Super Smash Bros. pro tips 

Super Smash Bros. pro tips 2014-11-27T22:04:10
Roy is naar eigen zeggen een meer dan fatsoenlijke Smash Bros. speler. Het is maar goed dat hij het zelf zegt, want niemand anders doet het. Maar we laten hem dan maar een aantal pro-tips uitschrijven voor jullie.

Ik mag best zeggen dat ik een ervaren smasher ben. Niet alleen omdat ik er al vanaf het eerste deel bij ben, maar vooral omdat het een van de weinige games is die ik vijf jaar na release nog steeds speel. Afgelopen weekend kwam ik er zelfs achter dat ik na het stappen nog steeds rock in Brawl. Anyway, kennis bestaat er om te delen, dus ik zal jullie proberen wegwijs te maken in de kunsten van het spiken, edge guarden en dash dancing. Het is aan de orde van de dag, want SUPER SMASH BROS. FOR WII U IS EINDELIJK UIT!!! Ja, ik ben en fanboy.

Super Smash Bros

 

Spikes

Er is een klein verschil tussen spikes en zogenaamde meteor smashes, maar dat zijn details waar ik me nu niet druk om ga maken. Spike-aanvallen zijn moves die je in de lucht uitvoert en doorgaans een down-A zijn. Dat wil zeggen dat je in de lucht naar beneden stuurt en dan een aanval met de A-knop uitvoert.

De kracht van een spike duwt je tegenstander hard naar beneden, en zoals gewoonlijk bij Smash; hoe meer schade hij heeft, hoe harder hij vliegt. Met de juiste timing is het zo dus mogelijk om iemand met een luttele 40% schade de afgrond in te beuken. Hieronder zie je op seconde 57 een fatsoenlijke spike van Mario (die toevallig een side-A is in de lucht).

 

Gebruik de C-stick

Het mooie aan de nieuwe Smash Bros is- naast alles- de GameCube controller adapter. Een van de fijnste controllers ooit gemaakt is gewoon weer te gebruiken en dat is niet alleen fijn voor de oude rotten, maar het geeft je ook een aanzienlijk voordeel in de vorm van de C-stick. Hiermee is het namelijk mogelijk om heel snel een smash aanval te gebruiken. Dit kan ook gewoon met de gamepad trouwens, de rechter control stick fungeert als C-stick.

Een van de meest gebruikte is de up smash vanuit een dash. Je rent naar je tegenstander toe en in plaats van een dash attack geef je je C-stick een tik omhoog en doe je een up smash. Het is niet alleen een semi verrassingsaanval, maar doet ook vaak meer schade. En er zijn genoeg characters wiens up smash hoog genoeg gaat om door platformen boven je heen te slaan. Op deze manier kan je relatief veilig gasten het level uit schoppen.

Super Smash Bros

 

Smash niet altijd en gebruik tilt attacks

Ik weet dat de game Super Smash Bros. heet, maar je hoeft niet altijd smash-aanvallen te gebruiken. Deze doen vaak wel de meeste schade én hebben de meeste kracht om anderen te lanceren, maar ze zijn vaak trager en hebben een lange herstelperiode. Probeer daarom ook te wennen aan tilt attacks. Dat zijn de standaard aanvallen waarbij je niet probeert je control stick te slopen, maar waarbij je hem slechts een tikkeltje naar links, rechts, onder of boven beweegt.

Het is best lastig om daaraan te wennen vind ik zelf, maar het helpt om de control stick al een bepaalde kant op te duwen wanneer je nog bezig bent met een andere aanval. Na bijvoorbeeld een down air attack kan je naar beneden blijven sturen om vervolgens nog een of twee down tilt attacks te doen meteen wanneer je land. Hetzelfde gaat op voor grabs en eigenlijk elke andere aanval. Tijdens de cooldown van je vorige aanval (die meestal een handvol frames duurt) stuur je alvast de kant op van je volgende tilt attack. Op deze manier kan je combo’s maken en aanvalspatronen van je tegenstander verstoren.

De eerste paar minuten van de volgende video bevat beelden van de demo voor 3DS, maar is wel bijzonder duidelijk over hoe tilts werken.

 

Ben niet bang

Het is misschien raar advies, maar ben niet bang om te vallen. Soms moet je achter je tegenstander aan om hem van zijn leven te beroven. Elk personage heeft een double jump én een up-B om te recoveren als je ver van het platform verwijderd bent. Daarnaast kunnen sommige characters hun side-B gebruiken (o.a. Ike, Captain Falcon, Little Mac) om een horizontale afstand te overbruggen en zijn er characters die vaker dan een keer kunnen springen (o.a. Kirby, Charizard, Dedede, Jigglipuff). Dan is er ook nog de theter recovery, waarbij je met je grab aan de rand van het platform komt te hangen (o.a. Link en Samus). Je kunt in principe dus altijd terugkomen, mits je niet wordt weggeslagen.

Waarom het belangrijk is om niet bang te zijn is vooral vanwege het spiken. Jaag achter je tegenstander aan, ook al is hij zo’n beetje buiten beeld, en gebruik side airs en down airs om hem alsnog af te maken. Zorg er wel altijd voor dat je weet hoe groot de afstand is die je nog kan overbruggen met jouw character. Anders vlieg je er op een lullige manier zelf ook uit.

 

Dash Dancing

Dit is een van de leukste termen vind ik zelf, maar dash dancing houdt eigenlijk alleen maar in dat je steeds naar links en naar rechts rent terwijl je zo'n beetje op dezelfde plek blijft. Dit is puur om je intenties te verhullen. Niemand weet zo welke kant je uiteindelijk op gaat. Al is het in de Wii U versie wel flink generfed, maar toch is het nog wel een beetje handig.

 

Edge guarding

Nog een kleine tip dan voor mensen die wél wat bang zijn; edge guarding. Dat is precies wat je denkt dat het is. Zodra je tegenstander probeert terug te komen, sta jij aan de rand van het platform te wachten om hem een genadeklap te geven. Dit kan van alles zijn, en het ligt volledig aan je personage welke aanval daarvoor het beste is. Vaak zijn charge aanvallen het beste, denk dan aan smash attacks of bijvoorbeeld de Shield Breaker van Lucina/Marth.

Let er wel op dat het niet meer mogelijk is om aan de rand te gaan hangen zodat je tegenstander die probeert te recoveren dat niet meer kan. Dat zorgt dan wel weer voor spannende duels aan de rand van het platform.

Super Smash Bros

Dit zijn een beetje de basistips voor gevorderden, maar stiekem zijn er nog zoveel meer technieken die je toe kunt passen in SSB. Teveel eigenlijk voor een feature, maar gelukkig zijn er genoeg voorbeelden te vinden op YouTube! En dan nu smashen verdomme! En kijk meteen even mee hoe de redactie het er vanaf brengt tijdens de Super Smash Bros. for Wii U Let’s Play!

REACTIES (15) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord