Sneller gamen: zo stel je je PS4 in op het juiste NAT type 

Sneller gamen: zo stel je je PS4 in op het juiste NAT type 2020-03-24T15:35:56
Je kent het vast wel: je wil een potje Call of Duty spelen met je matties en je kan niet mee doen. Waarom niet? In veel van de gevallen ligt dit aan je NAT Type die ineens op 'Strict' staat. Vandaar dat het wel handig is om te weten hoe je het NAT Type van je PlayStation 4 verandert. Bob zocht het uit.

Ja, hoe krijg je dat verdraaide NAT Type nou weer open? Het is eigenlijk veel makkelijker dan je in eerste instantie denkt, maar we helpen je bij de PU graag op gang. Het enige wat je eigenlijk hoeft te doen is er voor zorgen dat je een UPnP inschakelt op je router. Hoe je dat doet? Daar komen we na wat algemene tips op terug.  

Allereerst is het wel handig om te vermelden dat er drie verschillende NAT types op je PS4 zijn: Strict (NAT Type 3), Moderate (NAT Type 2) en Open (NAT Type 1). In bijna alle gevallen zijn zowel NAT Type 2 als 1 voldoende, waarbij NAT Type 1 het beste is en de firewall niet je verbinding benadeelt. Vandaar dat we jou uitleggen hoe een NAT Type 2 of 1 ingesteld kan worden op de PlayStation 4, met behulp van je router en/of modem. 

10 beste Switch Games       

Wat heb je nodig?

Een solide en snelle internet verbinding is een must, anders wordt het sowieso lastig om een goede online ervaring te hebben. Daar verandert een NAT Type niets aan. Verder is het aan te raden om je PlayStation 4 aan te sluiten op het internet via een kabel (Ethernet), zo garandeer je dat de verbinding continu blijft en dit zal ook de snelheid bevorderen, tenzij je natuurlijk een belachelijk dure gaming router in huis hebt en hier niet te ver vanaf zit met je PlayStation 4. 
  

Hoe test je welk NAT Type je nu hebt?

Om te achterhalen of je PlayStation 4 het juiste NAT Type heeft is een test van de internetverbinding nodig, die op de PlayStation 4 uitgevoerd dient te worden. Hoe doe je dat?

 1. Ga naar ‘Instellingen’
 2. Ga naar ‘Netwerk’
 3. Kies ‘Internetverbinding testen’
 4. Bij de resultaten staat nu 'NAT Type' en daarachter staat vermeld welk NAT Type je PS4 nu heeft.

NAT Type 1 (Perfect)

NAT Type 1 is perfect voor het online spelen van games. Hiermee heb je een prima online ervaring en zit (de firewall van je) router niet in de weg, aangezien je direct in verbinding staat met het internet, zonder tussenschakels.

         

NAT Type 2 (Aanbevolen)

NAT Type 2 is ook prima voor het online spelen van games. Hiermee heb je in de meeste gevallen een uitstekende online ervaring.

    

Nat Type 3 (Strict)

NAT Type 3 maakt communicatie en online game lastig en vandaar dat er een aantal wegen zijn om dit aan te passen naar een NAT Type 1 of 2.
          

Schakel UPnP in 

Allereerst moet je ervoor zorgen dat op je router UPnP (Universal Plug and Play) is ingeschakeld. Als je een vrij nieuwe router hebt is dat misschien al wel voor je gedaan. Hoe moet je dat doen?

Wat moet je doen? 

(Alle gegevens die in het stappenplan worden genoemd, staan als het goed is op de sticker van je router. Als je de gegevens niet kan vinden moet je even op RouterPasswords.com kijken, daar staan ze ongetwijfeld tussen.)

 1. Open je internet browser en typ het IP adres van de router (bijvoorbeeld: 192.168.0.1) in de adresbalk en druk op ‘Enter’.
 2. Vul de gebruikersnaam en het wachtwoord van de sticker of uit de handleiding van je router in. Vaak is dit admin(inistrator) met een leeg wachtwoord.
 3. Vervolgens moet je op zoek naar de UPnP optie in het configuratiescherm van je router. Deze kan op allerlei plekken verstopt zitten, je kan het best even door de verschillende menu's heen klikken of in de handleiding kijken waar deze optie staat.
 4. Zorg ervoor dat het vinkje bij UPnP op 'enabled' staat.
 5. Sla de gewijzigde instellingen op.
 6. Herstart je modem en/of router en klaar is Kees!
     

Hoe test je of het gelukt is?

Om te achterhalen of je PlayStation 4 nu eindelijk het juiste NAT Type heeft is een test van de internetverbinding nodig, die op de PlayStation 4 uitgevoerd dient te worden. Hoe doe je dat?

 1. Ga naar ‘Instellingen’
 2. Ga naar ‘Netwerk’
 3. Kies ‘Internetverbinding testen’
 4. Bij de resultaten staat nu 'NAT Type' en daarachter staat vermeld welk NAT Type je PS4 nu heeft.

Zodra de test klaar is krijg je een vergelijkbaar scherm zoals hieronder voor je neus en daar moet dan achter NAT Type, mits het gelukt is, NAT Type 2 staan. Tijd om los te gaan!

Test Internet Connection to Change NAT Type PS4

         

Omzeil je Firewall en router voor NAT Type 1 (Risicovol)

Mocht je geen idee hebben wat je doet, dan is deze informatie niet aan te raden. Met deze stappen zorg je er namelijk voor dat de Firewall van je internet geen invloed meer heeft over de PlayStation 4 en daardoor een snellere verbinding krijgt. Hierdoor maak je de PlayStation 4 en je netwerk kwetsbaar. Hoe fix je NAT Type 1? Deze website legt het uit, maar we raden het niet aan. Staat alles open en gaan je downloads nog steeds traag? Check dan deze handige tips.

REACTIES (22) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord