Laatste kans om te stemmen! Top 100 beste video games aller tijden 

Top 100 beste video games aller tijden: van Red Dead Redemption tot Batman: Arkham City en The Last of Us 2018-04-11T16:08:21
In 2015 brachten wij een fenomenale, papieren special van 124 pagina's uit met daarin de Top 100 beste video games aller tijden. Inmiddels is het alweer jaren later en kan die lijst wel een update gebruiken. That's where you come in!

Begin 2015 stelden de redacties van Power Unlimited, Insidegamer en Gamer, onder leiding van Wouter, een enorme lijst samen van alle games die zij waardig achtten voor een Top 100 van de beste video games die ooit gemaakt zijn. Deze groep van ongeveer 30 gamejournalisten ging vervolgens stemmen op de lijst van om en nabij 150 titels, waarna er een ranking werd gemaakt, en een aantal weken later lag de Top 100 Beste Games Aller Tijden in de winkels. Nou ja, er ging nog heel wat schrijf- en verzamelwerk aan vooraf, maar dat is in het kort wat er gebeurde.

Top 100 games special

Maar dit is dus alweer jaren geleden! In de tussentijd zijn er flink wat topgames uitgekomen die misschien ook erkenning verdienen, dus gaan we de Top 100 updaten... met jullie hulp! Check onderaan deze flinke lijst een poll met daarin de games die aan deze Top 100 toegevoegd kunnen worden, laat je mening horen, en dan gaan wij aan de slag om de games die het volgens jullie verdienen, toe te voegen. 

Veel plezier met onze Top 100, die binnenkort ook de jouwe zal zijn!

#100 - Red Dead Redemption

Red Dead Redemption

#99 - Micro Machines

Wie als kind al speelde met autootjes, deed eigenlijk al precies wat je in Micro Machines ook kan; met kleine autootjes door de echte wereld racen. En dat dat vet is , dat weet iedereen die als kind al speelde met autootjes.

#98 - Homeworld

Homeworld

#97 - Resident Evil: Code Veronica

Velen zien Resident Evil 4  als het beste deel in deze ‘survival horror cum actiegame’-serie. Die game met z’n fancy third-person gezuchtspunt, z’n opgejaagde gevoel en z’n zombies die ‘infected’ genoemd worden. Ik daarentegen, vind Code Veronica het beste Resi-deel. Die game met z’n extreme mutaties, grootste opzet, vele verschillende locaties, zieke personages ,dubieuze onderlagen en interessante wisselwerking tussen broeder en zuster Redfield. Maar misschien houden min herinneringen aan Resident Evil:  Code Veronica me voor de gek. Prima, dan doen ze dat maar. 

#96 - Dragon Age: Inquisition

Dragon Age

#95 - Wing Commander IV: The Price of Freedom

Wing Commander IV blijft een bijzondere ervaring uit een tijdperk waarin echte helden hun stuurknuppel vastgrepen in plaats van de controller.

#94 - King's Quest II: Romancing the Throne

King's Quest II: Romancing the Throne

#93 - EarthBound

EarthBounds karakteristieke vaagheid zorgt al bijna twintig jaar voor discussie. Bepaalde verhaallijnen en gebeurtenissen in de game voelen bijna net zo buitenaards als je aartsvijanden. Onderlagen van EarthBounds gepatenteerde vreemdheid zit echte een verhaal voer nostalgie, science-fiction B-films uit de jaren 50 en opgroeien. Hoeveel daarvan echt gebaseerd is op Ito’s leven in een oneindige bron van speculatie. EarthBound heeft lak aan de regels en is eigenzinniger dan menig Indie-game van nu. Geen verkeerde prestatie voor een simpel ogende Japanse RPG die in ’94 gedoemd leek om snel vergeten te worden.

#92 - Thief 2: The Metal Age

Thief 2: The Metal Age

#91 - Little Big Adventure 2

Iedereen weet dat Japanners weirde shit maken, maar dat Fransen er ook wat van kunnen, bewijst het avontuur van Twinsen  in Little Big Adventure 2. Crazy op een ander niveau, maar ook een crazy hoed avontuur met puzzels in een verslavend sfeervolle wereld.

#90 - Indiana Jones and the Fate of Atlantis

Indiana Jones and the fate of Atlantis

#89 - Space Quest IV: Roger Wilco and the Time Rippers

Wat opviel aan Space Quest 4 en de serie in het algemeen waren de sfeer en de hoeveelheid details in de wereld. Je moest niet alleen puzzelen, want je kon sterven en moest af en toe vluchten om in leven te blijven. In de serie zitten bovendien tal van minispelletjes, zoals een hamburgersimulator in een fastfoodrestaurant en een behendigheidsspelletje in een speelhal. Space Quest 4 is voor mij het hoogtepunt in de fantastische serie en ik zal hem nog jaren jaarlijks uitspele

#88 - Kirby's Adventure

Kirby's Adventure

#87 - Star Wars: Battlefront

Star Wars: Battlefront werd in minder dan twee jaar ontwikkeld door een vrij onervaren studio en viel in de ondankbare categorie der filmlicentiegames. Battlefront werd tegelijk uitgebracht met de release van een DVD-box van de originele filmtrilogie. De perfecte mogelijkheid om een game te slijten aan de hongerige Star Wars-fans

#86 - Devil May Cry 3

Devil May Cry

#85 - Mafia

De eerste Mafia sloeg in als een bom en werd direct vergeleken met een niet onbeduidend spelletje genaamd Grand Theft Auto 3. Verhaal en sfeer waren de grote smaakmakers van deze maffiosi open-wereld-eske game

#84 - Tekken 3

Tekken 3

#83 - Shenmue

Het was eind 1999 toen Shenmue in Japan uitkwam, en deze game had toen al een dynamisch weersysteem plus een dag-en-nacht cyclus in een enorme wereld zó vol met leven, details en volledig ingesproken NPC’s, dat ik me daadwerkelijk in Japan waande. Voor het eerst sinds Baldur’s Gate maakte ik een non-lineair, onvergetelijk, Marianentrog-diep avontuur mee, maar dan in een volledig 3D open wereld!

#82 - Splinter Cell: Chaos Theory

Splinter Cell: Chaos Theory

#81 - Diablo II

Diablo bestaat uit vier verschillende acts met uiteenlopende gebieden (wat betreft design) en een interessant verhaal, al heb je die na één keer spelen wel gezien. Pas op het moment dat ik online begon te spelen en met andere mensen van over de hele wereld dungeons begon te doorlopen, werd ik echt fanatiek en werden mijn personages belachelijk sterk, waardoor ik de game meerdere malen op de hoogste moeilijkheidsgraad voltooide. Het verzamelen van armor, wapens en runes was hier erg belangrijk bij - een formule die me later in World of Warcraft ook in zijn greep zou houden. Maar voor die game heb ik geen tijd meer, want Blizzard heeft Diablo II geüpdatet en zelfs beschikbaar gemaakt voor Windows 10, en de gameplay is nog altijd even leuk en belonend als in die eerste honderd uur.

#80 - Killer Instinct

Killer Instinct

#79 - Baldur's Gate

De duizenden manieren waarop je de game kunt spelen beperken zich niet alleen tot het kiezen van een personage, want ok in het extreem goed geschreven verhaal vliegen de dialoogopties je om de oren. Baldur’s Gate biedt daarbij tienallen quests, bakken aan interessante personages die echt iets te melden hebben, mysterieuze gebieden die even leuk als belonend zijn om te ontdekken en een verfijnd combatsysteem dat zelfs groepsgevechten in games als Dragon Age: Origins doet verbleken. Door de Enhanced Edition is hij ook speelbaar op moderne PC’s, wat Baldur’s Gate eigenlijk een verplicht nummertje maakt voor elke gamer die houdt van epische gevechtenverhalen,. Een pittige moeilijkheidsgraad en vooral plezier. Iedereen moet een keer het kwaadaardige plot van de Lord of Murder zien te stoppen, want dat is een ervaring die na 20 jaar nog standhoudt.

#78 - Hitman: Blood Money

Hitman: Blood Money

#77 - Theme Hospital

Theme Hospital straalt ondanks zijn serieuze uitgangspunt pure lol uit. Met echte ziekenhuizen of het genezen van ziektes heeft Theme Hospital eigenlijk weinig te maken, maar dat mag de pret niet drukken. Integendeel, met een eigenzinnig gevoel voor humor en een constante spanningsboog is Theme Hospital een simulatiegame zoals die tegenwoordig niet meer gemaakt wordt.

#76 - Mega Man X

Mega Man X

#75 - SimCity 4

SimCity 4 is een van de meest uitdagende city-builders ooit. Elektriciteit, water, luchtvervuiling, criminaliteit, het zijn zomaar wat zaken waar je voortdurend rekening mee moet houden. Om over natuurrampen nog maar te zwijgen. Al kun je natuurlijk ook gewoon zelf zo’n lekkere tornado of een kwaadaardige UFO oproepen zodra je je Sims beu bent.

#74 - Gran Turismo

Gran Turismo

#73 - Mortal Kombat II

Uren lang combo’s uit je hoofd leren en perfectioneren, daarna als een geoliede kung-fu-machine de een na de andere nek breken om vervolgens uren vast te zitten op het eindgevecht. Frustratie volgt, maar de verdwaasde blik op de gezichten van je vrienden als je ze compleet afslacht met Sonya maakt alles goed. Fatality!

#72 - FIFA '98: Road to the World Cup

FIFA '98: Road to the World Cup

#71 - Ninja Gaiden

Hakkend met dubbele katana en gooiend met werpsterren, rol en spring je een weg door een zeer pittig avontuur vol met Japans gestoorde eindbazen, bizarre monsters, prachtig ontworpen characters en verbluffend spektakel in gelikte cutscenes. Veel gamers geven al op bij de eerste, belachelijk moeilijke eindbaas, maar de doorbijters zullen het slimme vechtsysteem al snel als een tweede natuur gaan zien en mogen zich een heleboel prachtige uren als een ware shinobi voelen.

#70 - Star Fox

Star Fox

#69 - Star Wars: Knights of the Old Republic

Terwijl je op jacht gaat naar Balista om samen met haar de Sith Lord Darth Malak te verslaan, komt de Star Wars-heid in dikke, fijne brokken op je af. Al snel krijg je een perky Twi’lek meisje en haar Wookie vriend als companion, knok je tegen Gamorrean varkens, krijg je een Rancor op je dak en ben je getuige van vernietiging op planetair niveau. En dat is nog maar het begin van de game…

#68 - Halo 2

Halo 2

#67 - Assassin's Creed: Brotherhood

Het allerfijnste van Brotherhood vond ik toch wel de setting: Rome leverde het ultieme decor voor een Assassin’s Creed game. Zo beklom ik tussen de actie door af en toe een hoge toren of een kerk, gewoon om even te genieten van de stad en al die prachtige gebouwen. De eerste keer dat je het Colosseum beklimt en uiteindelijk helemaal bovenop komt, zal nog lang in je geheugen gegrift blijven staan.

#66- Beyond Good & Evil

Beyond Good & Evil

#65 - Day of the Tentacle

Naast pittig en absurdistisch is Day of the Tentacle vooral heel erg grappig. Het zijn de cartoony graphics, de kracht van de CD-ROM die de uitstekende voice acting mogelijk maakte en de heerlijke dialogen uit de koker van Tim Schafer, die er tezamen voor zorgen dat deze game van LucasArts je oprecht zal doen lachen.

#64 - Rez

Rez

#63 - Persona 4 Golden

Persona 4 Golden is een unieke JRPG die Pokémon en highschool drama combineert met een coole Japanse setting. Het houdt je ruim 100 uur geboeid, mede dankzij een J-pop soundtrack gemixt met reclamejingles die je tot je graf blijft neuriën. Een JRPG die je weer fan maakt van het genre!

#62 - Rome: Total War

Rome: Total War

#61 - Limbo

De sfeer, de gameplay, de besturing, de vormgeving… het steekt stuk voor stuk uitstekend in elkaar, maar het meest onder de indruk ben ik nog van de symboliek en het verhaal achter het spel. Temeer omdat het geheel voor velerlei interpretaties vatbaar is.

Er is geen universele, duidelijke uitleg en dat geldt feitelijk voor het hele spel. Limbo wordt ook vaak aangeduid als tussenwereld waarbij de aanwezigen zowel naar de Hel als de Hemel kunnen gaan. Het jochie heeft blijkbaar nog een taak, het vinden van zijn zusje maar waarom? En waarom in Limbo? Deze game gaat veel verder dan een sfeervol platformspelletje. Het heeft mij na het uitspelen in ieder geval nog weken bezig gehouden…

#60 - Burnout Paradise

Burnout Paradise

#59 - The Elder Scrols III: Morrowind

Zeker, Morrowind stelt hoge eisen. Maar het geeft er ook zóveel voor terug. Zo zitten veel van de dingen die latere Elder Scrolls-titels zo verschrikkelijk vet maakten ook in deze game. En dat dus al in 2002! Ik heb het over vertakkende verhaallijnen vol politiek gekonkel, zware thema's als Godslastering, racisme, slavernij en drugsgebruik, evenals een enorme lading stats. Soms verlang ik, tijdens de zoveelste quest in Fallout 4 waarin je niet zozeer zélf moet nadenken, alswel doen wat het spel je opdraagt, terug naar Morrowind. Naar die fantastische wereld, waarin je op eigen tempo en met je eigen inzichten een avontuur beleeft. Het is misschien wel Morrowind's grootste nalatenschap: het begrip dat vrijheid een luxe is die niet iedereen zich kan veroorloven...

#58 - Sonic the Hedgehog 2 

Sonic the Hedgehog 2

#57 -Spelunky

Of je nu als een fanatiekeling Olmec en daarna Yama probeert te verslaan of simpelweg alleen de Daily Challenge speelt, Spelunky moet je een kans gegeven hebben. Geen andere indie-game weet het plezier van een spel helemaal zelf ontdekken, uitpluizen en meesteren zo perfect te creëren als Spelunky.

#56 - UFO: Enemy Unknown (A.K.A X-Com: UFO Defense)

UFO: Enemy Unknown (A.K.A X-Com: UFO Defense)

#55 - Donkey Kong Country 2: Diddy Kong Quest

Dit is een game die een nieuwe dimensie aan het begrip herspeelbaarheid geeft; letterlijk elk level zit vol geheime plekjes, Hero- en Kremcoins waarvoor je regelmatig van het gebaande pad af moet wijken. Het perfecte design zorgt ervoor dat het verzamelen van al deze shit uitdagender, en daardoor bevredigender is dan ooit. Oh, en dan is er nog de Lost World, een geheime spelwereld waarvan de bizar lastige levels slechts speelbaar worden wanneer je genoeg munten hebt verzameld. Maar echt, neem het maar van opa-aap Cranky Kong aan: pas als je Animal Antics hebt voltooid, heb je DKC2 HELEMAAL uitgespeeld. Frustrerend? Dat nooit. Daarvoor is de mix van soepele controls, geweldige graphics en gruwelijk goede sound gewoonweg té perfect.

#54 - Banjo-Kazooie

Banjo-Kazooie

#53 - Paper Mario: the Thousand Year Door

Paper Mario is zo plat als een papiertje. Het is een bescheiden knipoog naar zijn eerdere werk waarin het iconische figuurtje door de beperkingen van de NES zich alleen in twee dimensies kon voortbewegen. Paper Mario zelf is gelukkig niet gebonden aan die begrenzingen wat zijn tweede avontuur van papier ongetwijfeld ook zijn beste maakt.

#52 - Wolfenstein: Enemy Territory en Castle Wolfenstein

 Wolfenstein: Enemy Territory en Castle Wolfenstein

#51 - Far Cry 2

Een land vol met politieke problemen en zware criminelen, waar (gameplay-)elementen zoals roestende wapens die kunnen blokkeren, het feit dat de speler malaria kan oplopen en vlammenzeeën die je kan inzetten als wapen, perfect passen. Een van de eerste open wereld shooters waarin ik leerde over de vergankelijkheid en hardheid van het niet zo echte leven in fictief Afrika.

#50 - Tony Hawk's Pro Skater 2

Tony Hawk's Pro Skater 2

#49 - Kingdom Hearts

Het aantal fantastische Disney-werelden is niet meer te tellen en de studio heeft in een grijs verleden ook best wel wat succesvolle games gemaakt. Maar een game waarin je kunt hoppen tussen meerdere Disney-werelden? Waarin je samen met Aladin of Peter Pan tegen Jafar én Kapitein Haak kunt vechten? Die was er nog niet voor Kingdom Hearts.

#48 - Batman: Arkham City

Batman: Arkham City

#47 - Chrono Trigger

Een droomteam van Japanse ontwikkelaars, producers, componisten en tekenaars werkte samen aan een game die de wereld wel op zijn kop moest gaan zetten. Chrono Trigger was de naam. De game had zoveel talent achter zich dat iedere gamer alleen maar watertandend naar het eindresultaat kon uitkijken. Onder spelers en critici was Chrono Trigger een gigantisch succes; dat terwijl de game nooit naar Europa kwam.

#46 - Super Smash Bros. for Wii U

Super Smash Bros. for Wii U

#45 - Sid Meier's Civilization 5

Sid Meier is zonder twijfel één van de grootste genieën die in de game-industrie te vinden is. Dit bewijst hij met onder andere de Civilization-reeks. Vooral het vijfde deel is een schot in de roos en heeft gamers soms wel duizenden uren kunnen amuseren.

#44 - Pokémon Gold/Silver/Crystal

Pokémon Gold/Silver/Crystal

#43 -  Fallout 3 

Er is door gamesmagazine Power Unlimited nog nooit een perfecte score uitgedeeld die zo weinig kritiek kreeg van haar community als die voor Fallout 3. Super Mario Galaxy? Amper acceptabel! GTA IV? De hooivorken werden van stal gehaald! Maar een 100 voor Fallout 3, dat was terecht…

#42 - Counter-Strike

Counter-Strike

#41- Space Invaders

De alien-shooter wordt gezien als hét spel dat videogames optilde van een hobby tot een wereldwijd fenomeen. De arcadekasten waren immens populair. Het is de eerste keer dat een game niet een bestaande activiteit probeert na te bootsen, zoals Pong dat doet met tennis, maar zijn eigen verhaal vertelt over buitenaardse wezens die de aarde willen overnemen.

#40- Deus Ex

Deus Ex 

#39 - Castlevania: Symphony of the Night

Symphony of the Night spelen is Halloween vieren zoals dat alleen in een Japanse videogame kan. Het kasteel is één grote hommage aan de monsterfilms van Hollywood, de sprookjes van de gebroeders Grimm en de mythologie. Dit wordt verder ondersteund door een onvergetelijke soundtrack die weet te dansen tussen duistere klassieke muziek en, eh, funky fusion jazz. SotN schakelt moeiteloos tussen hilarisch en satanisch, wisselt continu tussen elegant en flamboyant en flirt elke second met zowel luchtige content als verontrustende.

#38 - Max Payne 

Max Payne

#37 - Metroid Prime  

Het heeft misschien wel wat langer geduurd, maar Metroid Prime was uiteindelijk net zo’n schot in de roos als Super Mario 64 en The Legend of Zelda: Ocarina of Time dat waren op de Nintendo 64. Elke keer als we ons in een Metroid-luwte begeven is weer spijtig, maar als de daarop volgende Metroid-game uiteindelijk weer net zo’n alles-op-z’n-kop-zettende game als Metroid Prime oplevert, wachten we de comeback van Samus maar al te graag af.

#36 - Ico 

 Ico

#35 - Grand Theft Auto 

Wekenlang waren we bezig in de wereld van GTA. We ontdekten geheime locaties van tanks, codes als ‘buckfast’ en ‘iamthelaw’ en natuurlijk de Gouranga easter egg, die je kreeg als je een groepje Hare Krishna monniken in korte tijd uitroeide. Het was waanzinnig, het was hilarisch. Het was GTA, de voorloper van vele legendarische games, maar zelf de meest legendarische.

#34 - Final Fantasy VII

Final Fantasy VII

#33 - Resident Evil 4

Alles aan Resident Evil 4 is zo ontzettend gepolijst, en met zoveel liefde en plezier gemaakt, dat er zelfs jaren later nog maar weinig games zijn die qua Hollywood-spektakel aan dit game-monument kunnen tippen. Zelfs Gears of War niet. Zelfs het vervolg Resident Evil 5 niet. Resi 4 is uniek. Resi 4 is perfect. Resi 4 is tijdloos.

#32 - Half-Life

Half Life

#31 - The Sims 2

The Sims 2 is een uniek project waarmee je kan ontdekken wat voor mens je bent. Een onderzoeker? Iemand die kickt op drama? Een manipulator? Of toch gewoon een zieke voyeur?

#30 - Doom 

Doom

#29 - The Curse of Monkey Island

Als ik mijn top tien games aller tijden moet ophoesten, kan ik dat niet. De keuzes voor negen van de tien plekken veranderen namelijk zo’n beetje elke dag, afhankelijk van mijn bui en wat ik op het moment aan het spelen ben. Maar de nummer één? Die staat voor altijd vast. Daar zal nooit iets anders staan dan The Curse of Monkey Island!

#28 - Duke Nukem 3D

Duke Nukem 3D

#27 - God of War

God of War zette een nieuwe standaard voor presentatie, leveldesign, grofheid en epiek. Het combineert de vibe van films als Jason & the Argonauts en Clash of the Titans met de intensiteit van pure actiefilms, en maakt dat vervolgens speelbaar.

Er is maar één Kratos en hij is de ultieme antiheld, de moderne belichaming van de Griekse tragedie. En zijn eerste avontuur is nog altijd het beste.

#26 -Unreal Tournament 2004

Unreal Tournament 2004

#25 - Metal Gear Solid 3: Snake Eater

Wat ik in het bijzonder zo waardeer, is dat in Metal Gear Solid 3 niet alles voor de hand ligt. De logische middelen die de game aanreikt – een wapen om iemand mee neer te schieten, de kartonnen doos om je in te verstoppen of een boom om te beklimmen – zijn slechts richtlijnen. Gooi ook eens een slang naar je tegenstander, schiet z’n radio kapot, of laat ‘m schrikken met je krokodillenmasker. Als jij het kan bedenken, is de kans groot dat het mogelijk is. Zo is er ergens in de game een bunker met een voordeur en een klein gat in de muur aan de achterkant. De logische route is om door dat gat te kruipen. Ik probeerde gewoon voor de lol aan te kloppen en ja hoor, er werd opengedaan!

#24 - Dark Souls 

Dark Souls

#23 - Mass Effect 2 

Mass Effect zette met haar eerste deel het begin van een potentieel legendarische space opera neer, maar wist als geen andere serie diens allerbeste punten te verbeteren in deel 2. De redelijk tactische combat is daarin soepeler, de vele planeten die je bezoekt indrukwekkender en de kruising tussen elektronische en klassieke muziek nóg mooier. Maar het allerbelangrijkste is de extra nadruk die er in de missies gelegd wordt op de oneindig fascinerende hoofdrolspelers, bestaande uit een keur aan aliens, robots en mensen met hun eigen sores plus compleet overtuigende persoonlijkheden. Het is bijzonder hoe je na elke spannende battle of spectaculaire cutscene weer toe bent aan een goed gesprek met een van je teamgenoten, puur omdat deze dialogen zo extreem goed geschreven zijn en zoveel opties bieden, dat je volledig samensmelt met jouw Shepard (of desgewenst een vrouwelijke hoofdrolspeler, die liefkozend Femshep wordt genoemd). Tegen het einde van de game, als Shepards relaties met de crewleden van je ruimteschip hun maximale intimiteit hebben behaald, moet je ervoor zorgen dat al je vrienden het allesbepalende sluitstuk overleven. Nog nooit stond er zoveel op het spel in een video game…

#22 - BioShock

BioShock

#21 - Call of Duty 4: Modern Warfare

Call of Duty 4: Modern Warfare luidt in 2007 écht een nieuw tijdperk in en verandert voorgoed het shootergenre. De spannende, zeer zorgvuldig geënsceneerde singleplayer legt de lat aanzienlijk hoger, maar het is vooral de multiplayermodus die buitengewoon revolutionair is. Het vormt met zijn constante stroom aan beloningen de blauwdruk voor iedere multiplayershooter die sindsdien volgt.

#20 - Super Metroid

Super Metroid 

#19 - Metal Gear Solid 

Deze game speelt met je emoties en gedachten, doorbreekt zelfs de Vierde Muur, en net wanneer je denkt dat je doorhebt hoe de vork in de steel zit, wordt er weer een nieuwe mindfuck naar je kop geslingerd. Maar hé, ik ben Solid Snake. Ik kan de hele wereld aan

#18 - Commandos: Behind Enemy Lines 

Commandos: Behind Enemy Lines

#17 - Street Fighter 2

Er zijn maar weinig games die bijna volledig synoniem zijn voor het genre waar ze deel van uitmaken. DOOM en first-person shooters? Super Mario Bros. en platformers? Wellicht. Niemand zal echter kunnen ontkennen dat de fighting game onlosmakelijk verbonden is aan Street Fighter II

#16 - The Legend of Zelda: Majora's Mask 

The Legend of Zelda: Majora's Mask

#15 - Command & Conquer: Red Alert

Terwijl wereldleiders naar Den Haag reizen om een nucleaire Armageddon te voorkomen, weten wij gamers allang wat de gevolgen zijn van een allesvernietigende Derde Wereldoorlog. We hebben hem immers zelf al gevochten en gewonnen. Tenminste, wij Red Alert-spelers.

#14 - World of Warcraft 

World of Warcraft

#13 - The Legend of Zelda: A Link to the Past

Het is de synergie van de geweldige speelbaarheid, de inventieve dungeons, de kleurrijke graphics, de heerlijke puzzels, de epische actie, de legendarische muziek en die volmaakte fantasiewereld die A Link to the Past wat mij betreft misschien wel de meest perfecte fantasygame in de geschiedenis van de mensheid maakt.

#12 - Super Mario World 

Super Mario World

#11 - GoldenEye

GoldenEye is in alle opzichten de perfecte shooter, die ondanks de beperkingen van de N64-hardware alles goed deed. Een geweldige singleplayer, een nog betere splitscreen modus, strakke controls en laten we de epische cheatcodes niet vergeten. Bovendien droop de filmsfeer van de game en laten we eerlijk zijn… Wie wil nou niet de ultieme meesterspion zijn?

#10 - Super Mario Kart

Super Mario Kart

#9 - RollerCoaster Tycoon

De aantrekkingskracht van RollerCoaster Tycoon is niet moeilijk te verklaren. Je mag pretparken bouwen! We betalen allemaal grof geld voor een dagje Efteling of Walibi, maar in RollerCoaster Tycoon kun je gewoon je eigen Python bouwen. Het is een concept dat geen enkele marketing nodig heeft, dit wil je van nature spelen.

#8 - Uncharted 2: Among Thieves

Uncharted 2: Among Thieves

#7 - Portal 

Portal is een allround topper: het maakt puzzels toegankelijk door een mix van FPS-gameplay, een charmante setting met een hilarisch personage en ingenieus ontwikkelde portals – dit zijn portalen die de speler op bepaalde oppervlakten kan schieten om zelf doorheen te lopen/springen, of andere objecten als kubussen en laserstralen door een kamer te redigeren.

#6 - Super Mario Galaxy 

Super Mario Galaxy

#5 - Grand Theft Auto: Vice City 

3D sandboxgames? Minstens zo belegen als ouwe Goudse. Maar meer dan een decennia geleden was het genre nog fris. Een periode van pioniers. Een tijd waarin Vice City uitgroeide tot een van de beste tien games allertijden...

#4 - Grand Theft Auto: San Andreas

Grand Theft Auto: San Andreas

#3 - Tetris 

Tetris is zo’n zeldzame game die iedereen aanspreekt. Of je nu jong of oud bent, zelfverklaard gamer bent of zelden een spelcomputer aanraakt, de aantrekkingskracht in het bouwen van een muurtje en het laten verdwijnen de tetromino’s ontstijgt leeftijd of interesse in games. Ik ben vast niet de enige die tijdens vakanties de Game Boy uit de handen van mijn ouders moest stelen om zelf weer een nieuwe score neer te zetten.

#2 - The Legend of Zelda: Ocarina of Time  

The Legend of Zelda: Ocarina of Time

#1 - The Last of Us 

Alle elementen zijn in balans. Daarom is The Last of Us beter dan de rest. Niet alleen omdat het een tof verhaal vertelt; dat had ook wel gewerkt in filmvorm. Niet alleen omdat de survivalgameplay tof is uitgewerkt; die had zonder het verhaal ook wel vermaakt. En niet alleen omdat de game zo mooi is; het uiterlijk had een lege huls voor de zoveelste zombieshooter kunnen zijn. Nee, het is de som waarbij alle delen elkaar versterken. Daarmee toont het wat games kunnen en, naar mijn smaak, zouden moeten zijn: avonturen die je opslokken, meesleuren, iets leren, uitdagen, de tijd geven om je te laten verdwalen in hun virtuele realiteit, via interactieve momenten personages leren kennen, laten nadenken over volwassen thema’s zonder ze op te dringen, vermaken, en vervolgens uitspugen met één woord dat nog eeuwig na blijft galmen: OK.

Hieronder staan een aantal suggesties van games die nog aan de lijst toegevoegd kunnen worden. Stem op de game die volgens jou sowieso toegevoegd moet worden aan de Top 100 en dan gaan we later volgende stappen ondernemen om te zorgen dat de populairste games erin opgenomen worden. Houd dit artikel dus in de gaten!

REACTIES (100) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord