RollerCoaster Tycoon 4 wishlist 

RollerCoaster Tycoon 4 wishlist 2014-04-02T13:59:16
Iedereen werd gek toen Atari de naam RollerCoaster Tycoon op het internet gooide, maar wij durven bijna niet te geloven dat het om een goede game gaat. Maar als de makers dit lijstje van Kobus aanhouden, is het in ieder geval een stukje minder kut dan een facebook-game.

RollerCoaster Tycoon is een strategische pretparksimulator waarin het de bedoeling is om zoveel mogelijk mensen naar je park te lokken en ze van voldoende vertier voorzien. Sinds 2004 is er geen goede game meer in de serie verschenen en voor mensen die het derde deel niet als een kwalitatief goede titel zien, is het al sinds 2002 wachten geblazen. Als groot RollerCoaster-fan heb ik geprobeerd een concept te maken van onze torenhoge verwachtingen. Als Atari al deze aanbevelingen in de game stopt, dan kunnen we weer een decennium vooruit met achtbaansimulaties.

De basis

Het belangrijkste element van het spel is simpelweg een gave achtbaan bouwen. Het hele systeem van het bouwen van een rollercoaster werkte in alle delen goed, hier hoeft dus niets aan veranderd te worden. Gewoon simpelweg met die vierkante tegels werken, dat maakt het duidelijk en overzichtelijk wat wel en niet kan. Soms is het alleen lastig om je achtbaan af te ronden, daarom is de functie om je achtbaan automatisch goed af te werken, zoals in RCT 3, altijd welkom.

RollerCoaster

Visueel

RollerCoaster Tycoon 1 en 2 hebben een gave stijl die eeuwig mee lijkt te gaan. De stijl van RCT 3 is in principe goed, alleen de mensen zien er tergend eng uit. Ik krijg nog steeds nachtmerries van die grimassen van die te blije opgespoten botox-gezichten. Nu moeten we ook niet terug naar RCT 1 en 2, waarin iedereen hetzelfde poppetje was met een ander T-shirt en ander nummer. Maar wees eerlijk, als je door een pretpark zou lopen en iedereen zou eruit zien als een kloon van elkaar met een opgespoten neppe lach, dan zou de kak toch dun langs je benen lopen? 

Daarnaast mogen de wandelpaden in het park wel aangepast worden, er is bijvoorbeeld niets mis met een bocht die géén hoek van 90 graden heeft. Ook het landschap mag iets minder statisch worden gemaakt, zo kon je in de vorige delen bomen alleen maar per vierkant plaatsen, waardoor je net een bananenkwekerij had in plaats van een bos. De bomen mogen ook wat meer variatie krijgen, want in de eerste drie delen krijg je exact dezelfde boom als je bijvoorbeeld een tweede berkenboom plaatst. Het mag allemaal net iets realistischer.

Een andere aanbeveling is om meer lichten in de game te stoppen. Creëer de mogelijkheid om de pilaren van een achtbaan helemaal te verlichten. Of alleen de stukken waar het karretje zich op dat moment bevindt. Daarnaast is het leuk als ze de weer-, dag- en nachtcycli iets verbeteren. Dat zorgt voor nog iets meer sfeer in de game.   

RollerCoaster
Ook de pilaren van de rollercoasters kunnen wel wat werk gebruiken, want soms blijven er wel erg veel delen van de baan zweven zonder ondersteund te worden.  


Scenario’s en mods

De opzet van de scenario’s mag weer terug zoals het in deeltje 1 was. Geef ons gewoon weer toegang tot vijf parken. Lukt het je om een van deze parken succesvol te maken, dan krijg je een nieuw en iets moeilijker scenario. Wel moet er in het hoofdmenu een sectie komen voor zelfgemaakte scenario’s, zodat je overzichtelijk onderscheid hebt tussen campaign en andere scenario’s. Verder willen we alle mogelijkheiden in de editor (in RTC 2 mocht je maar een beperkt aantal attracties/wandelpaden/thema’s selecteren) en lijkt een internet-knop ons belangrijk, zo kun je alle gepubliceerde levels makkelijk downloaden en beoordelen.

Atari zou er ook goed aan doen om ervoor te zorgen dat er net zo'n modsysteem komt als bijvoorbeeld de Steam Workshop. Een plek die je vanuit het spel kan bereiken en waar je alle werkende mods en scenario’s kunt vinden en downloaden.


Gameplay

Gameplay is een moeilijk punt om te veranderen of aan te vullen, want eigenlijk is dat al briljant. Toch zie ik een mogelijkheid voor een optionele uitbreiding. Bijvoorbeeld levels die groter zijn en waarin meerdere pretparken te vinden zijn. Je neemt het dan op tegen de computer of andere spelers over het wereldwijde web. En natuurlijk hoort een first-person bezoeker-modus er in, zodat je zelf al bezoeker door je eigen park kan lopen of online in iemand anders zijn park, uiteraard ondersteund door Virtual Reality. Ja, dit is het ideale spel voor een VR-bril, op die manier kunnen we de nauseous meter zélf meten!

RollerCoaster

Nieuwe attracties

RollerCoaster Tycoon is nagenoeg altijd up-to-date geweest qua attracties. Toch benoem ik het even, voor het geval dat ze het vergeten waren: voeg de nieuwste attracties toe aan de game en pas sommige een beetje aan, zoals de kartbaan en de botsauto’s die nu nog iets te generiek ogen.

Geluid

Dolby Surround 7.1. Laat de hele straat maar horen dat je in je zelfgebouwde gesimuleerd achtbaan zit. Je wilt alles horen trillen als er een karretje met een noodvaart door een krappe bocht vliegt. Daarnaast moet je ook in dit deel weer zelf de muziek aan de game kunnen toevoegen en zelf kunnen bepalen waar deze muziek te horen is. Het geluid van de gillende en brakende mensen moet trouwens wel hetzelfde blijven, want dat wil je echt niet missen.

Winkels, hotels en entree

Een beetje een dood element in RCT zijn de winkeltjes, het zijn gewoon zielig kraampjes waar je iets te eten haalt. Maak het mogelijk dat je hier een terrasje bij kunt zetten, of heel tof, de mogelijkheid om een winkelcentrumpje te bouwen. Kortom, iets levendigere winkeltjes zouden al een hele verademing zijn.

RollerCoaster

Terugkerende bezoekers

Het prettige aan RCT is dat het park nooit sluit. Mensen blijven dus in het park tot ze geen zin meer hebben en gaan dan naar huis om voor altijd weg te blijven. De tranen blijven over mijn wangen stromen als ‘gast1’ besluit om naar huis te gaan. Daarom zou het voor zwakzinnigen zoals ik, fijn zijn als ze wat rust kunnen pakken in een hotel van het park om vervolgens weer terug te keren, daarnaast wordt het ook iets echter.

Als laatste puntje mogen ze de entree nog wel iets aanpassen. In ieder pretpark begint het feest al voordat je binnen bent. Er zijn kraampjes, lopen entertainers rond en je ziet overal felle kleuren hoort sfeervolle muziek. Tevens is het leuk als er bussen arriveren en mensen als gezin naar het park komen.

Maar RollerCoaster Tycoon moet vooral qua basis hetzelfde blijven. Het is bijna zo dat als er helemaal niks verandert en ze RollerCoaster Tycoon opnieuw uitbrengen voor Windows 7 en 8, het al goed is. Maar als ze te veel gaan vernieuwen en de basis van de succesformule veranderen, dan vrees ik het ergste voor de game.

REACTIES (67) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord