Virtueel sanitair: Toiletten in games gekeurd 

Virtueel sanitair: Toiletten in games gekeurd 2017-08-24T00:15:44
Het wordt regelmatig ontkend en je staat er niet graag bij stil, maar toch is het zo: game-personages poepen ook. Games zitten vol met WC’s en daarom hebben we hygiënespecialist Sven op pad gestuurd om ze grondig te testen. Van Fallout tot Duke Nukem, wie heeft de beste toiletten?

Het werd verdorie eens tijd voor een artikel over je favoriete plek om de PU te lezen! Games zitten vol met toiletten en dat is niet zo gek: een welgeplaatste plee maakt een wereld geloofwaardig. Het is direct herkenbaar en een omgeving met (min of meer) fatsoenlijke sanitaire voorzieningen laat zien: kijk, hier is sprake van beschaving, hier leven/leefden mensen als jij en ik. Mensen met een werkende spijsvertering enzo. Het is daarnaast een plek voor ontwikkelaars om te laten zien hoe goed ze stromend water kunnen animeren.

Ik ben op onderzoek uitgegaan en heb een breed scala aan digitale porceleinen tronen gekeurd op de drie cruciale aspecten van een prettig toiletbezoek: comfort, hygiëne en privacy. Van onbekende kleinste kamers tot iconische latrines; geen enkel digitaal schijthuis ontsnapt aan mijn kritisch oog!
   

Bioshock

Wat zou het toch fijn zijn als je in een verloren stad op de bodem van de oceaan gewoon rustig een bruine trui kon gaan zitten breien. Helaas, die luxe is samen met de hoop op een welvarend Rapture al sinds oudejaarsavond 1958 de deur uit. Hoe het met de staat van toiletten in BioShock is gesteld merk je meteen in het eerste level, waar je via een gat in de muur voor het eerst kennismaakt met een Little Sister en haar Big Daddy. Ik besef nu pas hoe fout dat klinkt.

 

Comfort: 

De riant uitgevoerde art deco toiletten zitten prima, mits droog en intact...
    

Hygiëne: 

Hier is al jaren geen geestelijk gezonde schoonmaker meer geweest. Het is überhaupt een wonder dat ze nog doorspoelen.

Privacy:     

‘Dames’ en ‘Gents’ zijn gescheiden, maar veel WC-hokjes zijn kapot en de hallicunaties en ongeduldige splicers zijn ook niet bevordelijk voor de rust.
   

Fallout 3

Wat de WC’s in Fallout 3 bijzonder maakt is niet zozeer de pot zelf, als wel het onconventionele wat je ermee kunt doen. De functie ‘Activate Toilet’ klinkt zo onschuldig, maar de slurpgeluiden die volgen verraden dat je toch iets heel anders aan het doen bent dan doorspoelen! Ja, de Lone Wanderer gaat ver voor een beetje HP. Zelfs als dat een pittige dosis straling door zijn slokdarm betekent. Het treurige feit dat je in Fallout 4 niet meer uit het toilet kunt drinken is trouwens de belangrijkste reden dat die game zo waardeloos is vergeleken met deel 3. Maar dat wist je al.

     

Comfort: 

Retro-futuristische Amerikanen snappen het belang van een stevige troon, al laat het onderhoud de laatste paar honderd jaar wat te wensen over.
   

Hygiëne

Het ruikt misschien niet al te fris, maar de hoge radioactiviteit heeft een sterk desinfecterend effect.

Privacy

De atoombommen hebben tegen alle verwachtingen in nog ruim voldoende toiletmuren overeind gelaten.
    

Mad Max

In de post-apocalyptische wereld van Mad Max heb je geluk als je iets te eten hebt en tja, wat er in gaat komt er ook weer uit. Dan kun je gewoon gaan achter een of andere rots in de grote zandbak die de Wasteland heet, maar er zijn ook comfortabelere opties. Zoals bijvoorbeeld dit soort luxe fauteuils met een gat, die je vaak op grote hoogte aan de rand van fortificaties vindt. Net als bij wc’s in ouderwetse kasteelmuren, blijft op deze manier al het biologisch afval netjes buiten de deur.

     

Comfort

Top! Een lekkere zachte rugleuning, een meeverende autoband om op te zitten en een fris briesje van onderen, wat wil een mens in hoge nood nog meer?
    

Hygiëne 

Er is geen wc-papier, er is te weinig water om je handen te wassen en de enige schoonmaakmiddelen in de buurt zijn benzine en zand. Met de stank zal het gelukkig wel meevallen, alles valt toch naar beneden.
    

Privacy

In de Wasteland heeft men geen boodschap aan schaamte, maar het is er toch nooit echt druk.
    

GTA V

We zagen hem al in vroege trailers voorbij komen, wanneer zijn eigenaar er een afgehakte onderbeen doorheen probeerde te duwen. Ha! Die Trevor. De pot in zijn nederig stulpje heeft heel veel meegemaakt, maar dit is toch iets te veel van het goede! Het is daarnaast het toneel van uiteenlopende mini-cutscenes die je krijgt wanneer je in de game tussen personages wisselt. Trevor en zijn toilet zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en dus is een plek in deze lijst niet meer dan logisch.  

    

Comfort

Matig, WC’s in woonwagens zijn altijd wat aan de krappe kant
    

Hygiëne

Meneer Philips staat niet bekend om zijn uitstekende schoonmaakdiscipline...
    

Privacy

Praktisch geen, deze badkamer heeft geen deur. Trevor gelooft niet in deuren.
     

The Elder Scrolls V: Skyrim

Tamriel staat er een beetje bekend om: in heel die pokkewereld is geen toilet te bekennen! Dat is eigenlijk ook niet zo gek, want als je geen stromend water in huis hebt, is het veel frisser om gewoon ergens in het bos te gaan zitten bouten. Maar als je diep onder de grond naar goud aan het zoeken bent is dat natuurlijk niet altijd mogelijk en daarom zijn mijnen de enige plek in Skyrim waar je iets kunt aantreffen dat fungeert als een plee. Het is geen luxe, maar het is beter dan een mijn vol met klompen niet zo glimmend, bruin edelmetaal...

    

Comfort

Eh, het is een emmer. Tussen twee planken.
     

Hygiëne

“Oké, wie leegt hem deze keer jongens?”
    

Privacy

“Verdomme Ulric! Kon je niet ruiken dat ik hier bezig ben?”
    

Banjo-Kazooie

Op sanitair gebied had Rare in 1998 twee baanbrekende primeurs: een toilet dat kan praten en waarin je jezelf kunt laten doorspoelen. Loggo is zijn naam! In Banjo-Kazooie moet je veranderen in een pompoen om door hem heen te passen en in vervolg Banjo-Tooie is Loggo verstopt en zoekt hij hulp van een bepaalde Italiaanse loodgieter. Maar omdat die in zijn eigen games gek genoeg nooit een WC aanraakt en dus hier ook nergens te bekennen is, moet Kazooie het zelf maar oplossen. Een smerig doch dankbaar klusje.

   

Comfort
Als hij nou eens stil zit en zijn muil houdt is het prima te doen.
    

Hygiëne

Loggo is een pratend, zelfbewust toilet, met een soort van besef van hygiëne, maar zonder de praktische middelen om zichzelf schoon te houden.
   

Privacy: Nope

Met Loggo in de buurt hoef je je nooit eenzaam te voelen.
    

Portal

Dit is voor zover ik weet de enige game waarin er een WC te zien is in het hoofdmenu, maar daar staat ‘ie hoor. Een stijlvolle ronde pot, die mooi matcht met het design van de slaapcabine en de andere voorwerpen in Chells cel.  Als je doortrekt hoor je de bekende, veel te vriendelijke drone-stem: “Thank you for your business”. Oké... graag gedaan, I guess? Zouden portals eigenlijk geen verdomd handige technologie zijn om te gebruiken in de riolering?

    

Comfort

Fijne ronde vormen, maar wel war aan de krappe kant. Bonuspunt voor het bedankje en de radio in de kamer.
   

Hygiëne

De Aperture Science labs staan er doorgaans onberispelijk bij, al kan de binnenkant van de pot wel wat Glorix gebruiken. WC-papier niet inbegrepen.
    

Privacy

Eh.. de muren zijn van glas. En zelfs al waren ze dat niet, GlaDOS ziet ALLES.
    

Day of the Tentacle

Saaie mobiele WC’s genoeg in games, dus daarom is het verfrissend als ze eens op nieuwe manieren gebruikt worden. Zie hier! De Chron-o-John! Een heuse tijdreismachine waar Doctor Who en Professor Barabas nog een puntje aan kan zuigen. Geen telefoonbox of koelkast, maar gewoon drie ouderwetse dixies, met elkaar verbonden door tijd en ruimte. Waar of wanneer ze ook zijn, voorwerpen kunnen tussen de plees getransporteerd worden door de simpelweg door te spoelen. Of het ook met uitwerpselen werkt is niet bekend.

    

Comfort

Robuust, maar wat aan de pixelige kant. Niet gemaakt voor lange sessies.
    

Hygiëne

Geen enkel weldenkend mens zou deze gebruiken voor de traditionele doeleinden, dus het blijft er relatief schoon
   

Privacy

Goed, maar wel wat gehorig. Zelfs op een afstand van 200 jaar kunnen ze je nog verstaan via de afvoerbuis. En ook ruiken, waarschijnlijk.
    

Silent Hill

Er is weinig nodig om een slecht onderhouden en extreem smerige toiletruimte eng te maken. De makers van Silent Hill hebben er hun hobby van gemaakt. WC’s zijn een terugkerend thema in heel de serie en zorgen eigenlijk altijd wel voor een ongemakkelijk moment. Mijn persoonlijke favoriet: het WC-hokje dat op slot zit in Toluca Prison. James kan het niet weerstaan om op de deur te kloppen. Geen hoor. Tot je je omdraait en wegloopt...

     

Comfort: 

Amper. Te glibberig enzo.
   

Hygiëne: 

Geen.
    

Privacy

Verrassend weinig voor zulke verlaten locaties. Als er geen dooie onder de wand ligt te loeren, loopt er altijd wel iemand aan je deur te rammelen.
   

Duke Nukem 3D

Deze kon natuurlijk onmogelijk ontbreken. Het bekendste, meest legendarische game-toilet van allemaal! De WC’s in het eerste level van Duke Nukem 3D waren, net als de game zelf, een ware revolutie in first-person shooters. Je kan één keer per level pissen voor extra health, doorspoelen, kraantjes open- en dichtdraaien, alles kapot schieten en er zit een alien te schijten in een van de hokjes. En het beste van alles: je kunt jezelf zien in de spiegel! Een nooit eerder vertoond spektakel.

     

Comfort  

Standaard bioscoop WC’s. Goed genoeg, al zijn de platte 2D-sprites waar de potten uit bestaan wel wat lastig mikken.
    

Hygiëne

Opvallend fris! De aliens die de wereld hebben overgenomen lijken zo vies nog niet, het is de Duke zelf die de relatief schone publieke ruimtes zo nodig met bloed moet besmeuren.
   

Privacy

Kan beter. De WC-hokjes kunnen niet op slot en er zitten geen schotten tussen de urinoirs.
    

Bonus: Metal Gear Solid V: The Phantom Pain

Snake weet nog een handig stealthy trucje met een mobiele toiletcabine...

Tot zover mijn oordeel over een aantal heel belangrijke game-WC’s. Er zijn er nog zo ontelbaar veel meer te vinden, maar die laat ik lekker aan jullie over. Zet ze vooral in de comments, maar dan wel inclusief becijfering en argumentie! Goed dan, als u mij nu wilt excuseren, ik moet even een bruine hengst op stal zetten…

REACTIES (19) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord