Teruggooi Dinsdag: 2001 - #12: GTA 3 review 

Teruggooi Dinsdag: 2001 - #12: GTA 3 review 2015-09-06T01:21:42
Elke dinsdag trakteren Mijndert en Hobie jullie op een kijkje in een oud nummer van jullie favoriete maandblad. Om te vieren dat de GTA Online Heists vanaf nu beschikbaar zijn, kijken we vandaag terug in de PU met de review van Grand Theft Auto 3.

Cover: Niet zo heel onwerkelijk
   

Op de cover van de december-editie van 2001 pronkte een zogenaamde Skaarj, het vijandige alienras uit de Unreal reeks. Niet een bijster mooie voorkant eigenlijk, maar toch wel een bijzondere, omdat het één van de laatste PU’s was waar de prijs in drie verschillende valuta vermeld stond. We waren natuurlijk ook erg benieuwd naar die Dead or Alive poster, maar tot onze spijt was die al verdwenen.
   

De redactie: Een halfje PU, een halfje Gamekings
   

In dit decembernummer werden we niet alleen getrakteerd op een aantal digitale pareltjes als Metroid, Grand Theft Auto 3 en Unreal 2, die nog steeds een glimlach op onze gezichten toveren, maar ondertussen keek de redactie ook al in zijn glazen bol om te achterhalen wat voor schoencadeautjes hij zou krijgen van de Sint. Toen de redactie nog voor de helft uit Gamekings bestond werden er onder anderen een GameCube, Erotica Island en een borrel met Sinterklaas himself van de Goedheiligman geëist.
 

Grand Theft Auto 3 review

We hadden voor deze Teruggooi Dinsdag ook de review van de allereerste GTA kunnen kiezen, maar aangezien we vorige week al een PU uit 1997 hebben behandeld, en deel 3 net even iets meer impact op de gamewereld had, zijn we op Grand Theft Auto 3 uitgekomen. Want holy shit, voor het eerst een complete, levende, driedimensionale stad volledig op zijn kop zetten, wat een sensatie was dat! Boris gaf de game van Rockstar een 94 en noemde de game perfeKt. Het enige minpuntje zag hij in het schietsysteem van de game, dat niet bepaald intuïtief in elkaar stak. Gelukkig heeft Rockstar dat tegenwoordig beter voor elkaar, anders werd het helemaal niets met die heists.  
   

Wario’s grijpgrage handje
      

Het kapsel van deze knul, inclusief geblondeerde highlights, had zo uit de jaren '90 kunnen komen, maar hij loopt blijkbaar nog een beetje achter. Dat gold niet voor Warioland 4, want dit spel voor de GameBoy Advance wist prima in de smaak te vallen bij de critici en in de game reisde je af naar een mysterieuze pyramide om daar uiteindelijk eindbazin Golden Diva van haar luxe leventje te beroven. Om haar überhaupt te bereiken moet Wario eerst vier passages doorkruisen: de Emerald-passage, de Ruby-passage, de Sapphire-passage en de Topaz-passage. Op deze toffe reclame is ook al zo’n fonkelend juweel te zien. Het kan toch haast geen toeval zijn, nadat het internet deze week is overdonderd met berichten die in het teken staan van goudstaven, geld en andere kostbaarheden. Wario doet stiekem natuurlijk ook gewoon aan heists
 

Spelen met de GameCube: ‘Het ultieme geluk’
   

Wij kregen in de feestelijke decembermaand de kans om uitgebreid aan de slag te gaan met Nintendo’s paarse blok en onze date was er eentje zonder pijnlijke stiltes. ‘Het ultieme geluk’, zo omschreven Niels, Jurjen en Jeroen hun afspraakje. Alsof ze al enkele honken hadden overgeslagen. De GameCube werd geprezen om zijn compactheid en er werd zelfs aanbevolen om ‘m mee te nemen naar de kroeg om hem daar aan te sluiten. En eerlijk is eerlijk: zat daar niet de fijnste controller ooit bij inbegrepen? ‘Qua funktionaliteit perfect, maar niet bepaald stoer’, wist ons testteam de lezer op de mouw te spelden. In dat opzicht is Nintendo geen spat veranderd.

Metroid Prime
  

Nintendo expert Jurjen keek in 2001 erg uit naar Metroid Prime, het eerste 3D-avontuur van ruimtepremiejager Samus Aran. En ondanks twijfels van 2D-puristen, zijn we zeker niet teleurgesteld met het eindresultaat. Jurjen had het wat betreft de releasedatum ook min of meer bij het rechte eind, de game verscheen in november 2002, maar in maart 2003 pas in Europa. Opvallend aan deze vroege screenshots bij de review is dat het nergens first-person was. Was Metroid Prime eerst een third-person game? Toen Jurjen de game checkte in ieder geval niet meer.
 

Telefoon + licht = meidenmagneet
             


Over dates gesproken. Als je na een succesvol etentje met de dame van je dromen toch aan haar deur belandde, dan had je zeker een mobieltje van Samsung nodig. Approved by mooiboys.   
   

Advertentie: de aanbiedingen van 2001
  

Is 60 euro voor een game te veel gevraagd? Vroeger ‘toen zogenaamd alles beter was’ moest je omgerekend €76.69 neertellen voor Paper Mario voor de Nintendo 64! De Intertoys strooide daarnaast ook nog met échte aanbiedingen in ons fijne blaadje en de nostalgie is te danken aan een vermelding van de prijs in zowel euro’s als guldens. Play with Power!
   

Xbox gecheckt in Zuid Frankrijk
                 

Toen Microsoft in 2001 haar eerste console uitbracht, moest dat natuurlijk uitgebreid getest en beoordeeld worden. Jan en Niels mochten naar zonovergoten Cannes, om de grote zwarte doos uit te proberen op een speciaal, super deluxe Xbox event. De locatie was helemaal in thema aangekleed, met een echte bolvormige Xbox villa, inclusief zwembad. De heren kwamen echter niet om baantjes te trekken, er moest immers worden gegamed! Jan was erg enthousiast over het apparaat en de games, maar de prijs was met €479,- nog wel wat aan de hoge kant.
    

Het aanmoedigen van vals spelen
                   

Omdat je tijdens de feestdagen altijd kunt kiezen uit een flink aanbod aan mooie games is tijd waarschijnlijk je grootste vijand. Hoe moet je die backlog nou wegwerken? De Power Unlimited bood daar in 2001 een oplossing voor. Natuurlijk zijn wij altijd al je rots in de branding als het om games gaat, maar toentertijd kon je ‘computerspellen’ snel doorspelen met behulp van onze handige doch slinkse Cheat Code Special. Mario Kart? Altijd als eerste over de streep. Max Payne? Alles uit de game werd onthuld dankzij onze walkthrough. Inmiddels weten wij wel beter en omdat de games van tegenwoordig over het algemeen zo lekker makkelijk zijn, is het niet meer nodig om een nieuwe editie van deze duivelse gids in de winkels te knallen. Wij lachen nog steeds in ons vuistje, gna gna gna.
    

Sigaretten: het uitdrijven van de duivel
 

In de vorige editie van Teruggooi Dinsdag trof je al een advertentie aan uit 1997 die duidelijk maakt dat de sigaret kwaadaardig is en zo snel mogelijk moet worden verdreven. Eind 2001 wordt daar nog steeds op gehamerd in ons maandblad, maar de kwaliteit van de reclame is op z’n zachtst gezegd tenenkrommend... 
   

Tot volgende week!

Zo, was dat me toch weer een geinig exemplaar van het grootste gamesmagazine van de Benelux! Laat in de comments weten welke oude PU jullie volgende week graag zouden willen zien, wie weet luisteren we wel. Maar misschien ook niet. Doei!

    

Heb je een editie van onze rubriek vol nostalgie gemist? Zie hier linkjes naar alle Teruggooi Dinsdagen ooit:

REACTIES (40) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord