TV Updates: QD-OLED, gaming TV en FALD 

TV Updates: QD-OLED, gaming TV en FALD 2019-03-01T16:13:08
In de TV Updates Feature van deze maand geruchten over een gaming TV van Sony en QD-OLED TV’s van Samsung en nieuws over de Sony XG95 prijzen en de hele 2019 QLED line-up van Samsung, met local dimming!

Sony werkt aan gaming TV?

Rumor alert! Alsof het de Nachtwacht is, begin ik de TV Updates Feature van deze maand met een sappig gerucht. In 2012 bracht Sony een TV uit, die speciaal gemaakt was voor de beste gaming ervaring op de PS3. De TV was geschikt voor 3D gaming, had een speciale techniek waardoor je met gebruik van de 3D brillen met 2 spelers tegelijk fullscreen kon gamen en uiteraard een lage latency. Het was een behoorlijk grote flop.

De TV was namelijk met 24 inch te klein en was behoorlijk overpriced voor een simpele Edge-Lit LCD TV. Als we de geruchten moeten geloven gaat Sony eind dit jaar een nieuwe poging doen met een nieuwe gaming TV, al zijn er nog maar weinig details over bekend.

Sony Gaming TV

Het is natuurlijk bizar dat een fabrikant als Sony, die verdorie de PlayStation maakt, geen ultieme gaming TV’s heeft. Het is juist vooral Sony die moeite heeft met het naar beneden brengen van de vertraging in hun panelen en loopt hiermee behoorlijk achter op de concurrentie. En zo moeilijk is het volgens mij helemaal niet.

Gamers willen gewoon een zo groot mogelijke TV met een strak local dimming systeem, HDMI 2.1 support, lage latency en een hoge helderheid voor HDR games, that’s it! Ga weg met al je smart TV bullshit, daar hebben we consoles voor. Breng de TV desnoods uit zonder speakers, gamers hebben over het algemeen toch wel een surround set staan, of gamen met een headset. We gaan zien waar Sony mee gaat komen, als de geruchten waar zijn.


Samsung komt met QD-OLED?

Nog een gerucht nu, over Samsung. Zo’n beetje alle TV fabrikanten hebben inmiddels een OLED lijn, of werken daar aan, maar Samsung heeft besloten om OLED te negeren en zich te richten op de QLED LCD TV’s. Er moet gezegd worden dat de QLED TV’s flink verbeterd zijn sinds de launch in 2017, maar de prachtige zwartwaarde van OLED zullen waarschijnlijk nooit gehaald worden in QLED TV’s.

Dat is de reden waarom Samsung zich gaat richten op Micro-LED TV’s (zie vorige TV Updates Features), waarbij de voordelen van LCD en OLED worden gecombineerd. Op papier worden Micro-LED TV’s zo ongeveer de perfecte TV’s, maar er is 1 groot probleem, de productiekosten. De eerste Micro-LED TV’s, die naar verwachting eind dit jaar in de winkels moeten liggen, zullen niet te betalen zijn.

Samsung Oled

Er zijn al maanden geruchten dat Samsung daarom aan een soort tussenstap werkt, die het gat moet opvullen tot Micro-LED betaalbaar wordt. Het zou gaan om OLED TV’s, die net als de QLED TV’s Quantum Dots gaan gebruiken, zogenaamde QD-OLED panelen. Hiermee wil Samsung de strijd met LG aangaan, die flink wat marktaandeel van Samsung heeft afgepakt de afgelopen jaren.

Of Samsung deze QD-OLED TV’s binnenkort al wil gaan uitbrengen is niet bekend, maar er gaan geruchten dat we binnenkort officiële info gaan krijgen en dat Samsung in ieder geval een prototype wil gaan showen op de IFA in september.


Sony XG95 prijzen

Door nu met echt nieuws, over TV’s die officieel zijn aangekondigd voor dit jaar. Sony presenteerde vol trots hun 8K vlaggenschip op de CES, de ZG9, maar er is nu ook wat meer info over de XG95 lijn, die daar net onder zit. Dit zijn voor dit jaar de beste Sony TV’s, met een 4K resolutie, local dimming systeem, X1 Ultimate processor en een nieuwe X-Wide Angle filter voor een wat bredere kijkhoek.

Het is nog even afwachten wat TV reviewers en professionele kalibrators van het XG95 paneel vinden, maar op papier lijkt dit een topper te worden voor mensen die wel een strakke beeldkwaliteit willen, maar niet de hoofdprijs willen neerleggen voor de ZG9. Ook is het nog de vraag wat de vertraging is in deze panelen, in Game Mode.

XG95

Wat al wel bekend is nu, zijn de prijzen! De Sony XG95 serie is vanaf volgende maand te koop en wordt beschikbaar in 55, 65, 75 en 85 inch. Alleen de prijs voor de 85 inch versie is nog niet bekend gemaakt, maar hieronder alvast de prijzen voor de rest.

  • 55 inch XG95 = 1.900 euro
  • 65 inch XG95 = 2.500 euro
  • 75 inch XG95 = 4.500 euro

Even voor de duidelijkheid, dit zijn de eerste adviesprijzen en in de praktijk betekent dit dat je ze vaak een stukje goedkoper kunt vinden zodra ze eenmaal in de winkels liggen. Het is nog even afwachten hoe deze TV’s presteren, want voor hetzelfde geld koop je een OLED TV.


Samsung QLED line-up met local dimming

Er is al jaren een flinke strijd gaande tussen LCD en OLED TV’s, maar binnen LCD zijn er nog 2 belangrijke verschillen. LCD TV’s maken namelijk gebruik van Full Array Local Dimming (FALD) of Edge-Lit en daar zit een gigantisch verschil tussen. Bij FALD wordt het hele paneel van achteren verlicht en wordt gedimd door meerdere zones, die gedeeltelijk het licht doorlaten. Dit is by far de beste techniek voor LCD.

Bij Edge-Lit worden alleen de randen verlicht en schijnt dit als het ware naar binnen om het hele paneel te verlichten. Dit is de goedkope oplossing en zie je acuut terug in de beeldkwaliteit. Edge-Lit TV’s hebben hierdoor altijd last van een lagere helderheid, blooming, smearing en nog veel meer tekortkomingen. Doe jezelf een lol, koop never ever ooit een Edge-Lit TV.

FALD TV’s zijn wel altijd een stuk duurder dan Edge-Lit TV’s en kwam daarom alleen maar voor in de topmodellen. De instap en midrange modellen zijn eigenlijk altijd Edge-Lit TV’s maar Samsung gaat daar dit jaar verandering in brengen!

Edge vs FALD

Het is namelijk duidelijk geworden dat Samsung zo’n beetje in de hele QLED line-up een FALD systeem gaat gebruiken. Daarin wordt alleen maar onderscheid gemaakt in het aantal dimming zones. Het topmodel Q950R krijgt dan de meeste dimming zones, maar het zijn in de basis allemaal FALD TV’s. Het gaat om de:

  • Q950R
  • Q90R
  • Q85R
  • Q80R
  • Q70R

De enige QLED TV met Edge-Lit is dan de Q60R, die je dus meteen kunt vergeten. Super vet dat Samsung deze high-end feature nu in z’n middenklasse TV’s gaat gebruiken, zodat ook gamers met een iets minder diepe portemonnee kunnen genieten van de beste beeldkwaliteit dat LCD kan bieden.

De Q950R is trouwens al getest door een aantal TV reviewers en mag gezien worden als de beste TV die Samsung ooit heeft gemaakt. Het is nog even afwachten op reviews van de Sony ZG9, maar het lijkt er op dat de Q950R de beste LCD TV van 2019 is. Dat is een goed teken voor de andere, veel betaalbaardere, middenklasse QLED TV’s! Hopelijk volgende maand de eerste reviews van deze middenklasse QLED TV’s.

REACTIES (31) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord