TV Updates: Samsung QLED TV’s voor 2018 

TV Updates: Samsung QLED TV’s voor 2018 2018-03-26T12:04:03
Vorig jaar stond Samsung behoorlijk voor lul met hun vlaggenschip QLED TV’s, die niets meer dan middenklasse LCD TV’s bleken te zijn met een mooi kleurenbereik. Gelukkig lijkt Samsung in 2018 terug te slaan met oprecht vette QLED TV’s!

Wat is QLED?

In de eerste plaats is QLED een slimme marketing naam. Niet voor niets lijkt de term QLED wel heel erg veel op OLED en Samsung wilde de consument een beetje in de war maken en beweerde zelfs dat QLED beter zou zijn dan OLED. Dit bleek snel al dikke onzin, want in feite waren zelfs de high end QLED TV’s uit 2017 gewone edge-lit LCD TV’s, die buiten het kleurenbereik niet eens in de buurt kwamen van de beeldkwaliteit van OLED panelen. Gelukkig had de consument het ook massaal door, want Samsung is financieel flink op z’n bek gegaan door de stunt en heeft hierdoor een slecht jaar gedraaid.

QD

De Q in QLED staat voor Quantum Dots en dat is de reden voor het hoge kleurbereik van de QLED TV’s. Dat is het enige opzicht waarin de 2017 QLED’s beter waren dan de OLED’s. Samsung gebruikt een extra filter in QLED TV’s met het effect van minuscule prisma-achtige puntjes. En wat ontstaat er met licht dat door een prisma schijnt? Juist, kleuren.

Dit is een wel heel simpele uitleg, maar daar komt het in grote lijnen op neer. In theorie zou het Quantum Dots filter ook moeten zorgen voor een bredere kijkhoek zonder dat de kleuren vervagen, maar daar was in de 2017 TV’s geen sprake van. De 2018 QLED’s zijn echter van een compleet ander ras en hebben op de Quantum Dots techniek, gelukkig nog maar weinig te maken met de nieuwe 2018 QLED TV’s! Tijd voor een nadere kennismaking.


Samsung Q6 en Q7

Ja, alle nieuwe Samsung TV’s voor 2018 hebben weer een nog strakker design en zitten vol met smart features, maar eerlijk gezegd zal al die shit me aan me reet roesten. We zijn gamers en willen de vetste beeldkwaliteit voor onze games en voor smart features hebben we allemaal een Xbox of PlayStation staan. Gelukkig doet Samsung er ook voor ons gamers er een schepje bovenop, met een speciale Game Mode, maar daarover later meer.

De QLED TV’s van 2018 bestaat uit 4 series, de Q6, Q7, Q8 en Q9. De Q8 komt daarnaast ook nog in een curved model op de markt, als Q8C. Alle QLED’s hebben dezelfde nieuwe features, zoals verbeterde kleuren en contrast, HDR10 en HDR10+ ondersteuning, speciale Game Mode, Invisible Connection en de zogenaamde No Gap Wall Mount.

Q6

De Q6F en Q7F zijn de instap QLED’s en zijn in grote lijn verbeterde versies van de 2017 QLED’s. Het zijn nog wel helaas steeds edge-lit TV’s, maar ze krijgen betere dimming technieken, waardoor de nadelen zoals lightbleed en blooming iets minder zichtbaar worden. Of de Q6 en Q7 echt veel beter worden dan de 2017 versies is nog even afwachten tot professionele calibrators aan de gang gaan met deze nieuwe panelen, maar de eerste berichten zijn redelijk positief. De prijzen zijn nog niet bekend, maar dit zouden weleens redelijke middenklasse TV’s kunnen zijn, waar je als gamer niet voor lul mee zit, maar ook niet een extra hypotheek voor hoeft aan te vragen.

Q7

De Q6 wordt beschikbaar in 49, 55, 65, 75 en 85 inch en de Q7 in 55, 65 en 75 inch.


Samsung Q8 en Q9

De Q8 zit net boven de Q6 en Q7 als het gaat om beeldkwaliteit en techniek. Zo maakt de Q8 bijvoorbeeld gebruik van een speciale filter die Samsung Ultra Black noemt. Hierdoor lekt er minder licht uit de TV, waar edge-lit TV’s behoorlijk last van hebben, maar wordt er volgens Samsung ook tot 20% van het licht in de kamer waar de TV staat opgenomen in het filter voor minder reflecties. De Q8 en Q9 hebben daarnaast een verbeterde kijkhoek, wat handig is als je niet altijd precies recht voor de TV zit. LCD TV’s verliezen al snel hun kleuren en contrast als je er een beetje schuin op kijkt, maar volgens de eerste pers is het Samsung met de Q8 goed gelukt om de nadelen van een edge-lit TV weg te halen.

Q8

Het vlaggenschip is de Q9 en dit is meteen de TV waar ik m’n oog op houdt de komende weken. Op papier is dit namelijk een moddervette TV met alle nieuwe toeters en bellen uit de Q6, Q7 en Q8 serie, maar dan met een full array local dimming systeem, in plaats van edge-lit. Hierdoor kunnen de LED’s in de TV veel lokaler worden gedimd, wat de beeldkwaliteit zeer ten goede komt. Hoeveel dimming zones de Q9 precies heeft is nog niet bekend, maar volgens de eerste pers komt Samsung met de Q9 verdomd dicht bij de zwartwaarde van OLED’s, maar dan met de voordelen van LCD, zoals super hoge brightness voor juiste HDR weergave. De Q9 zou weleens de Sony ZD9 killer kunnen worden en holy shit, dan heb je mijn aandacht te pakken!

Q9

De Q8 wordt zowel curved als flat beschikbaar in 55 en 65 inch en de Q9 in 55, 65 en 75 inch.


Game Mode

De QLED TV’s krijgen een toffe Game Mode feature. Samsung is altijd goed geweest in TV’s uit te brengen met een lage response tijd en wint het over het algemeen nog steeds van de concurrentie met zo’n 21ms vertraging in de 2017 TV’s. In de 2018 TV’s wordt dat nog eens verlaagd naar rond de 16ms vertraging en alleen hierdoor is een 2018 QLED TV al interessant voor gamers, maar het werkt voor het eerst ook nog eens geheel automatisch!

Normaal gesproken moet je handmatig de Game Mode en de beste settings voor games selecteren in je TV, maar de 2018 QLED’s doen dit helemaal vanzelf. De TV detecteert consoles en PC’s en past daar zelf de instellingen op aan wat betreft resolutie, HDR weergave en het uitzetten van de meeste softwarematige beeldaanpassingen voor de laagste response tijd. Game Mode is dus beter dan ooit en is ook nog eens vol automatisch.

Xbox

Dan is er nog een gerucht, of eigenlijk iets dat nog niet helemaal duidelijk is. HDMI 2.1 komt er aan en ondanks dat het al zeker is dat de 2018 TV’s de nieuwe standaard nog niet ondersteunen, omdat de chipset simpelweg nog niet beschikbaar is, kunnen bepaalde features van HDMI 2.1 wel ondersteund worden door de huidige HDMI standaard. Zo krijgt HDMI 2.1 ondersteuning voor VRR, oftewel variable refresh rate, vergelijkbaar met Freesync en G-sync van AMD en Nvidia op de PC. Rete interessant voor gamers en er zijn geruchten dat de nieuwe QLED’s VRR ondersteuning krijgen.

Daar heb je uiteraard baat bij als PC gamer, maar Microsoft beweert dat de Xbox One X ook in staat is tot VRR met een toekomstige firmware update. Hopelijk krijgen we hier snel wat meer duidelijkheid over.


Release en prijs

Over de prijs kan ik kort zijn, die zijn nog niet bekend gemaakt. In de USA druppelen de eerste prijzen binnen, maar die zijn vaak niet zo representatief voor Europa en het gaat hier dan ook nog om de eerste adviesprijzen, die veel hoger zijn dan waarvoor ze werkelijk te koop worden aangeboden. Op de normale winkelprijzen moeten we dus nog heel even wachten. Maar sowieso, ook hier geldt weer, in de winkel minimaal 10% van de prijs af lullen, er zit gruwelijk dikke marge op dit soort high end TV’s.

QLED

Samsung heeft laten weten dat de 2018 QLED’s vanaf begin volgende maand beschikbaar worden, dus heel lang hoeven we niet te wachten op de officiële Nederlandse prijzen. Ik verwacht tegen die tijd ook de eerste reviews van professionele calibrators van niet alleen Samsung, maar ook de TV’s van Sony, Panasonic en LG. Hopelijk weten we in ieder geval in de TV Updates Feature van volgende maand of Samsung daadwerkelijk een concurrent voor OLED in handen heeft dit jaar. Sowieso komt Samsung micro-LED er ook aan, maar daarover later dit jaar meer info.

REACTIES (52) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord