TV Updates: 8K TV uitzending en LG chipset 

TV Updates: 8K TV uitzending en LG chipset 2018-12-04T10:50:23
Met de CES 2019 voor de deur, kijkt Florian in deze TV Updates Feature alvast naar de next-gen processor voor aankomende LG TV’s! Daarnaast nieuws over 8K TV uitzendingen, de HDR in Battlefield V en een kleine heads-up als je van plan bent een nieuwe TV aan te schaffen.

8K TV uitzending in Japan

Vroeger liep Japan altijd flink voor als het gaat om technologie. De nieuwste TV’s en andere hardware lagen als eerste in Japan in de winkels, maar gelukkig voor ons is dat inmiddels aardig rechtgetrokken. Waar de Japanners wel mee voorop lopen zijn TV uitzendingen in hoge resoluties. Waar we in Nederland (en zo ongeveer de rest van de wereld) nog lopen te kutten met 720p of 1080i uitzendingen, zijn er in Japan al een aantal native 4K zenders en daar is nu zelfs een 8K zender bijgekomen.

Het gaat om omroep NHK en het nieuwe kanaal zal onder andere films, documentaires, NASA content, sport, natuurprogramma’s en concerten gaan uitzenden in 8K. NHK zal daarnaast de Olympische Spelen van 2020 in 8K gaan uitzenden. Klinkt goed, maar nu komt het grapje van de week.

NHK

NHK doet z’n uitzendingen in 8K/60 frames per seconde en er bestaat nog geen TV op de hele wereld die dat signaal kan ontvangen! Hier is de nieuwe HDMI 2.1 standaard voor nodig, die waarschijnlijk in 2019 in de eerste high-end TV’s zal verschijnen. De 8K TV’s die nu beschikbaar zijn, kunnen maar tot 8K/30 frames per seconde aan.

Om NHK in 8K te kijken heb je nu dan ook nog hele speciale extra hardware nodig en meerdere HDMI kabels om het signaal naar de TV te brengen. Zodra HDMI 2.1 beschikbaar is zal het gewoon werken zoals een ‘normale’ TV decoder, maar laat het duidelijk zijn dat dit nog een ver van onze bed show is. Ziggo hier in Nederland gaat begin volgend jaar eindelijk beginnen met 4K uitzendingen, dus ook hier zit er gelukkig vooruitgang in.


LG alpha 9 gen 2

Wat de E3 is voor games, is de CES voor nieuwe hardware en technologie. De beurs in Las Vegas is de belangrijkste van het hele jaar voor TV fabrikanten en als consument krijgen we een prachtig kijkje in de nabije toekomst. Over een maandje gaat de CES weer los en zo langzamerhand komen de eerste teasers tevoorschijn. Zo heeft LG het al een beetje over z’n nieuwste generatie chipset, voor de nieuwste TV’s in 2019.

In TV’s is in de eerste plaats het type paneel een groot onderdeel van de beeldkwaliteit, maar de processor is minstens zo belangrijk om het paneel op de juiste manier aan te sturen. Kijk bijvoorbeeld naar de OLED TV’s van tegenwoordig, waarbij alle panelen bij LG vandaan komen, maar er wel degelijk verschil zit in de beeldkwaliteit door de verschillende processors en software die fabrikanten gebruiken.

alpha

LG heeft alvast laten weten een gloednieuwe chipset te gaan gebruiken in de nieuwste high-end TV’s, met de naam Alpha 9 gen 2. Wat we precies mogen verwachten is nog niet duidelijk, maar LG heeft het opnieuw over ondersteuning voor High Frame Rate (HFR), dat beelden tot 120 frames per seconde mogelijk maakt. Ik zeg opnieuw, omdat ook de huidige Alpha 9 processor daar toe in staat is, dus het is onbekend waarom LG daarmee van de daken schreeuwt.

Mijn verwachting is dat deze Alpha 9 gen 2 processor speciaal gemaakt is voor de 8K OLED TV’s die gepland staan voor release in 2019. LG heeft immers al een gruwelijke 88 inch 8K OLED TV geshowd op de IFA en er is heel wat extra power nodig om al die pixels aan te sturen. Dat LG het weer over HFR heeft, zal te maken hebben met het mogelijk maken van een hoge framerate in 8K resoluties.


Battlefield V Heatmap HDR

Even klaar nu met het technische gelul en tijd om naar een rete interessante video te kijken, die heel goed aantoont wat HDR nu eigenlijk precies doet. Het 'probleem' met HDR is dat je via video’s niet goed kunt laten zien wat het doet, aangezien 99% van de mensen die naar het filmpje kijken, dit gewoon in SDR doen. Dit geldt niet alleen voor bewegende beelden, maar ook voor screenshots.

battle

Om toch aan te kunnen tonen wat HDR doet en of het op de juiste manier werkt, is er een Luminance Heatmap systeem ontwikkeld. Check het systeem in actie met Battlefield V in de video hieronder, met uiteraard uitleg van professioneel TV kalibrator Vincent Teoh.


Nu is de tijd!

Voordat ik de boel weer afsluit voor deze maand nog even een heads-up. Mocht je namelijk van plan zijn om een nieuwe TV te gaan kopen, is dit de tijd! Winkels stunten als een malle met de prijzen en dat heeft niet alleen te maken met de feestdagen, maar ook met de CES. Over een maand zijn de huidige TV’s namelijk ‘verouderd’ aangezien dan de 2019 modellen worden gepresenteerd.

LG

Mocht je geen geld hebben voor een top TV uit 2018 is dit ook de tijd om nog 1x terug te kijken naar de high-end TV’s van 2017, voordat ze definitief uit de schappen verdwijnen. De komende maanden kan je de 2017 modellen nog vinden in de winkels, maar zodra de 2019 modellen op de markt komen (meestal februari/maart), wordt dat heel snel minder.

Bij Ed en Wouter begon het de afgelopen weken ook te kriebelen en die zijn na wat overleg nu beide trotse bezitters van een 2018 LG C8 OLED TV. Heren, gefeliciteerd!

REACTIES (33) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord