TV Updates: QNED, oprolbare OLED en Zero Bezel 

TV Updates: QNED, oprolbare OLED en Zero Bezel 2019-12-04T11:46:39
In deze TV Updates Feature alvast een paar geruchten over de CES 2020 en info over Samsung QNED, oprolbare OLED van Sharp, Zero Bezel en Edge Display trademarks, plannen van LG voor LCD TV’s en nog veel meer!

Samsung werkt aan QNED

We zijn allemaal bekend met de Samsung QLED TV’s en in vorige TV Updates Features heb ik het al meerdere keren gehad over QD-OLED. In het geval van QLED hebben we het over LCD TV’s met de Quantum Dots techniek en volgens de geruchten is Samsung nu achter de schermen druk bezig met het ontwikkelen van QD-OLED TV’s, oftewel OLED panelen met een Quantum Dots filter.

Samsung heeft nu echter laten weten ook te gaan werken aan QNED, oftewel Micro-LED panelen met Quantum Dots. Micro-LED wordt nu al gezien als opvolger van OLED en Samsung gaat daar hoog op inzetten. Micro-LED is in tegenstelling tot OLED niet organisch, kan veel feller worden, heeft geen kans op inbranden en heeft een langere levensduur, maar heeft ook het voordeel van OLED, waarbij er geen backlight nodig is.

Micro

Door de toevoeging van Quantum Dots wil Samsung het kleurenbereik en de peak brightness van Micro-LED verder omhoog schroeven om het verschil met OLED nog groter te maken. Het gaat nog wel even duren, voordat Micro-LED redelijk betaalbaar wordt, maar dit worden in de toekomst de nieuwe high-end TV’s. De verwachting is dat Samsung in ieder geval weer een Micro-LED prototype TV meeneemt naar de CES volgende maand, maar of die al een Quantum Dots filter heeft is nog even afwachten.


Oprolbare OLED van Sharp

Op de CES van begin dit jaar, showde LG een vette oprolbare OLED TV, die daadwerkelijk binnenkort gaat uitkomen. LG is echter niet de enige die zich bezighoudt met oprolbare TV’s, want ook Sharp heeft nu een prototype laten zien, die op de CES 2020 te bewonderen zal zijn. De Sharp is alleen iets minder strak afgewerkt en met 30 inch een stuk kleiner dan de 65 inch oprolbare OLED van LG.

Sharp

Daarnaast is het paneel behoorlijk anders, want in het geval van de Sharp gaat het om een RGB OLED en bij de LG om een WRGB OLED. De Sharp maakt dus geen gebruik van een extra witte subpixel, waardoor de peak brightness een stuk lager zal liggen dan bij de LG OLED TV’s.

In het geval van de Sharp is het ook echt nog een prototype, een soort proof of concept, terwijl de oprolbare OLED van LG ergens in 2020 te koop zal zijn, voor waarschijnlijk belachelijk veel knaken. Check de Sharp oprolbare OLED in het filmpje hieronder.

  
LG halveert het maken van LCD TV’s

LG maakt nog wel ieder jaar nieuwe LCD TV’s, maar de focus ligt al een paar jaar op de OLED lijn, die het verdomd goed doet. LG levert daarnaast aan zo’n beetje alle fabrikanten OLED panelen, dus het is niet zo gek dat LCD weinig aandacht krijgt van LG. Tijdens een financiële conference call met investeerders heeft LG laten weten in 2020 nog minder te gaan doen met LCD en nog meer met OLED.

Seo Dong-hee, de chief financial officer van LG Display, liet weten dat LG in 2020 bijna 50% minder LCD TV’s zal gaan verschepen. Voor de OLED TV’s gaat het aantal in de komende jaren dan weer flink omhoog. Hij zei:

Nano

“LG Display is estimated to ship up to 48.6 million LCD panels for TV this year, but this figure is to fall to 27 million in 2020. Our annual OLED panel production capacity for TVs will go up to 4 million units this year, then to 7 million in 2020 and 10 million in 2021.”

Het was al duidelijk waar de focus lag bij LG en dat wordt nog eens onderstreept door deze toekomstplannen voor LCD panelen. OLED FTW!


Samsung Zero Bezel en LG Edge Display

De CES staat om de hoek en inmiddels zijn er behoorlijk wat geruchten over wat we mogen verwachten van de TV fabrikanten. Zo zijn er hardnekkige geruchten dat zowel Samsung als LG TV’s gaan laten zien zonder bezel, de rand rond het scherm. Op smartphones zijn dit soort schermen al best normaal, waarbij je phone super dunne bezels heeft, of zelfs curved bezels, en het lijkt er op dat dit idee ook naar TV’s gaat komen.

Edge

Samsung heeft namelijk het ‘Zero Bezel’ trademark aangevraagd voor TV’s en LG heeft een soortgelijke trademark onder de naam ‘Edge Display’. LetsGoDigital vond daarnaast zelfs al een aantal plaatjes van het trademark van LG, waardoor we echt een goed idee krijgen van wat LG eventueel van plan is met Edge Display op TV’s.

Dat het bij Samsung om echt helemaal geen bezels gaat, is ook duidelijk door een ander trademark, dat ‘Bezel-Less Design’ genoemd wordt. Dit wordt nu gebruikt als marketingterm voor de QLED TV’s. TV’s zonder bezels… ja hoor, laat maar komen!


Linus checkt LG 9-serie G-Sync support

De LG 9-serie OLED TV’s waren al de beste gaming TV’s op de markt, maar zijn onlangs nog beter geworden door G-Sync support voor PC gaming. Om dat eens uitgebreid te checken, heeft Linus een LG OLED gefixt en zijn PC er op aangesloten. Check het meesterlijke resultaat in het filmpje!


LG B9 vs C9

Huh, maar wacht even, Linus speelt die games op een B9! Maar waarom schreeuw ik dan altijd van de daken dat je niet voor de B9 moet gaan, maar voor de C9? Dat is heel simpel, in de B9 zit namelijk een langzamere processor en minder RAM geheugen! Professioneel kalibrator, TV reviewer en droogkloot Vincent Teoh legt het allemaal haarfijn uit in het filmpje hieronder. Tot volgende maand, dan uiteraard met alle vette nieuwe TV’s en info van de CES!

REACTIES (14) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord