Teruggooi Dinsdag: 1994 - #9: MORTAL KOMBAAAAT!!
Cover
Onder een donderende hemel kwam vanuit het duister het welbekende logo van Mortal Kombat tevoorschijn. De boze draak met kronkelende tong sierde deze keer de cover, omdat Mortal Kombat II de perfecte score wist te behalen en er natuurlijk maar één kampioen kan zijn in een tijdschrift vol met andere games. Dat was nog in de bijzondere tijd dat previews nog een cijfer kregen.
Mortal Kombat II
Jaaa! Wij hebben de primeur! Dé review van Mortal Kombat! Deel 2 dan wel te verstaan. De graphics waren (evenals nu) fenomenaal, de fatalities waren bruter dan bruut en de hoeveelheid personages was om van te smullen. Eigenlijk is Mortal Kombat door de jaren heen eigenlijk geen bloedspetter veranderd en misschien is het nog steeds wel de game die als winnaar de boksring uitstapt ten koste van zijn concurrentie. ‘Mortal Kombat II is een gift van de goden. De geluidseffecten verdienen een Grammy en zelfs de Nintendo-bezitters kunnen probleemloos de finishing moves uit de knoppen toveren’, zo wist Kees ons in dit legendarische jaar te melden.
Yo!Post!: Mortal Barbie
In dezelfde editie was een Belgische briefschrijver te vinden die al onze lovende woorden in één klap met de grond gelijk maakte. Zijn fatality luidde als volgt: ‘Mortal Kombat is een spel om door de wc te trekken.’ Ook gaf hij zijn kijk op de productie van de game prijs: ‘Het is weer zo’n Amerikaans spelletje waar ze een paar barbiepoppen in laten figureren. Paar foto’s in Thailand maken, scannen en voila, naar de spelletjestesters. De makers denken voor het eerst na en stoppen wat bloed in de game en zie, waar het spel vroeger werd afgekeurd krijgt het nu een 9.’ Hij eindigt zijn haatbetoog met een advies dat nooit is opgevolgd: ‘Als jullie per se bloed willen zien, koop dan een horrorvideo.’
Wolfenstein 3D voor de SNES
We zijn nog slechts een klein maandje verwijderd van Wolfenstein: The New Order’s eerste standalone uitbreiding The Old Blood. Hierin beleeft hoofdpersoon en nazikiller van beroep B.J. Blazkowicz een nieuw avontuur en hij dumpt zijn flinke hoeveelheid kogels ook daar probleemloos in de lichamen van jengelende Duitsers. Maar de schietgrage spiermassa vond zijn oorsprong al in het pixelachtige verleden, toen Wolfenstein verscheen. De SNES-versie ervan kreeg opvallend genoeg een Engels-sprekende vijand, maar op de Jaguar werd Wolfenstein 3D weer in ere hersteld en maakte de moffen een comeback. Het resultaat was sehr smecklich en de 179 gulden kostende game mocht naar huis met een keurige score van 85.
Not for girls & parents: Webber
Laat de feministen het niet horen, maar het mannenblad Webber sloot de vrouwmensch letterlijk buiten. ‘Er is een nieuw tijdschrift. Het gaat ook over mooie vrouwen en dammen, over muziek, mode, sport, geld, films, games en wheels. Ook ouders mochten het schunnige blaadje niet lezen, want als ze erachter kwamen dat hun zoontjes zinnen als ‘in een beweging trok zij haar bloes uit en knoopte ze d’r haar los’ in hun netvlies kregen gebrand, waren de spreekwoordelijke rapen natuurlijk gaar. Daarnaast berekende het blad ook nog eens je scoorkans, ging het op zoek naar perfecte openingszinnen die je vervolgens weer kon gebruiken op geselecteerde regellocaties. Not for girls & parents. Uiteindelijk heeft het blad vier jaar bestaan.
Amiga CD32
Blijkbaar was het indertijd hip om bliksemschichten te verwerken in vormgeving, want ook de Amiga CD32 moest eraan geloven. Het apparaat van Commodore dan ook bijna buitenaards krachtig en hij kon maar liefst 256.000 kleuren op je beeldscherm toeveren. Dit powerplay-apparaat kon zelfs cd’s en, ahwmygawd, karaoke cd’s afspelen. De drang om je portemonnee te legen werd nog groter bij het lezen van de net zo krachtige slagzin onderaan de pagina: BELEEF ‘M! De eerste 32-bit game console ter wereld was een feit.
64-bit Atari Jaguar
Zoals je ziet werd er in 1994 nog vollop geadverteerd met 32-bit consoles, want de 64-bit generatie had Europa nog niet helemaal bereikt. Maar in juli was het dan eindelijk zover, Power Unlimited mocht een echte Jaguar ophalen bij Atari. Rene zette alle details van deze cutting edge technologie voor ons op papier.
Racegame Reviews van Eindbaas Ed
Ja, je ziet het goed, daar bij de conclusie van deze twee reviews pronkt de naam van de man die deze maand zijn 250ste Power Unlimited heeft afgemaakt. Niemand minder dan eindredacteur Ed Wiggemans reviewde vroeger nog wel eens racegame, want de man is niet vies van een rondje digitaal scheurwerk. Zoals je ziet vielen Mario Andretti Racing en Combat Cars bij hem prima in de smaak. Het mooiste aan deze pagina’s is misschien wel de onthulling van Eds nickname in games: onder zijn alias ‘Fast Ed’ wint hij altijd elke race!
Power Unlimited Cap
De jaren 90’ kregen het zwaar te verduren als het ging om stijl. De meest foute kapsels werden geknipt, kleren dienden (zo leek het) altijd twee maten te groot te worden gekocht en een prominente snor maakte de man. De Power Unlimited vond dat het tijd was voor een revolutie en speciaal voor nieuwe abonnee’s is de rood-wit-blauwe PU-cap ontworpen alias de meidenmagneet. Met deze pet kon je ongetwijfeld prima uit de voeten op de door Webber benoemde regellocaties en stiekem (in een tijd vol met remasters) zouden we hier graag ook een heruitgave van zien. Wie zet de petitie op?
Donkey Kong
In 1994 was men al niet vies van een beetje nostalgisch terugblikken op langvervlogen tijden en remasters zijn zo te zien ook van alle tijden. Deze game uit 1981 werd dat jaar opnieuw uitgebracht voor de Super Game Boy en verdiende daarom volgens Kees gewoon een review en hij durfde het zelfs de ‘moeder aller spelletjes te noemen’. Donkey Kong kreeg van hem een dikke 9, want zelfs al waren de graphics wat prehistorisch, de gameplay was nog steeds heel erg de moeite waard. Ook handig was dat deze nieuwe versie van de game nu een save functie had, hoefde je niet elke keer helemaal opnieuw te beginnen.
Finish him!
Bedankt voor het lezen allemaal, wij gaan terug naar onze warme gamebank om elkaars strotten eruit te scheuren en elkaars botten op de meest bizarre manieren te breken. Virtueel uiteraard, geen zorgen. Volgende week staat er dus gewoon weer een nieuwe Teruggooi Dinsdag voor je klaar. Doei!
Heb je een editie van onze rubriek vol nostalgie gemist? Zie hier linkjes naar alle Teruggooi Dinsdagen ooit:
- Juli 1993: De aller eerste PU (10-2)
- Maart 1994: De eerste PU met Ed (17-2)
- Oktober 2007: De eerste PU met Wouter (24-2)
- Juni 1997: De eerste PU met Jan (3-3)
- December 2001: GTA 3 review (10-3)
- Oktober 2002: Battlefield 1942 (17-3)
- Februari 1995: PlayStation op de redactie (24-3)
- Maart 2005: Resident Evil 4 en MGS3 (31-3)
- November 1998: Half-Life (7-4)
- September 1994: Mortal Kombat 2 (14-4)
- Oktober 2004: Star Wars: Battlefront (21-4)
- Mei 2004: Silent Hill (28-4)
- Framedrop Comic Special (5-5)
- November 2007: Assassin’s Creed (12-5)
- December 2007: The Witcher (19-5)
- Mei 1995: Alone in the Dark (26-5)
- Juli 1999: Outcast en E3 (2-6)
- E3 Special (9-6)
REACTIES (18)