15 tips om te ownen in alle competitieve games 

15 tips om te ownen in alle competitieve games 2016-06-21T14:03:09
Als Brutus geen stagiair bij PU was geworden, zat hij nu bij Fnatic. Althans, dat is wat onze kleine Brabo zelf denkt. Dat hij een winratio van 10% in League of Legends heeft, is volgens hem irrelevant. Omdat hij iedereen de kans wil geven eSporter te worden, heeft hij vijftien tips klaarstaan.

Ik ben nooit een goede gamer geweest. Mijn reflexen zijn even snel als die van de gemiddelde luiaard, mijn inzicht is slechter dan dat van een pasgeborene en ik heb een korter concentratievermogen dan een gorilla op speed. Toch lukt het me meestal wel redelijk goed mee te doen in games. Dat komt omdat elke game verder gaat dan individuele tactieken en het is tijd dat iedereen dat begrijpt. Daarom deel ik mijn geheim recept tot succes in games.

Deze tips zijn vooral om te winnen. Een hoop gamers (en daar maak ik mij ook vaak schuldig aan) worden enorm vrolijk als ze games winnen en aan het eind van het seizoen een hoge rang halen. Om jullie daarmee te helpen een hele lijst vol tips.

Victory

                                  

Speel niet als een rot humeur hebt

Voor je ook maar de muis oppakt en aan de slag gaat met een game, moet je wel een beetje in een goede bui zijn. Als je zojuist een kwartier hebt nagedacht over je huiswerk, maar geen snars bent opgeschoten, ben je gefrustreerd en dat leidt tot fouten.

Die frustratie kan bijvoorbeeld zorgen voor minder goede concentratie, omdat je terugdenkt aan de opdracht die je niet kon oplossen, of bijvoorbeeld een ruzie die je eerder op de dag had. Daarnaast kan het een gevoel opwekken dat je snel met dingen klaar wil zijn. Hierdoor neem je vaak te veel risico.

Speel in plaats van een competitieve game een casual potje, of ga een half uurtje Rollercoaster Tycoon spelen om te kalmeren. Een kalme geest is ongelooflijk veel waard.

Rage

                            

Kijk wat je team nodig heeft

Nog voor de daadwerkelijke gameplay begint, is het belangrijk dat je op dezelfde lijn zit met je team. Gaat heel het team in Counter-Strike: Global Offensive voor eco round (geen wapens kopen), ga dan niet in je eentje een AWP kopen, daarmee zorg je voor een nadeel.

Zorg dat je goed met je team communiceert, maar probeer je teamgenoten niet in een rol te duwen waar ze zich oncomfortabel in kunnen voelen. Misschien mis je bijvoorbeeld een tank in League of Legends, maar dan is het misschien toch slimmer voor extra damage te gaan, als de speler daar meer ervaring in heeft.

Team

          

Begin elke game met de mindset dat je tegenstander een god is

De grootste verschillen tussen top 10% van een game en alles wat daarboven zit is het vermogen om de juiste beslissingen te maken. Heel vaak gaat er een alarm af als een speler bijna dood is bijvoorbeeld. Dan word je gierig en mogelijk zelf neergehaald, omdat de tegenstander hier slim op inspeelt.

De oplossing is denken dat je tegenstander een god is. Jij speelt tegen de beste speler die ooit op de aarde heeft rondgelopen. Als je dat jezelf kan aanpraten, leg je automatisch minder risico in je spel en dit kan zelfs positief werken.

Veel lager geklasseerde spelers hebben namelijk, in mijn ervaring, het idee dat mensen die passief spelen minder goed zijn. Waar dat idee vandaan komt weet ik niet (al heb ik er zelf ook last van), maar dat kan je exploiteren. Zorg dat je tegenstander denkt dat je slecht bent, zodat jij hem vervolgens genadeloos kan slopen.

God

           

Maak juiste afwegingen en ken je plek in het team

Als jij na een aantal minuten/games ziet dat je onderaan de ladder staat qua KD, is het misschien tijd om te realiseren dat dit niet het potje wordt waarin jij de heel het team gaat carryen. Probeer op dat moment de schade beperkt te houden en je team zo goed mogelijk te helpen.

Op de League of Legends subreddit komt heel vaak de zin: 'Getting to higher ranks, is learning to getting carried'. Dit betekent iets in de trend van: 'Weet wanneer je moet shinen en weet wanneer je de schade beperkt moet houden.'

Als je niet goed speelt, is het tactischer om ervoor te zorgen dat jou directe tegenstander niet dusdanig sterk wordt dat hij in zijn eentje de rest van je team kan neerhalen. Op dat punt is het tactischer om laf en veilig te spelen, dan risico in je spel te leggen. Individuen winnen games, teams winnen kampioenschappen.

Teamspeler

                    

Niet tilten 

Stel je komt tot de realisatie dat je tegenstander aanzienlijk beter is dan jij, nadat hij je keer op keer neerhaalt. Misschien kom je in CS:GO een aantal games achter, ben je in Hearthstone de helft van je leven kwijt, sta je in Rocket League een aantal doelpunten achter; wat dan ook, blijf kalm!

Dit is waarschijnlijk de belangrijkste tip in de lijst. Zorg dat je ALTIJD kalm blijft. Het moment dat de tegenstander in je hoofd zit, heb je verloren. Niet alleen ben je meer met je vijand bezig, je gaat waarschijnlijk ook tegen je teamgenoten flamen, omdat zij bezig zijn met hun eigen gamen en jou niet (kunnen) helpen.

Mocht je achter staan, in welke game dan ook, probeer dan ervoor te zorgen dat zowel jij als je team kalm blijft. Als zij drie keer binnen een minuut kunnen scoren op Rocket League, kunnen jullie dat ook. Pas wanneer de tijd voorbij is, of je basis neergaat, heb je verloren. Tot die tijd kan je altijd winnen.

Tilt

                   

Tilt je tegenstander

De hierboven genoemde tip is erg belangrijk, maar kan je ook tegen je vijanden gebruiken. Deze tips zijn er om jou te laten winnen. Hoe maakt niet uit. Je wil geen schoonheidsprijs, je wil een rang omhoog. Daarvoor maakt het niet uit wat je moet doen.

Daarom is het tactisch om in het hoofd van je tegenstander te kruipen. Is er een gank mislukt? Typ een subtiel vraagteken in de chat. Haal je in je eentje meerdere tegenstanders neer? Typ een prachtige 'xD'-smiley. Het is heel erg smerig, maar verstoort wel de concentratie van je tegenstander.

Let wel op dat tegenstanders dit niet tegen je gebruiken. Als je voorstaat, je tegenstander uitlokt en vervolgens neergehaald wordt, is de kans groot dat zij hetzelfde gaan doen. De reverse-tilt. Wees daar voorzichtig mee, het is een macht met zowel voor- als nadelen.

Troll

                      

Let op de patronen van je vijanden

Tijd om weer op gameplay te focussen. Dit keer moet je proberen je tegenstander te lezen. Dat klinkt moeilijk, maar in de onderste regionen van competitive play zijn mensen makkelijker te lezen dan een billboard dat vijf meter van je af staat.

Als een speler drie keer hetzelfde doet, bijvoorbeeld via een speciale route naar de bomb-site gaan in CS:GO of bepaalde troepen gebruiken voor een flank in StarCraft, dan is de kans groot dat het de vierde keer ook gebeurt. Zet een hinderlaag en gebruik zijn tactieken tegen hem.

Soms gaat het fout en zal je tegenstander jou beter lezen dan jij hem. Probeer dan jouw eigen spelletje te spelen en hem daarin mee te trekken. Zelfs als de ander beter is, heb jij het voordeel dat je weet waar je mee bezig bent.

Patronen

                        

Wees niet arrogant

Via deze tips kan je natuurlijk je tegenstander verslaan. Misschien heeft hij je onderschat en heb je toe kunnen slaan. Misschien heb je hem uit de tent gelokt en vervolgens via een hinderlaag neergehaald. Hoe dan ook, je hebt een voorsprong.

Het belangrijkste is hier verstandig mee om te gaan. Als jij sterker bent dan je tegenstander, ben je automatisch een prioriteit voor de rest van het team van de vijand. Mogelijk gaan ze proberen overtal situaties te maken, om jou neer te halen. Wees hierop voorbereid en gebruik het in je voordeel.

Behalve de tegenstander is er nog een grotere vijand, jijzelf. Als jij je directe opponent drie keer neerhaalt op dezelfde manier, is het waarschijnlijk verleidelijk het ook een vierde keer te proberen. De kans is echter groot dat ze erop ingespeeld zijn en de volgende keer dat je hetzelfde probeert in de pan wordt gehakt.

Arrogant

              

Flirt met je team 

Dit is misschien raar, maar geloof me het werkt bij een groot deel van de gamers. Geeft iemand je een AWP in CS:GO? Zeg: "Thx Bae". Krijg je een buff in Smite? "Thx hun". Op die manier schep je niet alleen een band met je teamgenoten, ook zorgt het ervoor dat de sfeer in het team verbetert. Nogmaals, dit klinkt echt heel erg raar, maar het werkt echt goed.

Let wel op: als mensen niet reageren, heeft de ander er waarschijnlijk geen interesse in jouw praatjes. Misschien houdt je teamgenoot niet van die spelletjes, of is hij/zij een einzelgänger; het maakt niet uit. Het wordt niet gewaardeerd, dus je kan er beter mee stoppen, anders raakt de ander geïrriteerd.

Flirt

                             

Reageer kalm als je team ruzie maakt

Iedereen die online games speelt, heeft het wel eens meegemaakt. Een vreselijk, misselijkmakend persoon die met zijn uitgebreide woordenschat niet alleen de tegenstander maar ook jou uitmaakt voor allerlei dingen waarvan je moeder een hartverzakking zou krijgen.

Een flamer, een troll, een smeerlap. Behalve die klootzak, heb je ook de teamgenoot die er altijd wat van moet zeggen, waardoor de sfeer alleen maar erger wordt. Het is belangrijk dit conflict zo snel mogelijk de grond in te stampen. Dat kan op verschillende manieren.

De eerste is ze tot rust manen. Zeg dat nog niets is verloren en dat je samen moet werken om te winnen. Veel spelers zijn op dat punt echter niet meer voor reden vatbaar en zullen doorgaan met schelden, dan kan je ze beter negeren. Ga overigens koste wat het kost nooit mee ruziën, dat zorgt er alleen maar voor de zaak escaleert.

Ruzie

           

De negeerknop je vriend

Ruzies oplossen hoort een prioriteit te zijn, maar soms kan dat niet. Als een ruzie zo erg is dat jij er dreigt betrokken te raken, is het beter om ervoor te kiezen je mond te houden. Als je je teveel aan je teamgenoten ergert, dan is het aangeraden om ze gewoon te negeren. Gelukkig hebben de meeste games daar een mooie knop voor.

Als iemand heel de tijd aan het schelden is, dan is de kans dat ze later een nuttige bijdrage gaan leveren erg klein. Negeer ze gewoon.. Hetzelfde geldt ook voor de tegenstanders. Als zij te ver gaan, dan is het beter ze gewoon te negeren, anders wordt het alleen maar frustrerend voor jezelf.

Negeer

                         

Als je aan het verliezen bent, rek dan tijd

Dit past ook een beetje bij het frustreren van je tegenstander. Als je namelijk achter staat dan kiezen veel spelers voor een alles of niets tactiek. Dat kan je misschien een kleine inhaalslag geven, maar de kans is klein dat het daadwerkelijk genoeg is om je tegenstander in één keer te verslaan.

Je kunt beter tijdrekken en daar zijn een paar redenen voor. De belangrijkste is dat het je tegenstander kan frustreren. Een hoop spelers willen gewoon zo snel mogelijk door naar de volgende game, zij willen niet met hun prooi spelen. Door hun manier van spelen zo lang mogelijk uit te stellen raken ze gefrustreerd, verliezen ze concentratie en maken ze fouten.

Tijdrekken werkt extra goed in MOBA's en RTS-games waar verschillen in resources steeds minder waard worden naarmate een game vordert. Natuurlijk geldt deze tactiek niet voor elke game. In Counter-Strike moet je als aanvaller op een moment toch een move maken en ook in Rocket League is het niet verstandig om bij een 0-2 achterstand rustig aan te doen.

Tijdrekken

                                 

Weet wanneer je verloren hebt

Oké in sommige situaties is het toch wel nuttig om door te hebben wanneer het tijd is om de handdoek in de ring te gooien. Je frustreert alleen jezelf als je in Rocket League bij een 6-0 achterstand doorgaat en denkt dat je nog kan winnen, die kans is zo klein dat het vaak niet de moeite waard is om te spelen.

Hetzelfde geldt ook voor andere games. Sta je 14-2 achter in Counter-Strike? Dat gaat hem niet worden. Heeft je tegenstander na tien minuten al driekwart van je basis in Starcraft 2 gesloopt en komt hij weer op je af met een leger? Succes in je volgende game.

Verloren wedstrijden zijn verloren wedstrijden. Die heeft iedereen, hoe goed je ook bent. Het beste is kalmeren en verder kijken naar de volgende game. Elk potje is slechts één van de velen die je gaat spelen. Verbijt je niet als het een keer fout gaat.

Witte vlag

                       

Leer van je eigen fouten

Ondanks dat het soms niet zo lijkt, doe je elk potje wel wat fout. Misschien heb je een K/D van 10 in Counter-Strike, heb je vier goals gemaakt in een 4-5 verloren potje in Rocket League of won je Hearthstone-tegenstander door die ene gelukskaart die hij pakte, terwijl jij heel het potje domineerde. Hoe goed je ook was, er zijn altijd verbeterpunten.

Toen je ver voorstond in Rocket League, heb je toen ook helpen verdedigen? Heb je je goede K/D behaald door je team te helpen of door als einzelganger rond te lopen? Heb je je voorbereid op die ene kaart die je tegenstander kon pakken?

Kritisch zijn op jezelf is de sleutel tot verbetering. Vooral in teamgames is er maar één factor die jij direct kan beïnvloeden en dat ben jijzelf, dat het is slim als je dat op je best mogelijke manier doet. Wie weet haal jij dan vervolgens het niveau omhoog als je met teamgenoten speelt.

Smokey de beer

                                    

Neem pauzes als je te veel speelt

Jezelf verbeteren is belangrijk, maar weten wanneer je even moet pauzeren ook. Als jij gefrustreerd achter je PC zit, omdat jouw team ongelooflijk slecht speelde, terwijl jij iedereen neerhaalde is ontzettend frustrerend. Met die frustratie moet je niet nog eens gaan spelen (zie eerste tip).

Daarnaast kan je jezelf ook verbeteren door andere dingen te doen. Ga een guide opzoeken en lees nieuwe inzichten. Ga eens kijken hoe de professionals het aanpakken, of kijk een herhaling van je eigen game en kijk waar je fouten maakte en wat beter kon. Trainen is één ding, studeren een ander. Een andere reden om te stoppen is vermoeidheid, als dat het geval is kan je beter gaan relaxen.

Deze tips garanderen niet dat je een eSporter wordt en binnenkort voor miljoenen kijkers gaat gamen, wel zorgen ze hoogstwaarschijnlijk voor betere prestaties en wie weet kom speel jij binnenkort in Ahoy tegen de beste gamers van de wereld.

REACTIES (23) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord