Top 10 zwart-wit in games 

Top 10 zwart-wit in games 2015-03-04T15:48:10
Zo nu en dan droom ik er van om geboren te zijn in jaren waarin er nog zwart-wit foto's werden gedrukt. Gelukkig zijn er genoeg games die het oldschool-cool houden en het complete kleurenpalet links laten liggen.

Games:

Limbo (2010)

Limbo is inmiddels op ieder platform verschenen en eerlijk is eerlijk: hij mag ook niet gemist worden. Limbo betekent ‘voorgeborchte’ en dat is iemand die na zijn dood niet terecht komt in de hemel, maar ook geen toegang krijgt tot de hel. Een zwart gat. Daarom is het niet onlogisch dat de game is voorzien van een mix aan zwart-wit en met houtskool (zo lijkt het) neergestreken grijstinten om een sombere, grauwe sfeer te creëren. In Limbo speel je als een onschuldig jongetje dat op zoek gaat naar zijn vermiste zusje. Zijn zoektocht loopt door een luguber bos en daarin moet hij onder andere groteske spinnen en wolven voorbij sneaken. Geen vrolijke kost, maar om de een of andere reden is de vormgeving in combinatie met puzzelgameplay een prima mix.

Escape Plan (2012)

Iets vrolijker oogt de eerste game van Fun Bits Interactive, genaamd Escape Plan, waarin je met de koddige Lil en Laarg speelt. Deze grote en kleine, wandelende verfsculpturen moeten precies doen wat de titel van hen vraagt: ontsnappen. Ontsnappen uit kamertjes voor booby-traps, bewegende objecten en andere voorwerpen die de nodige inspanning vragen van het inzicht van de speler. De game kwam oorspronkelijk uit in 2012 voor de PlayStation Vita en een jaar later verscheen ‘ie ook voor de PlayStation 4.

Super Mario Land (1989)

Zwart-wit brengt nou eenmaal een nostalgisch gevoel naar boven en daarom hoort er ook zeker een klassieker thuis in dit rijtje. Super Mario Land verscheen in 1989 voor de Game Boy en dat was de eerste vertoning van Mario op deze handheld. In de game gaat de besnorde loodgieter niet op pad om Princess Peach te bevrijden uit de vette klauwen van Bowser, maar dit keer probeerde hij zich te bewijzen voor Princess Daisy, die was ontvoerd door de kwaadaardige Tatanga. Een compleet andere missie dan de avonturen die hij nu beleeft. Wie is die Tatanga dan? Deze badguy zag er uit als een paarse alien (op het doosje) die zich heel stoer voelde in een vliegend scheepje. Tegenwoordig lijkt Nintendo Tatanga bijna helemaal te zijn vergeten. Af en toe zien we hem nog een cameo maken als Smash trophy maar zo'n grote rol als in deze game krijgt ie niet meer.

White Night (2015)

Man, man man, wat is er in de jaren 30 geweldige vormgeving tot stand gekomen. Met name Art Deco, mijn persoonlijk hoogtepunt in de grafische vormgeving, is niet voor niets het uitgangspunt geweest voor de allertofste game ooit: Bioshock. Dat tijdperk heb ik dus hoog zitten en het is dan ook niet vreemd dat ik mijn oog laten vallen op een spannende detective die zich begeeft naar het jazzy Boston uit de jaren 30’. Toen auto’s nog alles weg hadden van een goede smaak, zwarte piet niet voor zo veel ophef zorgde en toen voetballers de show niet hoefden te stelen met fantasiekapsels. Afijn, in deze game kun je je weer even wanen in die goede oude tijd. Het zal naar verwachting interessant zijn om het spannende werk van een detective onder de loep te nemen in een setting die sterk doet denken aan die van L.A. Noire. De verhalende game van Osome Studios is vanaf vandaag verkrijgbaar voor PS4, Xbox One en PC. Veelbelovend, neem mijn geld.

Madworld (2009)

Ja, in Madworld is ook de kleur rood dominant aanwezig, maar over het algemeen is Madworld lekker zwart-wit. De extreem bloederige zaaggame steekt dankzij deze anti-kleuren mooi af tegen de übervrolijke, kleurrijke hoesjes van andere Nintendo games in de schappen, want geloof het of niet: Madworld was een exclusive voor de Wii. In de game neem je het op tegen terroristenorganisatie The Organizers in de fictieve stad Varrigan City. Hoofdpersoon Jack is deelnemer in de bruutste tv-show ooit: Death Watch en het verloop van die show op z’n zachtst gezegd MAD!

The Unfinished Swan (2013)

Sony heeft zijn indiehart op de goede plek zitten en verwelkomt in 2013 The Unfinished Swan voor de PlayStation 3. De game is ontwikkeld door Giant Sparrow uit Californië, maar uit die zonnige stad is weinig terug te vinden in de productie. Een jongen genaamd Monroe betrapt een geschilderde zwaan die uit zijn schilderij ontsnapt en daar begint het avontuur. Om de door wit gedomineerde wereld begrijpelijker te maken dien je met zwarte verf te gooien om bepaalde objecten in de omgeving zichtbaar te maken. Prachtig gebruik van zwart-wit, dus hij kon in dit lijstje absoluut niet ontbreken.

Personages:

Patapon - Patapon (2007)

Toen mijn haar een stuk langer was en ik er nog een beetje uit zag als een meisje was ik in het bezit van een PSP. De combinatie van muziek en games (endless setlist in Rock Band 2 op expert, geen probleem) werkt voor mij als een trein en dus mocht ik Patapon, van de makers van Locoroco, niet missen. In Patapon stuur je legertjes met fictieve oogbalindiaantjes aan om vijandige legers en grote monsters met de grond gelijk te maken met behulp van vier trommels. Je moet bepaalde drumcombinaties op de maat intoetsen om te kunnen bewegen, te verdedigen, te vechten, maar bijvoorbeeld ook om regendansjes te doen. Inmiddels heb ik Patapon opnieuw gedownload op de Vita en voor de tweede keer in mijn leven gaan de aanstekelijke oogballetjes veel van mijn tijd opslokken. 

Manuel ‘Manny’ Calavera - Grim Fandango (1998)

Grim Fandango is terug in een remastered versie en mocht je het origineel gemist hebben dan is nu de juiste tijd aangebroken om alsnog in de weer te gaan met dit point and click avontuur. Hoofdpersoon Manuel ‘Manny’ Calavera, reisagent in het land der doden, is en blijft een skelet en daarom hoort ook hij bij de zwart-wit familie. De game van Lucasarts speelt zich af in Mexico uit het begin van de 20ste eeuw en ironisch genoeg is Grim Fandango opgenomen in het boek '1001 Video Games You Must Play Before You Die' van Tony Mott. 

Slender Man - Slender (2009)

In de Slender-games kijk je de dood vaak genoeg in de ogen. Nouja, van ogen is eigenlijk geen sprake, want Slender Man is een lange, gezichtloze man die jou nooit meer relaxt door een bos laat lopen. Het personage is in 2009 bedacht tijdens een fotowedstrijd waarin deelnemers de opdracht kregen om foto's te bewerken met een surrealistisch element. De wedstrijd werd georganiseerd door internetforum Something Awful. De bleke man in nette smoking groeide uit tot internethit en sindsdien zijn er al meerdere games rondom de stalker verschenen, waaronder Slender: The Eight Pages en Slender: The Arrival.

 

Pander - Bust A Groove (1998)

Tijd voor het tweede beetje kleur in deze feature ter afsluiting. Tegelijkertijd zijn we bij mijn grote guilty pleasure aanbeland, want toen ik nog een PlayStation 1 bezitte, raakte ik verslingerd aan het foute dansspelletje Bust A Groove. Uren ging ik in de weer met het timen knoppencombinaties om de meest bizarre dancemoves uit de kast te halen op muziek die zelfs de top 40 nog verdraagzaam maakt. In de game zat een personage, genaamd Pander. Op het eerste oog een lieve pandabeer, maar naar verloop van tijd transformeerde het beestje in een ranzige dude die eruitzag alsof hij al drie dagen slapeloos en dronken op carnaval heeft rondgelopen. 

REACTIES (31) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord