The best and worst van de E3 

The best and worst van de E3 2014-06-05T21:38:21
Alie maakte speciaal voor de thuisblijvers een overzicht van de meest memorabele momenten van de E3. Sinds 1995 is er een heleboel gebeurd. Soms positief, soms negatief. Maar in ieder geval is het allemaal uitermate geschikt om alvast lekker in de stemming te komen.

Nog een paar nachtjes slapen en dan is het eindelijk zo ver! Zijn jullie al helemaal klaar voor E3 2014? Wij kijken er in ieder geval verschrikkelijk naar uit. Ja, zelfs de thuisblijvers… Maar om echt goed in de stemming te komen, ontbrak er nog één ding. Een Feature natuurlijk, met daarin alle hoogtepunten die we sinds 1995 hebben beleefd. Geniet van verschrikkelijk slechte presentatoren, niet functionerende hardware en Reggie.

 

Blunderen met Kinect

Oké, ik ben geen grootgebruiker van de Kinect, maar Microsoft doet er ook eigenlijk vrij weinig aan om daar verandering in te brengen. Zo vind ik het persoonlijk een beetje overdreven om het Cirque du Soleil met 75 dansers, muzikanten en acrobaten te betrekken bij je presentatie. Wellicht een ‘je had erbij moeten zijn’ momentje… Maar goed, het kon eigenlijk niet erger gaan dan het jaar ervoor toen Kudo Tsunoda een demonstratie gaf van ‘Project Natal’. BAM, there it is! En dat terwijl het allemaal zo mooi had kunnen zijn, of niet Peter…

 

Money money money

In 1995 ging het nog zo goed. De PlayStation zou voor $299 verkocht gaan worden en dat was maar liefst een volle honderd dollar minder dan waarvoor concurrent Sega de Saturn over de toonbank liet gaan. Vooral de manier waarop men dit bij Sony wereldkundig maakt, is behoorlijk memorabel.

Jammer genoeg ging het in 2006 dan toch mis en bezorgde Kaz Hirai gamers over de hele wereld een hartverzakking… De PS3 zou voor $599 verkocht gaan worden. Ouchie… Dat geldt trouwens ook voor het pijnlijke Ridge Racer momentje van diezelfde Hirai.

 

Crowd pleasers

Je hebt van die games, waarvan een paar seconden beeld al genoeg is om het publiek massaal in massahysterie te laten uitbarsten. Uiteraard is een nieuwe Zelda altijd goed voor deze reactie, maar de reactie van het publiek op de reveal van Twilight Princess op de E3 2004 leverde echt een kippenvel momentje op. En dan maakt het helemaal niet uit dat Miyamoto effe met het Master Sword wil zwaaien, groot gelijk! Ook een nieuwe Super Smash Bros. is altijd goed voor een enthousiast publiek. ‘That shit for real?’ Check SSB Melee op de E3 van 2001.

 

Bedroevend slechte hosts

‘You will be sucked.’ Sorry? Tak Fujii die in 2010 het Konami podium betrad, zorgde in zijn praatje voor menig facepalm, net zoals de heren van Dance Masters trouwens Maar goed, dat was in ieder geval nog grappig… In tegenstelling tot Peter Moore die bij grote aankondigingen standaard tatoeages laat zetten. Hij valt alleen compleet in het niet bij Aaron Priceman (Ubisoft) die het voor elkaar krijgt om je in de eerste vijf seconden al helemaal kapot te ergeren. Te veel koffie zuipen, is echter lang niet zo ergerlijk als te veel drank en drugs gebruiken voor je op moet… Jep, Jamie Kennedy is compleet de weg kwijt bij Activision in 2007. Neem gewoon allemaal een voorbeeld aan Kevin Butler die het gelukkig wel snapt!

 

“Gameplay”

Velen van jullie hebben Watch Dogs ondertussen vast al gecheckt. Best awesome toch? En grafisch sowieso niet verkeerd. Toch hebben we niet de game gekregen die ons op de E3 van 2012 beloofd werd.

Helaas worden we wel vaker genept en verblind door de mooie beelden die men ons op de E3 voorschotelt, check bijvoorbeeld de beelden van Halo 2 op de E3 van 2002. Er werd ons voorgehouden dat het om real-time gameplay footage zou gaan… Bungie was dan ook gedwongen na de release van de game toe te geven dat die kwaliteit simpelweg gewoon niet te halen viel op de Xbox hardware. En wat te denken van de gameplay trailer van Killzone 2 die op de E3 van 2005 getoond werd. Sony wilde beweren dat het om echte gameplay ging, maar een Guerrilla medewerker gaf toe dat het een render betrof, die slechts liet zien wat er mogelijk zou kunnen zijn op de PS3.

 

Clueless celebs

Je kunt natuurlijk altijd proberen je product wat glans mee te geven door een celebrity er iets leuks mee te laten doen. De overgebleven Beatles mochten in 2009 op komen draven om wat lovende woorden te uiten over Rock Band. Dat was perfect geweest, mits ze de heren ook daadwerkelijk een script hadden gegeven…

Ook kun je natuurlijk gewoon Usher (Dance Party, 2012) of Flo Rida (Just Dance, 2012) inhuren om een nummertje weg te geven. Daar maak je al die journalisten vast dolgelukkig me. Nee, dan kun je beter iemand neerzetten die echt werkzaam is in de game-industrie. Zoals Sony dat deed in 2010 toen ze Gabe Newell zelf lieten vertellen over Portal 2. Iets dat dankzij zijn zelfspot en humor briljant uitpakte.

 

WTF?

De E3 fragmenten in de WTF-categorie laten je volledig in verbazing achter. Meestal is dat een slecht iets. Zo weet Peter Moore het te presteren Rock Band twee keer per ongeluk te pauzeren tijdens de E3 van 2007. Of neem die ontzettend rare snuiter die Nintendo inhuurde om Wii Music te demonstreren in 2008…

Soms zijn WTF-momenten echter in het bijzonder zuur voor een bepaalde groep. Wat te denken van de aankondiging, ook uit 2008, dat Final Fantasy XIII naar de Xbox 360 zou komen? Volledig geflipte Sony-fanboys. Maar misschien is het beste voorbeeld van een WTF-gebeurtenis nog wel een oudje uit 1995. Sega maakte destijds vrolijk bekend dat hun Saturn niet pas in september zou launchen, wat iedereen op dat moment nog wel dacht, maar vanwege grote vraag gewoon die dag nog in de winkels zou liggen. Surprise!

 

Wie kent ze nog?

Er worden met grote regelmaat games, platformen of andere innovaties aangekondigd op de E3 die vervolgens het daglicht nooit zullen zien. Of in ieder geval heel snel verdwijnen in de diepste krochten van het internet. Apple Pippin 600 anyone? Deze console, die op de E3 van 1996, werd getoond, zou een revolutie veroorzaken binnen de gamesindustrie, maar werd met een prijskaartje van $600 en een handjevol games niet het gehoopte succes. Of wat te denken van de Gizmondo, de handheld van Tiger Telematics, die in 2005 aangekondigd werd en het op moest nemen tegen de Nintendo DS en PSP. Met minder dan 25.000 verkochte exemplaren ging dat feest alleen niet door.

 

Reggie Fils-Aime

Een eerbetoon aan Reggie, de man die van elke E3 een feestje maakt door over zijn gewillige lichaam te spreken, iets te lang blijft kutten met ZombiU en zegt waar het op staat.

“My name is Reggie. I’m about kicking ass, I’m about taking names, and we’re about making games.”

Die dag werd een ster geboren.

De E3 heeft ons al talloze mooie, lachwekkende, tenenkrommende, briljante en memorabele momenten geschonken, dus laten we hopen dat dit jaar opnieuw een editie wordt om nooit te vergeten. Veel plezier!

REACTIES (31) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord