TV Updates: LG C9/CX G-Sync fix is onderweg 

TV Updates: LG C9/CX G-Sync fix is onderweg 2020-09-28T15:54:32
In deze TV Updates Feature alle info over de G-Sync fix die LG gaat uitbrengen voor de C9 en CX OLED TV’s. Daarnaast een QD-OLED en Micro-LED update, een bijzonder populaire 48 Inch TV en een gerucht over de LG panelen voor volgend jaar.

LG maakt geen nieuwe OLED panelen voor 2021?

Nee, dit is niet de Nachtwacht, maar toch begin ik deze TV Updates Feature met een gerucht. Niemand zal ontkennen dat OLED een meesterlijke techniek is met een prachtige beeldkwaliteit. OLED wordt door TV liefhebbers vaak zelfs ‘next-gen TV’ genoemd naast de inmiddels behoorlijk oude LCD techniek. We kunnen echter ook niet ontkennen dat er geen grote stappen meer worden gemaakt in de OLED panelen, gek genoeg in tegenstelling tot LCD.

LCDvsOLED

In 2012 bracht LG de eerste OLED TV voor consumenten op de markt en ieder jaar werden de panelen steeds flink beter. Sinds 2018 lijkt de rek er echter een beetje uit te zijn met hoofdzakelijk nieuwe software trucjes, die de beeldkwaliteit nog beter maken. De stap van de 2019 naar de 2020 modellen was helemaal zeer klein en voor ons gamers eigenlijk de moeite niet echt waard.

Er gaat nu een gerucht dat LG in 2021 zelfs helemaal geen nieuw paneel gaat gebruiken voor de 2021 OLED TV’s, maar simpelweg opnieuw de panelen uit de 2020 serie gaat aanbieden. Volgens insiders zorgt dit er voor dat LG de prijzen van de OLED TV’s naar beneden kan gooien, maar het zou ook te maken hebben met de komst van QD-OLED panelen van Samsung, die voor het eerst sinds 2012 weleens de kont van de LG panelen zou kan gaan schoppen. Wat QD-OLED precies is?


QD-OLED update

Samsung is de koning als het gaat om het toepassen van Quantum Dot filters en wil deze techniek gaan toepassen in OLED panelen, voor zogenaamde QD-OLED TV’s. Het voordeel van QD-OLED is dat de Quantum Dot filter voor een nog breder kleurenspectrum kan zorgen en hoger contrast, om HDR beelden nog beter te kunnen weergeven. QD-OLED panelen zijn daarnaast veel goedkoper om te produceren dan de traditionele OLED panelen van LG.

Dit heeft te maken met het lagere aantal gebruikte sub-pixels en layers in de QD-OLED panelen. Er wordt geschat dat het produceren van een OLED paneel LG zo’n 95 dollar per vierkante meter kost, terwijl Samsung maar 26 dollar per vierkante meter QD-OLED kwijt is. De winstmarge zal dus hoger zijn en de verkoopprijzen met een beetje mazzel lager.

QDOLED

Maar nu komt de grap. Deze QD-OLED panelen worden gemaakt door Samsung Display, maar Samsung Electronics (de fabrikant die we allemaal kennen en alle TV’s voor consumenten uitbrengt) heeft eigenlijk helemaal niet zoveel interesse in de QD-OLED panelen. Sterker nog, Samsung Electronics wil helemaal geen QD-OLED TV’s op de markt brengen!

Sony en Panasonic hebben echter al wel interesse getoond en de Chinese fabrikant TCL heeft zelfs al laten weten de eerste QD-OLED TV op de markt te gaan brengen in China ergens eind 2021. De verwachting is dat de andere fabrikanten in 2022 met QD-OLED TV’s zullen komen.


Micro-LED update

En Samsung Electronics dan? Waarom wil Samsung niet zijn eigen QD-OLED panelen gebruiken in TV’s? Omdat Samsung veel meer interesse heeft in de volgende stap na OLED, oftewel Micro-LED. Micro-LED wordt gezien als de heilige graal, waarbij alle voordelen van OLED en LCD worden gecombineerd. Zo heeft Micro-LED dezelfde perfecte zwartwaarde als OLED, de felheid van LCD, een veel langere levensduur dan OLED en net als LCD geen kans op inbranden.

Daarnaast bestaan Micro-LED TV’s uit verschillende kleine modules die aan elkaar ‘geplakt’ kunnen worden. Hierdoor zitten TV’s niet meer vast aan standaard maten, kunnen ze worden uitgebreid en zijn bijzondere aspect ratios mogelijk. Micro-LED is de toekomst en niet alleen Samsung ziet dat.

Samsung biedt al een Micro-LED TV aan van 146 inch, toepasselijk The Wall genoemd, en wil in 2021 de eerste Micro-LED TV’s voor consumenten uitbrengen, variërend van 75 tot 110 inch. LG heeft nu echter een antwoord op The Wall, met de Magnit van maar liefst 163 inch!

Magnit

Laat het duidelijk zijn dat The Wall en Magnit absoluut niet geschikt is voor het grote publiek, met prijzen in de honderdduizenden euro’s, maar het is wel duidelijk dat de grote fabrikanten serieus zijn wat betreft Micro-LED en dat de eerste stapjes naar consumenten TV’s absoluut worden gemaakt.

Net als de eerste OLED TV’s, zullen de eerste Micro-LED TV’s niet te betalen zijn en ook net als bij OLED zal er een paar jaar overheen gaan voordat het maximale uit de techniek wordt gehaald, maar laat het duidelijk zijn dat er mooie jaren aankomen voor high-end TV’s.


48 inch OLED is populair

Ondanks dat de 2020 OLED TV’s geen hele dikke verbetering zijn ten opzichte van de 2019 OLED TV’s, is er dit jaar wel voor het eerst een compleet nieuwe 48 inch OLED TV beschikbaar van LG en Sony. Normaal gesproken moeten we het doen met 55, 65, 77 en 88 inch, maar dit jaar dus voor het eerst een kleiner model. En wat blijkt? Een gruwelijk succes natuurlijk!

Awkward

LG liet weten dat de fabriek op volle toeren draait en de vraag erg hoog is. Volgens LG zijn de 48 inch OLED TV’s op veel plekken op de wereld zelfs nu nog steeds uitverkocht, ondanks dat de TV’s van zowel LG als Sony al in juni uitkwamen.

Niet zo heel gek natuurlijk, aangezien door de lagere prijs de OLED TV nu bereikbaar is voor een groter publiek, en omdat de 48 inch LG CX zo’n beetje de perfecte gaming monitor is. Hopelijk komen er in de toekomst nog meer formaten bij!


LG C9/CX G-Sync fix is onderweg

LG C9/CX eigenaren met een Nvidia RTX 30-serie opgelet! Sinds de release van de nieuwe videokaarten is duidelijk geworden dat er een fout zit in de firmware van de 2019 en 2020 OLED TV’s, die er voor zorgt dat G-Sync niet geselecteerd kan worden, vooral in 4K/120fps. Beetje jammer natuurlijk, als je wil genieten van je vette OLED met HDMI 2.1 support, in combinatie met je gloednieuwe GPU.

Gelukkig is LG op de hoogte van het probleem en werkt aan een fix. LG liet het volgende weten:

"LG has been made aware that some LG OLED TV’s are experiencing certain compatibility issues with the recently launched Nvidia RTX 30 Series graphics card. An updated firmware has been in development with plans for a roll out within the next few weeks to LG's 2020 and 2019 HDMI 2.1 capable TVs, which should address these incompatibility issues. We apologise for the inconvenience to our loyal customers and thank them for their support as we continue to push the boundaries of gaming technology and innovation."

GSync

Er is zelfs nu al een bèta firmware beschikbaar voor de 2019 OLED TV’s, die je alleen nog maar bij LG kunt aanvragen.

“For LG 2019 TV owners unable to enable VRR gaming with RTX 30 Series GPUs at any resolution, LG is making an early firmware update available directly to affected customers in the US and Europe. This update will enable FRL HDMI 2.1 capabilities with Nvidia RTX 30 Series GPUs, including VRR at 4K120 RGB. To receive this firmware update, affected LG 2019 TV customers should contact their local LG Service Center for detailed instructions.”

LG heeft laten weten de final firmware update voor zowel de 2019 als de 2020 OLED TV’s binnenkort uit te brengen, die je zoals altijd via je TV kunt downloaden en installeren. TV reviewer en professioneel kalibrator Vincent Teoh heeft alle details in de video hieronder.

REACTIES (35) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord