TV Updates: IFA, 8K en Micro-LED 

TV Updates: IFA, 8K en Micro-LED 2018-09-12T12:51:45
In de TV Updates Feature van deze maand kijkt Florian naar wat er is aangekondigd op de IFA! We zijn dan misschien nog aan het wennen aan 4K, maar als het aan de TV fabrikanten ligt, stappen we binnenkort massaal over naar 8K.

Samsung Q900R

Samsung liet op de CES begin dit jaar al weten hard te werken aan de eerste 8K TV’s. De verwachting was dat deze TV’s pas in 2019 op de markt zouden verschijnen, maar niets blijkt minder waar, want binnen een paar weken moet de eerste 8K TV van Samsung al in de winkels liggen. Het gaat om de Samsung Q900R serie, die in Europa beschikbaar wordt in 65, 75 en 85 inch.

In feite is de Q900R een soort Q9FN (het huidige vlaggenschip), maar dan met een hogere resolutie, nog iets meer dimming zones en een hogere peak brightness. Ook hier gaat het dus nog steeds om wat Samsung een QLED TV noemt en is net als de Q9FN een FALD LCD TV. Het gaat hier dus nog niet om de Micro-LED TV waar ook al een tijdje geruchten over zijn.

Q900R

Aangezien er nagenoeg nog geen 8K content bestaat, heeft Samsung zich in de Q900R vooral gericht op de processor, die speciale software heeft, waardoor alle content geupscaled wordt naar 8K. Er zijn nog geen reviews van professionele calibrators, maar de specialisten die de TV al in actie hebben gezien op de IFA zijn onder de indruk. Hopelijk snel meer info!


Sharp presenteert 2de generatie 8K TV’s

Sharp was begin dit jaar officieel de eerste fabrikant met een 8K TV, die ook daadwerkelijk te koop is in Europa. Sharp heeft op de IFA weer een nieuwe lijn 8K TV’s gepresenteerd, die Sharp dan ook ‘2nd Generation 8K’ noemt. De TV’s moeten begin volgend jaar in de winkels liggen en worden beschikbaar in 60, 70 en 80 inch.

Sharp

De nieuwe Sharp TV’s maken gebruik van nieuwe UV2A LCD panelen, wat voor een betere kijkhoek moet zorgen, maar ook fellere highlights en breder kleurenspectrum. Daarnaast heeft ook Sharp veel aandacht gegeven aan de nieuwe processor, die alle beelden moet omzetten naar 8K. Volgens de eerste geluiden is de techniek niet zo geavanceerd als in de Samsung 8K TV, maar waarschijnlijk worden de Sharp TV’s vele malen goedkoper. You get what you pay for!


LG 88 inch 8K OLED TV

Er kan er maar 1 de winnaar zijn en dat was zonder twijfel LG, die een 88 inch 8K OLED TV had meegenomen naar Berlijn. Tot nu toe zijn OLED TV’s alleen maar in 55, 65 en 77 inch verkrijgbaar, maar volgens LG heeft het zin om voor 8K te gaan, als je TV groter moet zijn dan 77 inch. Het gaat hier echter nog wel om een prototype, dus ik verwacht deze TV voorlopig niet in de winkels. Buiten dat, een 88 inch 8K OLED TV… Je wil niet weten wat je daar voor zou moet neerleggen.

LG

Ander, misschien nog wel interessanter nieuws, is dat LG zeer waarschijnlijk kleinere modellen OLED TV’s gaat uitbrengen in 2019. Er gaan al een tijdje geruchten dat LG zou werken aan OLED TV’s die kleiner zijn dan 55 inch, maar LG heeft nu op de IFA zelf bevestigd dat er vraag is naar kleinere modellen en dat er research wordt gedaan.


Micro-LED

OLED wordt gezien als een soort next-gen techniek, ten opzichte van LCD. Niet zo gek, aangezien OLED in bijna alle gevallen een veel mooier beeld kan weergeven dan LCD. Eigenlijk het enige dat een LCD TV beter doet dan een OLED TV, zijn de grijswaarde (OLED heeft moeite met net niet zwart) en de peak brightness. Een high end OLED zit zo rond de 900 nits, terwijl een high end LCD al op ruim 2000 nits zit. Er gaan zelfs geruchten dat de Samsung Q900R de 4000 nits aantikt.

Die brightness heb je nodig voor HDR en een zo realistisch mogelijke weergave. De meeste content wordt dan ook gemasterd op 4000 nits. Games als GT Sport zelfs op 10.000 nits. In een perfecte wereld zouden OLED TV’s dan ook nog veel feller moeten worden, maar dat gaat niet gebeuren! Er zit nog een hoop rek in OLED wat betreft motion, kleur, grijswaarde, etc, maar wat brightness betreft is de top wel bereikt.

Micro

Daarom is er een gloednieuwe techniek in ontwikkeling, die zowel de voordelen van LCD en OLED heeft, maar niet de nadelen. Het gaat om Micro-LED en dit wordt nu al gezien als de echte opvolger van LCD en OLED. Samsung liet op de CES al een gigantische 146 inch Micro-LED TV zien, die ze The Wall noemde en ook LG heeft op de IFA nu een 175 inch model laten zien. Belachelijk groot, maar dit zijn prototypes.

De verwachting was dat Samsung een Micro-LED TV van ‘normaal’ formaat zou meenemen naar de IFA, maar dit is niet gebeurd. We moeten dus wachten op de CES begin volgend jaar, maar het is wel duidelijk dat de techniek achter TV’s ineens in een stroomversnelling is gekomen. 8K en Micro-LED klinkt als een ver van je bed show, maar beide liggen binnen een jaar in de winkels!

REACTIES (10) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord