TV Updates: De beste middenklasse TV’s van 2018 

TV Updates: De beste middenklasse TV’s van 2018 2018-08-16T11:41:05
In de TV Updates Feature ging Florian vorige maand helemaal los op alle topmodellen, maar deze maand checkt hij wat de beste middenklasse gaming TV’s zijn. Da’s mooi, want deze TV’s zijn tenminste redelijk betaalbaar!

Middenklasse vs. Topmodel

De afgelopen maanden heb ik met een kritisch oog naar alle nieuwe TV’s voor 2018 gekeken en daar viel me al snel iets op, wat de gemiddelde consument misschien niet direct zal begrijpen. Als je het belachelijk vindt om duizenden euro’s uit te geven aan een nieuwe TV, of je er simpelweg geen geld voor hebt, ben je geneigd om naar een middenklasse TV te kijken. Mijn advies is, doe het niet! Er zijn namelijk betere opties, die hetzelfde, of soms zelf nog minder kosten.

Wall

Als je kijkt naar de prijzen van TV’s, zitten de middenklasse TV’s voor 2018 op ongeveer hetzelfde niveau als de topmodellen van vorig jaar, maar de beeldkwaliteit is in praktisch alle gevallen hoger op de topmodellen van 2017. Mijn advies is dan ook, in plaats van naar een betaalbare TV uit 2018 te kijken, je te focussen op TV’s waar je een paar maanden geleden nog de hoofdprijs voor moest betalen, en nu verkrijgbaar zijn met vette korting. Hieronder bespreek ik per merk de beste opties.


Sony

Op dit moment is de AF8 het OLED topmodel voor Sony, maar de A1 uit 2017, heeft exact hetzelfde paneel. Het enige verschil is softwarematig, waardoor de AF8 nog net iets betere motion heeft ten opzichte van de A1. Ook het design is behoorlijk verschillend, waarbij de AF8 een scherm is met een traditionele voet, maar de A1 een stand heeft aan de achterkant van de TV, waardoor de TV iets naar achteren hangt. Je merkt daar weinig van tijdens het kijken, maar ik vind het irritant genoeg om de A1 te negeren. Dit is echter heel persoonlijk, dus check de A1 vooral eerst ergens in een winkel.

Gek genoeg betaal je in dit geval meer voor de A1 van vorig jaar, dan voor de AF8 uit 2018. Dit heeft te maken met het exclusieve design van de A1. Als enige merk zou ik bij Sony dus wel voor het AF8 topmodel gaan, aangezien die een iets betere beeldkwaliteit biedt, goedkoper is, en een normaal design heeft. De AF8 is beschikbaar in 55 inch voor zo’n 2000 euro en in 65 inch voor ongeveer 3000 euro. De A1 is in dit geval een paar honderd euro duurder.

A1

Wat LCD TV’s betreft is het eigenlijk heel simpel, ga voor de Sony ZD9. De ZD9 was lange tijd de allerbeste LCD TV op de markt, tot Samsung er dit jaar overheen ging met de Q9FN. De middenklasse LCD TV’s van 2018 halen allemaal bij lange na niet de beeldkwaliteit van de ZD9. De ZD9 is nog steeds behoorlijk prijzig, maar die prijs gaat de komende weken keihard naar beneden, aangezien Sony officieel de opvolger van de ZD9 gaat aankondigen tijdens de IFA in Berlijn volgende maand. De Sony ZD9 is beschikbaar in 65 inch voor 3500 euro en 75 inch voor 5000 euro, maar nogmaals, kijk hoe hard die prijs naar beneden gaat de komende weken en sla dan je slag!


Samsung

Samsung doet dit jaar weer goede zaken met het topmodel QLED, de Q9FN. Dit is nu officieel de beste LCD TV ooit gemaakt, al zal Sony het stokje volgende maand weer overnemen met de opvolger van de ZD9. Hoe dan ook, voor de Q9FN betaal je voorlopig nog de hoofdprijs en als dat geen optie is voor je, moet je vooral NIET naar de QLED TV’s uit 2017 kijken. Ja, die zijn nu goed betaalbaar, maar ze zijn nog steeds zwaar overpriced als je kijkt naar wat je krijgt voor dat geld. Samsung QLED TV’s uit 2017 zijn niets meer dan redelijk simplistische edge-lit LCD TV’s met een fancy quantum dots filter, waardoor kleuren er mooi uitzien. For the love of god, doe het niet!

KS

Het is heel simpel, als je geen geld hebt voor de Q9FN, negeer Samsung dan volledig in je zoektocht naar een nieuwe TV. Buiten de Q9FN is eigenlijk alleen de KS9800 uit 2016 een aanrader, maar die had een curved scherm en is bovendien erg lastig te vinden tegenwoordig. Dan moet je echt mazzel hebben dat een winkel er nog 1 heeft staan voor een zacht prijsje.


Panasonic

De Panasonic OLED TV’s scoren de afgelopen 2 jaar erg goed, vooral onder de film liefhebbers. Panasonic richt zich namelijk op het zo natuurlijk mogelijk weergeven van beelden met de meest accurate kleuren. Het topmodel van 2018, de FZW804, is zelfs uitgeroepen tot TV van het jaar door HDTVtest, maar ook de 2017 modellen zijn absoluut meer dan prima en een stuk voordeliger geprijsd.

Pana

De Panasonic EZW954 is het topmodel van vorig jaar en beschikbaar in 55 inch en 65 inch. Voor de 55 inch betaal je nu zo’n 1400 euro en voor de 65 inch versie rond de 2500 euro. Even voor de duidelijkheid, deze Panasonic OLED TV’s gebruiken exact hetzelfde paneel als de Sony OLED TV’s, maar zijn dus een stuk goedkoper met een Panasonic logo, in plaats van met een Sony logo. De beeldkwaliteit is op wat software na, hetzelfde. Trek je conclusie.


LG

LG maakt niet alleen alle OLED panelen voor alle fabrikanten, maar brengt ook zelf als enige al langer dan 2 jaar OLED TV’s uit. Dat is interessant, omdat je nog veel meer keuze hebt in het uitkiezen van een nieuwe TV, omdat het bij LG zelfs de moeite waard is om nog naar OLED TV’s uit 2016 te kijken. Even een kleine waarschuwing, kijk niet naar OLED TV’s van voor 2016, want daar zitten nog teveel kinderziektes in en die panelen hebben meer kans op inbranden, wat vooral bij ons gamers kan voorkomen, omdat we voor lange tijd bijvoorbeeld de HUD in beeld hebben staan.

Alle LG OLED TV’s zijn exact hetzelfde als het gaat om beeldkwaliteit, het verschil tussen de TV’s zit hem in het design en externe soundbars. Voor 2018 zou ik je dan ook de C8 aanraden, voor 2017 de C7 en voor 2016 de B6. Ik zou niet voor een C6 gaan, want die zijn curved. De stap tussen de C7 en C8 is niet zo groot, maar er zit wel aardig wat verschil tussen het B6 en C7 model. De 2017 OLED TV’s zijn vooral een stuk feller dan de 2016 OLED TV’s en kunnen beter omgaan met grijswaarde. De C7 is dus een beetje de sweetspot, maar ook de B6 is nog steeds een aanrader te noemen.

C7

De C7 is beschikbaar in 55, 65 en 77 inch. Die laatste moet je meteen vergeten, maar de 55 inch B7 kan je nu vinden voor zo’n 1500 euro en de 65 inch versie voor 2100 euro.

De B6 is beschikbaar in 55 inch en 65 inch. Je zal misschien wat langer moeten zoeken naar een winkel die de B6 nog op voorraad heeft, maar dat is de moeite waard als je kijkt naar de prijzen. De 55 inch B6 kan je krijgen voor zo’n 1200 euro en de 65 inch B6 voor 1800 euro. Als ik moet kiezen tussen een middenklasse LCD TV uit 2018, of een B6  OLED uit 2016, zou ik zonder twijfel kiezen voor de B6.


Conclusie

In plaats van te kijken naar een middenklasse TV uit 2018, kijk eens goed naar de topmodellen van 2017 en in het geval van LG zelfs 2016. Ja, ook deze TV’s zijn voor een hoop gamers nog steeds peperduur, maar het verschil in beeldkwaliteit tussen middenklasse TV’s en de topmodellen van vorig jaar, is gigantisch. Spaar liever even door voor een topmodel van vorig jaar, in plaats van genoegen te nemen met een middenklasse TV. Ik garandeer je dat je spijt gaat krijgen van een middenklasse TV, zeker als je een keer bij vrienden wel naar een topmodel kan kijken. Doe jezelf een lol en pak een topmodel van vorig jaar!

REACTIES (25) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord