Teruggooi Dinsdag: 1997, #6 - de eerste PU met Jan 

Teruggooi Dinsdag: 1997, #6 - de eerste PU met Jan 2015-09-06T01:20:11
Elke dinsdag trakteren Mijndert en Hobie jullie op een kijkje in een oud nummer van jullie favoriete maandblad. Deze week duiken we de stoffige archieven weer in, om daar de eerste Power Unlimited met de immer vrolijke Jan in het colofon uit te grissen: de bomvolle editie van juni 1997.

Cover: Juni 1997

In tegenstelling tot kersverse redacteur Jan, zijn Beavis and Butt-head alles behalve ideale schoonzonen. De gelijknamige tekenfilmserie werd tussen 1993 en 1997 uitgezonden op MTV en daarin volgden we het luie leven van het duo. Vieze grapjes, gescheld, commentaar op muziek en mislukte versierpogingen zetten de twee op de kaart. Dat werd bij de Power Unlimited wel gewaardeerd, want de game kreeg bij ons een cijfer dat door het dak heen wist te slaan en hij was zowel te beleven in film als op CD-ROM! Juni 1997, ronduit een geweldige maand.
   

Even voorstellen: Eerste PU met Jan

Het was een onvermijdelijke mijlpaal voor deze rubriek: de eerste keer dat Power Unlimited gezegend werd met de onuitputtelijke bron van gamekennis die Jan Meijroos heet. Op deze foto is de man nog een enorm broekie, met iets bovenop zijn dakpan dat verdacht veel op haar lijkt.

Eerste Review van Jan: Interstate

Omdat dit de eerste Power Unlimited is waar deze meneer zijn bijdrage aan leverde, hebben we Jan gevraagd om zijn eerste ervaringen in de gamejournalistiek met ons te delen:

Een episch moment. De eerste keer dat ik op de redactie van PU kwam. Toen nog in Amsterdam als onderdeel van VNU BPA (Business Publications). Er werd gewerkt aan de PU met Redneck Rampage op de cover. Het nummer erná werd ik direct door de toenmalige hoofdredacteur voor de leeuwen geworpen. Niet perse met de meest felbegeerde games van dat moment (G-Nome, Banzai Bug), maar wel met de Rubriek Eeuwig Leven. Internet bestond nog maar net, en lang niet iedereen had het. Dus werden cheats uitgeschreven in ellenlange brieven en kregen we postzakken met tips & tricks opgestuurd. Lezers vonden het namelijk een hele eer als hun tip vermeld werd. Je stond met naam en toenaam in de PU, wie wilde dat niet?! Het uitzoeken van die cheats en het vervolgens overtikken ervan was een flink karwei. Ik was er echt een paar dagen per maand mee bezig. Vooral cheats voor beaters was een helse klus: kruisje, driehoekje, vierkantje, vierkantje... en dat een stuk of 100x. Eén gamereview dat nummer was trouwens wel zeer de moeite waard: Interstate '76; een sleeperhitje van Activision. Een soort Jackie Brown meets Mad Max met een enorme funky soundtrack. Een ware klassieker. 

Yo!Kunst!: Mario krijgt het weer zwaar te verduren

Blijkbaar was het in de jaren 90’ hip om Super Mario in de Power Unlimited voor alle lezers als een loser af te schilderen, want in onze eerste editie van Teruggooi Dinsdag deed de besnorde loodgieter al onder voor Sonic. Dat is nu ook het geval en deze keer bemoeit Crash Bandicoot zich er ook nog even mee…

Beavis & Butthead: Hoogste cijfer in PU ooit?

De tijden zijn amper veranderd. In 1997 hoorde reviewer Bas-Head ‘Diarrhea cha cha cha’ regelmatig uit zijn computer komen. Nu horen wij ‘kra ka ka.’  Desalniettemin is het duidelijk dat hij daar de game van Beavis en Butt-head beschrijft, want de twee jonge rebellen zijn onophoudelijk bezig met het verspreiden van vieze taal en andere dingen-die-niet-mogen om het leven van autoritaire personen zuur te maken. Het cijfer voor de game is onvoorspelbaar hoog: een 13.2! Ja, 13.2 punten uit de 10. Twee legendes in een legendarische editie met een legendarische cijfer. Dat is...echt mooie ding.
   

Tomb Raider 2 in de maak

Oh Lara, we kunnen niet genoeg van je krijgen. In 1997 was al duidelijk deze veelbelovende franchise nog lang niet uitgebrand was. Tomb Raider 2 was in opkomst en er werd reikhalzend naar uitgekeken om weer met de rondborstige avonturier aan de slag te kunnen. Dit keer in meer outdoor locaties en met gevaarlijkere tegenstanders.

Een stukje muziek voor bij het gamen

Mensen die abonnee waren konden hun geluk waarschijnlijk niet op, want de bijgeleverde lezersaanbieding uit juni 1997 stond in het teken van de CD. Die kon je niet alleen uitstekend gebruiken als onderzetter voor je drankje, maar ook stond er nog muziek op. Muziek die met zorg en liefde was samengesteld om te dienen als soundtrack tijdens het gamen. Om het even wat hipper te omschrijven: de PU selecteerde een playlist die jouw gamesessies nog fijner moest maken. DJ Paul Elstak in the building!  

Carmageddon

Zo hard dwars door voetgangers heenrijden dat ze veranderen in een grote wolk van bloed en vlees, dat is toch een prima visitekaartje voor games als volkomen verantwoord en gezellig medium, geschikt voor de hele familie? Redacteur Bas vond van wel en gaf de game een dikke 9. En terecht, want deze Carmageddon was stiekem echt heel goed. Gewoon keihard raggen, auto’s van je vijanden helemaal kapot rijen en slippen door de enorme plassen bloed die onder je wielen vandaan kwamen. We konden er geen genoeg van krijgen.  
   

Abo-actie: De Schoolagenda

Heb jij toevallig nog zo’n kekke Power Unlimited-agenda in huis? Wees er maar trots op, want als je dit onding ziet vallen de haren spontaan uit je hoofd. De definitie van lelijkheid kon je bij een abonnement in huis halen voor een zacht prijsje en daar kreeg je zelfs een pen bij. EEN PEN. Nee, onze naam stond niet eens op die agenda, maar wel die van het internet. Internet: surf the web, om precies te zijn. Een historisch dieptepunt wat ons betreft, al zeggen we het zelf. Het spijt ons dat we jullie netvlies bevuilen met dit gedrocht, maar zijn wil was te sterk.  
   

Strip: de Qwifz

In 2007 werd de maandelijkse comic getekend door Ary Ton, die jarenlang de erg geliefde bladzijde in de PU invulde met de Qwifz. Deze dudes waren een soort barbapapa’s, die met een druk op hun vierkante neus in alles konden veranderen wat ze maar wilden. In juni werden we getrakteerd op een bijzondere interpretatie van een bekend sprookje.

Roken kon in 1997 al echt niet meer

Dat je het weet.

Powerweb: Internet is echt niet makkelijk

Nu besef je hoe lang 1997 eigenlijk geleden is, in ieder geval wat het wereldwijde web betreft. PU.nl heette nog Powerweb, Google bestond nog niet en het internet was een oerwoud van ongeorganiseerde informatie en vreselijk lelijke websites. Het was zo erg dat PU-lezers de redactie om hulp riepen. Redacteur Bas (nee, niet die Bas, die zat nog uit zijn neus te peuteren in de ballenbak van de Ikea) draaide er zijn hand niet voor om en legde onder andere uit hoe een search-engine werkt en wat de beste gamesites zijn.

Tot volgende week!

Tot zover deze Teruggooi dinsdag over de Power Unlimited van juni 1997, een bijzonder rijk exemplaar. Er staat zo ontzettend veel moois in dat we jullie het liefst het hele nummer willen laten lezen, maar dat gaat helaas niet. Dikke pech. Volgende week verder met een nieuwe PU van vroeger. Welke dat wordt, is zoals altijd nog even een verrassing. Daaaag!

   

Heb je een editie van onze rubriek vol nostalgie gemist? Zie hier linkjes naar alle Teruggooi Dinsdagen ooit:

REACTIES (37) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord