TV Updates: CES 2019 Edition 

TV Updates: CES 2019 Edition 2019-02-01T10:50:15
CES 2019 is achter de rug en stond werkelijk weer bol van de super vette nieuwe TV’s en technieken waar vooral gamers erg blij van worden. In deze Feature alle nieuwe aangekondigde TV’s voor 2019 met nu al een voorzichtig antwoord op de vraag wat de allerbeste gaming TV is van 2019.

Nee, er zijn nog geen prijzen, release dates en reviews van alle nieuwe TV’s, dit is meer een eerste kennismaking van wat we mogen verwachten in 2019. Voordat ik per fabrikant alle nieuwe TV’s bespreek, is het ook zeker de moeite waard om eens te kijken naar de buzzwords van CES 2019. Uiteraard werden er een shitload aan nieuwe TV’s aangekondigd, maar de focus lag ook lekker op de nieuwe technieken en kregen we vooral van Samsung al een kijkje in de toekomst.


8K

Zo was 8K bijvoorbeeld een big deal bij zo’n beetje alle fabrikanten in het high-end segment. Nee, er is nog helemaal geen 8K footage beschikbaar, en dat gaat ook echt nog wel even duren, maar het is en blijft een feit dat TV’s steeds groter worden, maar de woonkamers waarin ze staan niet. We gaan dus als het ware juist steeds dichter op de pixels zitten en vooral bij oversized TV’s van 75 inch en groter heb je zeker baat bij een 8K paneel. Om het probleem van het ontbreken van 8K footage op te lossen leggen de fabrikanten dan ook de focus bij geavanceerde upscaling technieken, die over het algemeen mooie resultaten boeken. Vooral de technieken van Sony en Samsung werken fantastisch.

8K

Voor ons gamers is 8K ook nog een flinke ver van onze bed show. De allerdikste videokaarten kunnen nu wel overweg met 4K, maar het gaat echt nog wel even duren, voordat we triple-A games in 8K kunnen gaan spelen met een fatsoenlijke framerate. En nee, de next-gen consoles gaan dat kunstje ook zeker niet flikken. Ook hier geldt dat er via upscaling op gigantische formaat TV’s zeker wel winst te boeken is met 8K, maar echt native 8K gaming is nog jaren van ons verwijderd.


HDMI 2.1

Verreweg het allerbelangrijkste deze CES, zeker voor gamers, is de release van HDMI 2.1 en alle nieuwe features die daar bij komen kijken. In de eerste plaats gaat de bandbreedte flink omhoog van 18Gbps naar 48Gbps, wat hogere resoluties en framerates toelaat. Zo wordt 8K/60 en zelfs 10K/60 mogelijk, maar ook bijvoorbeeld 4K/120. Waarschijnlijk niet zo interessant voor consoles, maar wel voor dikke gaming PC’s, die in staat zijn om 4K games boven de 60fps af te spelen.

Daarnaast heeft HDMI 2.1 ondersteuning voor Auto Low Latency Mode (ALLM), waardoor TV’s games detecteren en de beeldinstellingen daar automatisch op aanpast. Zo hoef je nooit meer zelf heen en weer te switchen van Movie Mode voor de meest natuurgetrouwe films en series setting en Game Mode voor de minste vertraging. ALLM is eigenlijk simpelweg een automatische Game Mode.

HDMI

De vetste feature van HDMI 2.1 voor gamers is Variable Refresh Rate (VRR), wat te vergelijken is met G-Sync van Nvidia en Freesync van AMD. Dit zorgt er voor dat het beeld van de TV synchroon loopt met de console of PC en de TV dus pas ververst als de GPU een nieuwe frame pusht. Het is een wat technisch verhaal, maar screen tearing is hiermee bijvoorbeeld verleden tijd en ook framedrops zijn veel minder merkbaar en zichtbaar. Als je een dikke PC aansluit via HDMI 2.1 kan je gebruik maken van VRR, maar ook de Xbox One X heeft al ondersteuning. Je kunt er rustig vanuit gaan dat de next-gen Xbox en PlayStation VRR ondersteuning krijgen en dan is het wel fijn dat je TV dat ook ondersteunt.

Dan is er nog eARC, waarmee je zelfs Dolby Atmos en DTS:X van je TV kunt doorvoeren naar je soundsystem of soundbar en ondersteuning voor dynamic metadata, maar dat zijn niet per se features waar je als gamer extreem vrolijk van hoeft te worden. Het wordt echter extra verwarrend, omdat bepaalde HDMI 2.0 chipsets toch te upgraden zijn met bepaalde features van HDMI 2.1, zoals ALLM en VRR. Voor zover bekend zet ik het bij iedere fabrikant er bij. Genoeg technisch gelul nu, als je meer info wil over HDMI 2.1, check dan vooral de uitleg van Vincent Teoh in het filmpje hieronder.


     

Sony

Net als vorige jaren heeft Sony niet 1 vlaggenschip, maar 2 en dat heeft alles te maken met de techniek achter de TV’s, OLED en LCD. De AG9 is het vlaggenschip OLED paneel van Sony en wordt beschikbaar in 55, 65 en 77 inch. Het is een 4K OLED, die dit jaar weer een traditioneel design heeft gekregen met een normale voet. Sony maakt in de AG9 gebruik van de nieuwste X1 Xtreme processor en een speciale Pixel Contrast Booster techniek, waardoor dit de meest heldere en kleurrijke OLED TV van Sony tot nu toe moet worden. Hopelijk neemt Sony dit jaar ook eindelijk de Game Mode serieus en schroeven ze de latency nog wat omlaag.

Het vlaggenschip LCD is de Sony ZG9 en is de echte opvolger van de fantastische ZD9, dat lange tijd de beste LCD TV ooit was. Het is een 8K LCD TV en wordt beschikbaar in 85 en 98 inch, waardoor deze TV vrijwel zeker zo goed als onbetaalbaar gaat worden. De ZG9 heeft ook de nieuwste X1 Xtreme processor, het meesterlijke Backlight Master Drive systeem met full array local dimming en een gigantische peak brightness van rond de 4000 nits en is op papier zo ongeveer de perfecte TV, mits de latency omlaag gaat. Maar nogmaals, alleen binnen handbereik als je de loterij hebt gewonnen.

AG9

Daarnaast komt Sony met nog een OLED lijn met de naam AG8, die exact dezelfde features heeft als de AG9, maar hoogstwaarschijnlijk een paneel uit 2018 gebruikt. Hierdoor wordt de AG8 serie waarschijnlijk een stuk betaalbaarder. Ook komen er nog een shitload LCD TV’s bij in 2019, waar vooral de XE95 serie er goed uitziet. Dit zijn als het ware kleine broertjes van de ZG9. Er komt ook nog een XE90 en XE85 serie, maar die moet je lekker weer vergeten, want dit zijn de instapmodellen met Edge-Lit panelen.

Goed om te weten is dat alleen de ZG9 HDMI 2.1 krijgt, alle andere modellen moeten het met HDMI 2.0 doen. Voor zover bekend krijgt ook alleen de ZG9 ondersteuning voor ALLM en VRR.


   

Panasonic

Panasonic heeft een nieuwe OLED TV aangekondigd, de GZW2000. Panasonic richt zich altijd op het zo natuurlijk mogelijk weergeven van footage en heeft ook voor deze OLED TV weer samengewerkt met verschillende partijen uit Hollywood. Als film fan moet je net als vorig jaar waarschijnlijk voor een Panasonic OLED TV gaan, maar als gamer heeft Panasonic altijd weinig te bieden.

De latency zal weer iets te hoog liggen net als vorige jaren, maar de GZW2000 krijgt daarnaast ook geen HDMI 2.1 en geen ondersteuning voor VRR. Jammer, maar gamers zijn bij Panasonic duidelijk al jaren het ondergeschoven kindje.


Samsung

Samsung trok een beetje z’n eigen plan op de CES dit jaar en kondigde in plaats van de hele line-up voor 2019 alleen maar de Q900R aan, de high-end 8K QLED die we eigenlijk al kennen van eind vorig jaar. De Q900R wordt in veel meer formaten beschikbaar, van 55 tot 98 inch en krijgt HDMI 2.1 ondersteuning, maar over de andere kleine verbeteringen werden nog niet echt details gegeven. Samsung houdt dan ook altijd een eigen event meestal ergens in februari waar ze pas alle details geven en de presentatie van de hele line-up voor dit jaar. We weten dus ook nog niet of andere QLED TV’s ook HDMI 2.1 ondersteuning gaan krijgen, maar het is al wel zeker dat de hele line-up ondersteuning krijgt voor ALLM en VRR.

Q900R

Samsung ging daarnaast los met Micro-LED, een compleet nieuwe techniek, die zowel de voordelen van OLED als LCD hebben, maar niks van de nadelen. Denk dus aan super felle TV’s met de perfecte zwartwaarde van OLED. Deze Micro-LED TV’s bestaan daarnaast uit meerdere modules, waardoor iedere afmeting en zelfs beeldverhouding mogelijk wordt. Zo showde Samsung een reusachtige 219 inch Micro-LED, maar ook een 75 inch variant.

Het grootste probleem met Micro-LED zijn ten eerste de productiekosten, waardoor Micro-LED TV’s peperduur zullen worden. Het tweede is dat je nog steeds kunt zien dat Micro-LED schermen uit meerder modules bestaat. Vooral van dichtbij zie je nog overduidelijk de randjes van de modules en dat moet compleet onzichtbaar worden in de toekomst. Micro-LED is voorlopig dus nog niet klaar voor de markt, maar Samsung beweert dat de eerste Micro-LED TV’s al eind 2019 te koop moeten zijn. Ik geloof het nog niet helemaal, maar dat Micro-LED de toekomst is, is duidelijk.Philips

Philips is nooit van het aanjagen van de beste specs geweest en ook dit jaar komen er weer ‘typische’ Philips OLED en LCD TV’s uit, die absoluut prima zijn, maar niet echt concurreren met de andere high-end TV’s. Ambilight is super tof, maar verder richt Philips zich net als Panasonic totaal niet op gamers en de 2019 TV’s krijgen dan ook geen HDMI 2.1 en ook geen ondersteuning voor VRR.

Philips maakt op zich prima all-round TV’s, maar ze blinken nergens echt in uit. Er zijn betere alternatieven, zeker voor gamers.


LG

LG had by far de beste CES en over het algemeen ook de beste line-up voor TV’s. Tenminste, voor OLED TV’s, want LG is nooit echt een ster geweest in LCD TV’s en ook de 2019 LCD TV’s zijn niet super indrukwekkend. De OLED lijn is echter weer om je vingers bij af te likken en mag stiekem al heel voorzichtig de beste optie voor gamers genoemd worden.

LG heeft weer een hele lijn OLED TV’s klaarstaan, van 55 tot 77 inch, waarbij de processors en panelen over de hele lijn exact hetzelfde zijn en dezelfde specs en features krijgen. Het enige verschil is weer het design. De C9 krijgt het meest traditionele design met een normale voet, de E9 krijgt een speciale voet door de glasplaat waar het OLED paneel op bevestigd is en de W9 is uiteraard weer de Wallpaper TV.

LG88

LG heeft weer de nodige verbeteringen aangebracht in de 2019 panelen, waarvan de komende weken/maanden uit reviews van professionele kalibrators zal blijken hoeveel beter de OLED panelen weer zijn geworden, maar het is al wel zeker dat de hele lijn HDMI 2.1 gaat krijgen, met allemaal ook ondersteuning voor VRR en ALLM. LG is dus de enige fabrikant die in de hele OLED lijn HDMI 2.1 gaat aanbieden. Het lijkt er dus op dat ook in 2019 een LG OLED de beste optie wordt voor gamers, naast de niet te betalen Q900R van Samsung en ZG9 van Sony.

Daarnaast had LG de retail versie van de oprolbare OLED TV meegenomen en bevestigd dat ook deze bijzondere TV in 2019 gaat uitkomen, maar dat heb je al uitgebreid kunnen checken in het Hardware Hitjes artikel van Roel.

Tot slot stal LG de show met een 88 inch 8K OLED, die ook ergens eind dit jaar in de winkels moet gaan liggen, maar ook deze TV zal praktisch onbetaalbaar worden.


    

De rest?

Er zijn nog veel meer, vooral Chinese, fabrikanten die best hele vette TV’s hebben aangekondigd op de CES met mooie specs en vaak een stuk lagere prijzen dan de topmerken in dit artikel, maar helaas zijn deze TV’s zo goed als niet te krijgen in Nederland en ondanks dat ik fan ben van dingen importeren, zou ik je dat bij een TV niet aanraden. Merken als TCL, LeEeco en Hisense maken echter wel flinke stappen als het gaat om het uitbrengen van hun producten in Europese landen, dus hopelijk komen ze in de toekomst ook bij ons in de winkels te liggen.

TCL

Daarnaast vervaagt de lijn tussen monitoren en TV’s heel duidelijk, aangezien monitoren steeds groter worden en TV’s steeds minder latency hebben en meer gaming features krijgen. Zo zijn verschillende pc monitor fabrikanten nu bezig met oversized OLED panelen, die natuurlijk perfect zijn voor gamers, misschien zelfs wel nog beter dan de ‘normale’ OLED TV’s.


En nu?

Nu is het even afwachten tot de eerste exemplaren verstuurd gaan worden naar professionele kalibrators en TV reviewers. Op papier zijn de nieuwe TV’s altijd beter dan de voorgangers, maar in de praktijk blijkt dat zeker niet altijd zo te zijn. De TV’s moeten uitgebreid getest worden en dat kost behoorlijk wat tijd, maar de verwachting is dat de eerste reviews en de release van deze nieuwe TV’s ergens in maart/april beschikbaar zijn.

Uiteraard ga ik ook zelf de komende maanden weer flink aan de slag met alle nieuwe TV’s voor 2019, dus verwacht de komende weken/maanden veel meer details. Ik heb er ontzettend veel zin in, want de 2019 line-up valt in ieder geval nu al absoluut niet tegen.

REACTIES (13) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord