Teruggooi Dinsdag: 1995 - #2: PlayStation op de redactie 

Teruggooi Dinsdag: 1995 - #2: PlayStation op de redactie 2015-09-06T01:23:03
Elke dinsdag trakteren Mijndert en Hobie jullie op een kijkje in een oud nummer van ons favoriete maandblad. Deze week gaan we weer terug naar de jaren ‘90, om precies te zijn februari 1995: de maand dat de eerste PlayStation op de redactie belandde.

Cover

De Power Unlimited van februari 1995 was een heel dik nummer, met onwaarschijnlijk veel gereviewde games. Met name Magic Carpet en Samurai Shodown gooide hoge ogen en werden beloond met respectievelijk een 9 en een 9.4. Er was ook veel aandacht voor games op de 32X, de uitbreiding voor de Sega Megadrive, die de console meer power gaf. Maar wat deze maand vooral tot een mijlpijl maakte, is dat de redactie een eigen PlayStation en Sega Saturn mocht ontvangen.

       

YO!Post

Een lezer van ons blad was zijn tijd al ver vooruit en vroeg vriendelijk of wij meer over Virtual Reality zouden willen schrijven. ‘In Groningen staat namelijk in de arcadehal een Virtual Reality-machine: de Virtuality 2000 met het extreem toffe aktiespel Zone Hunter en echt waar: je geloof niet wat je ziet!’ Maar de tot de nok toe gevulde Yo!Post! postbus had meer hoogtepunten in zich, want niet alleen was iemand zo creatief om Tails en Sonic in de vorm van Beavis and Butthead te tekenen, ook hadden we een écht puike tekening van Goku uit Dragon Ball Z in de brievenbus ontvangen.

        

PlayStation

In deze editie van de PU hadden we een heuse primeur te pakken, want wij mochten met onze vette klauwen de lichtgrijze console van Sony, die volgens het testteam ‘bloedsnel’ zou zijn en fotorealistische plaatjes zou afleveren, op het apparaat spelen. ‘Met open mond hebben we naar de kwaliteit van Ridge Racer, de bijgeleverde titel, gekeken.’ De bedreiging voor Sega en Nintendo kwam eraan en nog altijd zijn we Sony dankbaar voor het bestaan van de PlayStation. Nu weer gauw verder met Bloodborne...  

        

Magic Carpet

Het moest er een keer van komen, een game van Peter Molyneux op Teruggooi Dinsdag. De man staat inmiddels bekend om de niet waargemaakte beloftes, maar daar had hij bij Magic Carpet duidelijk nog helemaal geen last van. In deze game zweef je met een vliegend tapijt soepeltjes de wereld rond, terwijl je onderweg moest afrekenen met wespen, zombies, vliegende apen en natuurlijk draken. Dat deze draken er op je scherm uitzagen als een soort vliegende rupsen, vond niemand erg. Magic Carpet vergde wel ontzettend veel van je hardware, voor de beste prestaties had je een peperdure Pentium PC met 16 Mb RAM nodig. De game had zelfs Virtual Reality ondersteuning! Magic Carpet was duidelijk haar tijd ver vooruit.

         

Power Unlimited Awards

Al in 1995 verdienden de PU-lezers veel liefde en om dat te laten zien werd er een enquête uitgedeeld, om er achter te komen wat jullie de beste games en systemen van 1994 vonden. Dit is een bijzonder leuk overzicht om te zien welke games in die tijd populair waren. Zoals je ziet zijn we altijd al dol op lijstjes geweest en mochten ook de redacteuren hun favorieten op een rijtje zetten. Bijzonder interessant om te zien zijn de gamevoorkeuren van Ed. Het gerucht gaat dat de eindbaas F1 Pole Position 2 nog steeds elke week even opstart.

      

Power top 10

De community kwam, vroeg en overwon. Op veler verzoek verscheen in deze PU voor het eerst de Power top-10. Hierin werd per platform aangetoond welke games maandelijks het best verkochten en het is duidelijk dat The Lion King hier zijn naam ‘koning’ waarmaakt, want zowel op de MegaDrive en de Game Gear als op de SNES ging ‘ie hard. Deze toplijstjes kwamen zelfs tot stand in samenwerking met de Vroom & Dreesman. Wat een tijden…

      

Fifa Soccer 95

‘Dacht je dat de strijd om het ultieme voetbalspel voor de huiskamerprofessionals met Kick Off 3 wel beslecht was, blijkt dat ze daar bij Electronic Arts heel anders over denken.’ Ja, FIFA kwam op de markt en dat mocht van de daken worden geschreeuwd. Het is vrij raadselachtig dat de game ‘slechts’ een 7 kreeg, maar dat zei waarschijnlijk meer over de concurrentie. De game liet vooral steekjes vallen op het gebied van originaliteit (in dat opzicht is er al die tijd niets veranderd), maar ach, hij kostte dan ook maar 149 gulden...  

        

Doom

Een van de grondleggers van het first-person shooter genre kon dankzij de X32 uitbreiding ook op de Sega MegaDrive draaien. De consoleport van Doom kon echter niet op tegen de prestaties van dezelfde game op het masterrace. Maar reviewer Adam was niet zo’n PC-gamert en had een hekel aan gepriegel op een toetsenbord. Monsters overhoop knallen met een joystick beviel hem veel beter, maar toch kreeg de game maar een 7.8, omdat Ben, de Doom expert van de redactie, niet onder de indruk was.  

       

Street Fighter Stickeralbum

Bij aankoop van ons fantastische blad kreeg je deze maand ook nog eens een tof stickerboek van Street Fighter 2 cadeau. Weet je nog dat je vol goede moed op de fiets stapte om vervolgens 9 van de 10 keer teleurgesteld te worden na de aankoop van een pakje stickers? Geen glimmende, damnit! Wij stimuleerden het, maar eerlijk is eerlijk: dit verzamelalbum is zonder plakplaatjes al een werkje om in te lijsten. Veel liefde.

         

Eeuwig Leven: Donkey Kong

De rubriek Eeuwig Leven stond elke maand vol met de allerbeste tips, tricks en natuurlijk cheats. ‘Donkey Kong is door de lezers van Power Unlimited gekozen als het beste spel in 1994 op de SNES en als beste game aller tijden! Om daar op in te spelen hebben wij een walkthrough nagebootst in ons blad'. Waar denk je dat veel YouTubers hun inspiratie vandaan hebben gehaald? #zetdetrend.

Tot volgende week!

Dan was hem dan weer, de Teruggooi Dinsdag van deze week. Het was weer gezellig, maar nu moeten we gaan. Onze PlayStation 4 smeekt namelijk om aandacht en dat gaat ‘ie langdurig krijgen ook. Houdoe, wij zien jullie graag een andere keer.

  

Heb je een editie van onze rubriek vol nostalgie gemist? Zie hier linkjes naar alle Teruggooi Dinsdagen ooit:

   

REACTIES (52) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord