over deze spionnen te horen. Daar moest iets aan veranderen, en voor Han Solo een halve Kessel Run kon voltooien stond het verhaal van Rogue One al klaar. Een verhaal dat geen ruimtedrama vormt, maar eerder een roof-verhaal in combinatie met lasergevulde oorlog. En dat zónder de Force?!

Death Star

                          

Forceloos fantaseren

Hoewel vele Star Wars-fans hun midi-chlorians voelden branden toen bekend werd dat Disney de franchise overnam, is het nu duidelijk dat het bedrijf de films voor een gedeelte een nieuwe richting in wil sturen, terwijl met de nieuwe trilogie de formule van de originele films gerespecteerd wordt. Rogue One biedt niet alleen de ruimte om een ander soort verhaal te vertellen, ook heeft de film de kans om een compleet nieuw sfeertje neer te zetten in een universum waar sommigen al dachten alles van gezien te hebben. En dat is ook de bedoeling; weg met de klassieke strijd tussen goed en kwaad – tussen de Light Side en de Dark Side van de Force -, en in met een grijze mix van rauwe pijn en een onvervalste overlevingsdrang. Oorlog is immers geen pretje en daar verandert niets aan als je een laserwapen in je handen hebt – dat maakt het misschien des te erger. Natuurlijk blijft Star Wars altijd een episch drama, maar met zo’n fantastisch en rijkelijk gevuld universum is het een verademing dat er nu de ruimte is voor filmmakers om andere kanten ervan te belichten. Maar wat belooft dat voor de toekomst?

Rogue One Cast

                         

Elk jaar een film?!

Disney is redelijk open over hun Star Wars-plannen; in het huidige filmlandschap wil je jezelf als multimediamagnaat natuurlijk niet vastpinnen aan een filmschema dat niet de maximale hoeveelheid geld kan opleveren, en daarom zijn er tot nu vijf releasedata bevestigd. De eerste is Rogue One in december van dit jaar, volgend jaar komt er weer een saga-film in de vorm van Episode VIII. Zo zullen de soorten films elkaar afwisselen – anthology, saga, anthology, saga, anthology -, maar wat er na het jaar 2020 gaat gebeuren is onduidelijk. Of het teveel van het goede is mag je zelf beslissen, maar als door Rogue One blijkt dat we nog lang niet klaar zijn met dit universum, mogen we ons opmaken voor jaren aan filmplezier:

  • Star Wars: Rogue One — 14 december 2016
  • Star Wars: Episode VIII — 15 december 2017
  • Titelloze Han Solo-film — 2018
  • Star Wars: Episode IX — 2019
  • Titelloze Star Wars-spinoff (Boba Fett/Obi-Wan Kenobi?) — 2020

Star Wars planning

                    

Premiejager ontmoet haarbal

Nadat we de plannen van de Death Star gestolen zien worden en nadat Rey ongetwijfeld een ongelooflijk brute Jedi is geworden aan de hand van wat Luke-wijsheid, is het de tijd voor het origineverhaal van een oude bekende. In 2018 staat er namelijk een film van onze favoriete premiejager Han Solo op de planning, en naar verluidt zal dat verhaal evenals Rogue One uitmonden in Episode IV. Deze film vertelt het verhaal van zowel een jonge Han Solo (gespeeld door Alden Ehrenreich) als van Chewie himself, en zal ongetwijfeld tijd vrijmaken voor hoe de twee elkaar leren kennen en de vrienden worden die later de rebellen zouden helpen. De gasten achter The Lego Movie en 22 Jump Street – Christopher Miller en Phil Lord - regisseren hem, dus dat belooft in ieder geval een lichtere lading dan Rogue One, misschien met wat humor. Daar komt bovenop dat Donald Glover – aka Childish Gambino – is gecast als een jonge Lando Calrissian: fuck yes. 

Han Solo (Harrison Ford)

                         

De verdere toekomst: krijgen wij de laatste Star Wars-film te zien?

Nu we Disneys agenda hebben besproken is het tijd voor een blik op de verdere toekomst en dus speculatie. In een tijd waarin filmuniversums sterk opkomen – neem Marvel (ook van Disney) of DC – is het geen wonder dat Star Wars ook een vestigt, maar het is wel opvallend dat er al geluiden zijn over een franchise die het nóg eens langer dan 40 jaar volhoudt. Dat wil zeggen dat het zo kan lopen dat niemand in de PUmmunity ooit de laatste Star Wars-film krijgt te zien, en bijvoorbeeld een Episode 42 over zeventig jaar in première gaat, al is dat wel een beetje érg ambitieus. Maar daar staat tegenover dat de speelgoedverkoop in al die jaren genoeg is om drie planeten om te toveren tot filmset, en het blijft Disney. De kans, hoewel klein, is er dus wel degelijk. 

                    

Mogelijkheid 1: Star Wars: Episode IX delen door twee

Een trend die we de laatste jaren zien in filmland is het verdelen van een verhaal over meerdere films. Harry Potter kreeg zo in totaal acht in plaats van zeven films, de Avengers doen het met Infinity War Part 1 & 2 en het boek The Hobbit werd zelfs verfilmd als trilogie. Het is daarom niet ondenkbaar dat ook Disney overstag gaat en Star Wars: Episode IX – het einde van de nieuwe trilogie – opdeelt in twee delen. Omdat we überhaupt niet weten wie tegen die tijd de grootste dreiging voor Rey is, of ze überhaupt nog leeft en wat de Empire in hun smiezen heeft, kan het alle kanten op, maar twee films zou voor Disney natuurlijk de meest lucratieve optie zijn. Als eigenaar van Marvel zou het ook niet de eerste film-split zijn:

Avengers Infinity War

                      

Mogelijkheid 2: een remake van de prequel-trilogie

O, doe nou niet alsof je dit niet zou willen. Jar Jar Binks, Midi-chlorians, dit gezicht, de verbale poep die Padme en Anakin naar elkaar spuien en Jar Jar Binks (tweemaal, inderdaad) zijn maar een paar dingen uit de prequel-trilogie die de lightsabers van vele Star Wars-fans doet doven, en er is maar één actie die dit stukje Star Wars-canon zal doen vergeten: een complete remake. Het verhaal van Anakin Skywalker - een veelbelovende Jedi in spé die omwille van een gebroken hart en een messed up hersenpannetje compleet gek wordt, het ene na het andere kind ombrengt en de Jedi Academy naar de vergetelheid stuurt - is zó vet en heeft zó veel potentie voor een fantastische filmtrilogie, dat Disney eigenlijk gek is om gaandeweg geen remake hiervan te maken. Ja, de Podraces mogen blijven, en als Jar Jar Binks er óók in moet blijven, kan de theorie dat hij een Sith is werkelijkheid worden. Win-win. 

Jar Jar

                       

Mogelijkheid 3: een extra trilogie of twee

Allemaal leuk en aardig, die Antholoy-films met blauwdrukstelende rebellen en een premiejager met een gigantisch ego, maar het zou toch veel lucratiever zijn om een nieuwe trilogie te starten? Dat zou wel eens kunnen gebeuren met de nog titelloze Star Wars-spinoff in 2020; geruchten gaan dat deze film draait om Boba Fett. De premiejager met een helm werd geïntroduceerd in een afschuwelijke Holiday Special en kwam later terug in Episode V, maar veel screen time heeft hij nooit gekregen. Toch is hij één van de populairste personages, mede door zijn intrigerende verhaal als kloon van Jango Fett, die hem opvoedde als zijn eigen zoon en hem de fijne kneepjes van het aliens neerschieten en waardevolle dingen stelen bijbracht. We weten wie hij was en hoe hij stierf, maar er valt nog zoveel te vertellen over de Fetts dat drie films over deze bijzondere, uhh… familie, zeker tot de mogelijkheden behoort. Ook andere personages als Obi-Wan Kenobi, Mace Windu en natuurlijk Yoda schreeuwen om eigen films - dus schrijf dit even op, Disney. 

Star Wars personages

Eén ding mag duidelijk zijn: de Star Wars-franchise is here to stay, en als het aan geldliefhebber Disney ligt wordt het maximale uit dit universum gehaald. Aan de ene kant is dit doodeng omdat zo een werkelijk fantastische franchise waar veel nerds überhaupt hun nerdcarrière mee startten, door overkill een pijnlijk einde kan krijgen. Aan de andere kant trapt Rogue One een nieuw soort Star Wars-film af, en zou elk mogelijk filmgenre nog terug kunnen komen voor een van de fascinerende verhalen die het universum kent (wat The X-Files deed op tv, zeg maar). Of we op een dag in de bioscopen zitten om een Star Wars-comedy of Star Wars-horror te bekijken is nog maar de vraag, maar dat jouw kinderen en de kinderen van jouw kinderen zullen weten wat Star Wars is, staat vast.

Episode VII

Wat jij? Wel zin in dertig jaar aan nieuwe Star Wars-films of mogen ze wel stoppen na Episode 9? Drop het in de comments!

REACTIES (23) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord