TV updates: Oprolbare OLED en Window TV’s 

TV updates: Oprolbare OLED en Window TV’s 2018-11-07T13:23:20
In de TV Updates Feature van deze maand speciale aandacht voor een oprolbare OLED TV van LG, geruchten over The Window van Samsung, een gruwelijke 88 inch 8K OLED en de allerbeste LCD TV ooit gemaakt.

Oprolbare OLED TV van LG

Aangezien OLED, in tegenstelling tot LCD TV’s, geen backlight gebruiken zijn OLED panelen niet alleen veel dunner, ze kunnen zelfs aardig flexibel zijn! Zo hebben we bijvoorbeeld al prototypes gezien van telefoons met een flexibel OLED scherm, maar op de CES van vorig jaar liet LG een wel heel bijzonder prototype zien van een OLED TV. Een oprolbare OLED TV!

Dit prototype was absoluut fantastisch om te zien, maar was ook duidelijk nog niet geschikt voor de retail markt. Nu gaan er echter hardnekkige geruchten dat LG in 2019 de eerste oprolbare OLED TV’s op de markt wil brengen en de eerste versies gaan we begin januari op de CES aanschouwen.

Rollen

Aangezien je het OLED paneel kunt oprollen, neemt de TV veel minder ruimte in beslag en zullen consumenten misschien eerder geneigd zijn om een grotere TV dan normaal uit te zoeken. De ‘doos’ waar de TV in wordt opgerold zou ook nog veel kleiner worden dan in het prototype, waardoor het bij iedereen op z’n TV meubel past, net als een soundbar. Uiteraard zou je de TV ook op het plafond kunnen hangen, zodat het scherm net als bij een beamer scherm naar beneden schuift.

Dit idee heeft zeker potentie, maar ga er maar vanuit dat dit voorlopig niet te betalen is voor de ‘normale’ consument. Ik gok er op dat deze oprolbare OLED TV’s nog duurder gaan worden dan de ook al belachelijk dure Wallpaper OLED’s van LG. Maar goed, zie het als een kijkje in de toekomst!


Samsung: The Window

Als we de geruchten mogen geloven gaat ook Samsung mooie nieuwe tech meenemen naar de CES begin volgend jaar! Het bedrijf heeft namelijk onlangs een paar nieuwe trademarks vastgelegd waar we het een en ander uit kunnen afleiden. Het gaat om The Window, Q Wide View en Q Wide Angle. We kunnen er rustig vanuit gaan dat Q Wide View en Q Wide Angle worden gebruikt voor nieuwe QLED LCD panelen, met een bredere kijkhoek dan normaal. Er valt nog een hoop winst te behalen met de kijkhoek van LCD panelen, zeker ten opzichte van OLED.

The Window past mooi bij de andere trademarks die Samsung op het moment gebruikt, namelijk de reusachtige Micro-LED TV genaamd The Wall en de fotolijst-achtige TV ontwerpen genaamd The Frame. The Window komt daar dus bij en het lijkt er op dat het hier om een transparant scherm gaat, waar je dus volledig doorheen kunt kijken als de TV uitstaat. Alsof er een glasplaat tegen je muur aanstaat.

Window

Deze techniek is niet nieuw, er zijn al jaren prototypes van transparante schermen, maar volgens de geruchten heeft Samsung eindelijk het grootste nadeel de nek omgedraaid, het ontbreken van contrast. Dit zou betekenen dat de beeldkwaliteit net zo goed als andere TV’s zou zijn als het paneel aanstaat, maar volledig see-through is als het paneel uitstaat.

De techniek is zeker cool, maar dit gaat waarschijnlijk voorlopig alleen maar gebruikt worden door bedrijven, die reclames op een bijzonder vette manier willen laten zien. Er gaan daarnaast al een tijd geruchten dat Samsung zo’n soort transparant schermpje in een vlaggenschip telefoon wil gaan stoppen in de nabije toekomst.


LG 88 inch 8K OLED in juni 2019

Sharp en Samsung zijn al vol in de 8K TV’s gesprongen, maar ook LG zit niet stil. Tot nu toe waren er alleen maar 4K OLED TV’s te koop in 55, 65 en 77 inch, maar in 2019 gaat daar verandering in komen. LG is namelijk van plan om de eerste 8K OLED TV ter wereld te showen op de CES en in de winkels te leggen rond juni 2019. Het gaat om een whopping 88 inch 8K OLED scherm en ik ben alvast aan het bedenken welke bank ik daarvoor moet overvallen.

LG 8K

Veel mensen vinden de komst van 8K TV’s dikke onzin en tot op zekere hoogte ben ik het daar mee eens. Als je echter op zoek bent naar een gigantische TV van boven de 75 inch waar je niet al te ver vandaan zit, heeft 8K zeker meerwaarde. En nee, er is nog helemaal geen 8K content te vinden, maar door prachtige upscaling technieken ziet 4K content er beter uit op deze state of the art 8K panelen. Meer daarover later in deze Feature.

De CES van volgend jaar wordt een van de beste ooit met 8K OLED en LCD TV’s, gigantisch hoge peak brightness waarde voor HDR, oprolbare OLED TV’s en hopelijk de eerste Micro-LED TV’s voor de retail markt. Er komen een paar mooie jaren aan in TV land, laat dat duidelijk zijn!


Samsung Q900R is de beste LCD TV ooit gemaakt

Oorspronkelijk werden alle nieuwe TV’s voor het jaar braaf aangekondigd tijdens de CES, zodat je exact weet wat je dat jaar in de winkels mag verwachten. De afgelopen 3 jaar zijn er echter ook op de IFA nieuwe TV’s aangekondigd, die op de valreep de standaard voor het jaar nog even wat hoger legt. Denk bijvoorbeeld aan de meesterlijke Sony ZD9, die niemand zag aankomen.

Ook Samsung presenteerde dit jaar op de CES al hun TV’s voor 2018, waarvan de Q9FN werd uitgeroepen tot beste LCD TV van het jaar. Samsung liet echter ook weten aan nog een TV te werken, die op de IFA werd gepresenteerd. Het gaat om de Q900R die eigenlijk een soort van het grote broertje is van de Q9FN. De Q900R is inmiddels uitgebracht en professionele TV reviewers en kalibrators zijn het er unaniem over eens dat dit de allerbeste LCD TV ooit gemaakt is.

De Q900R heeft grotendeels dezelfde specs als de Q9FN, maar maakt gebruik van een 8K paneel, heeft een nog hogere peak brightness en bovendien een veel krachtigere processor, die alle beelden op magische wijze upscaled naar 8K. En die upscale techniek, daar wil ik het even over hebben…

Q900R

Geloof me, ook ik was erg sceptisch over het hele 8K gebeuren. Ook in mijn hoofd is er nog geen enkele reden om te gaan kijken naar 8K TV’s, aangezien er nog helemaal geen 8K content is. Sterker nog, de markt is nog aan het wennen aan 4K en wat gaming betreft is 8K echt nog een ver van onze bed show. Buiten dat, tot voor kort was je slechter af als je content keek op een TV met een hogere resolutie. Als voorbeeld, 1080p zag er beter uit op native 1080p panelen, dan op 4K panelen met een upscale techniek. Die tijd is nu definitief voorbij!

Een goede kennis van me is de manager in een bekende elektronica winkel, waardoor ik regelmatig even met m’n PS4 Pro en Xbox One X onder de arm op m’n gemak de nieuwste TV’s kan testen. Ik heb alle high-end TV’s van dit jaar uitgebreid gecheckt en was zwaar onder de indruk van de Q9FN, maar m’n bek viel letterlijk open toen ik onlangs voor het eerst op een 75 inch Q900R m’n games kon spelen. De upscaling techniek is zo fucking goed, dat het werkelijk net is alsof je de games in 8K speelt. ALLE games zagen er beter uit op de Q900R en dat heeft buiten de hogere peak brightness alles te maken met de hogere resolutie. Content wordt daadwerkelijk een stuk scherper, nog veel scherper dan op een 4K scherm. Ik was sceptisch… In m’n hoofd was het never ooit mogelijk dat 4K content er beter uitziet op een 8K scherm via upscaling, maar het is absoluut waar. Geen twijfel meer over mogelijk, zelfs de grootste tegenstanders zullen het verschil zien.

Ik had dan ook nooit verwacht dat ik dit zou zeggen, maar ik wil een 8K scherm, zeker omdat ik minimaal 75 inch wil. Het is absoluut jammer dat er nog niet echt native 8K content te vinden is, maar door de meesterlijke upscaling techniek maakt het veel minder uit dan je zou denken. De Q900R is te krijgen in 65, 75 en 85 inch en alleen als je echt niet groter wil/kan dan 65 inch, zou je kunnen kijken naar 4K TV’s, anders zou ik eens heel open minded naar de 8K Q900R kijken. En met een tot de nok toe gevulde portemonnee.

REACTIES (20) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord