Remake of Rebreak: de beste remakes tot nu toe 

Remake of Rebreak: de beste remakes tot nu toe 2017-07-21T17:41:16
De remasters en de remakes vliegen ons om de oren! Soms lijkt het op uitmelkerij, maar als een game helemaal van de grond af aan opnieuw wordt opgebouwd, dan weten we dat zeker te waarderen. Zie hier de beste remakes die we tot nu toe hebben mogen spelen.

Gameliefhebbers zijn nostalgische wezens. We zijn bereid om bakken met geld richting het beeldscherm te smijten om decennia-oude games te kunnen spelen en daar spelen uitgevers slim op in. Soms lijkt het alsof de helft van alles wat uitkomt een heruitgave is! In de meeste gevallen gaat het om remasters: een begrip dat is over komen waaien van muziek en film. Bij games betekent dit meestal een hogere resolutie, hier en daar een scherpere texture en betere belichting. Zo trouw mogelijk aan het origineel en speelbaar op moderne machines. Top.

Helemaal prima, zo’n remaster, maar soms wil je meer. Niet te verwarren met de remaster is natuurlijk de remake! Games die helemaal vanuit het niets opnieuw zijn opgebouwd en toch de glorie van de oude game in ere weten te houden, alsof ze vandaag voor het eerst gemaakt zijn. Zo kunnen we sindskort aan de slag met Crash Bandicoot in een nieuw jasje, wordt Shadow of the Colossus opnieuw ontwikkeld en kijken fans al twee jaar reikhalzend uit naar de remake van Final Fantasy VII, die ergens rond 2087 het daglicht zal zien. Hoog tijd om eens te kijken naar de beste remakes tot nu toe en waarom we daar best wel blij mee waren.
   

Monkey Island™ 2 Special Edition: LeChuck’s Revenge

Wat is het? Volgens velen de beste Monkey Island, 19 jaar later helemaal opnieuw getekend en in HD, met gebruiksvriendelijke controls, een hint-systeem en niet te vergeten: ingesproken stemmen!

Waarom is het vet? Oké, als we het over remasters of remakes hebben, dan is dit misschien een beetje een twijfelgeval. Maar komop, als je een game helemaal met de hand pixel voor pixel opnieuw tekent, dan valt het toch vooral in de laatste categorie! De animaties hebben helaas nog precies evenveel frames als het origineel, maar verder is het resultaat mega strak en sfeervol. Het is natuurlijk al eerder gedaan met Monkey Island 1, maar de Special Edition van deel 2 komt toch net wat lekkerder uit de verf, misschien omdat het bronmateriaal een stuk gedetailleerder is. En als je de nieuwe graphics toch net niks vindt, dan kun je met een druk op de knop terug naar het origineel, die het ook prima doet met de vertrouwde stemmen uit deel 3.

    

Ratchet & Clank

Wat is het? Volgens ontwikkelaar Insomniac een complete ‘re-imagination’ van de originele Ratchet & Clank uit 2002, met mechanics en wapens uit de latere delen van de serie, in 2016 verschenen op PlayStation 4.

Waarom is het vet? Omdat er gelijktijdig een bioscoopfilm uitkwam, waar deze game eigenlijk op gebaseerd is, maar iedereen alleen de game onthouden heeft. Het wordt dan ook niet voor niks beschouwd als één van de beste remakes ooit en door Florian (fan van het eerste uur) bekroond met een 92! Levels zijn voor nostalie doeleinden nog net herkenbaar genoeg, maar alles is zo ultra shiny en propvol details gestopt, dat Pixar jaloers zou zijn. En dan hebben we het over de game, niet de film! En, oh ja, de gameplay is smoother dan ooit.

    

Metroid: Zero Mission 

Wat is het? Het verhaal van de eerste Metroid uit 1986, met meer backstory en uitgevoerd in de graphics en gameplay van Super Metroid uit 1994, uitgegeven op de Game Boy Advance in 2004.   

Waarom is het vet? Omdat je dolgraag één van de twee legendarische grondleggers van het Metroidvania-genre wil proberen, maar het origineel te veel pijn doet aan je ogen. Deze vele malen betere versie heeft super fijne graphics, soepele gameplay en  bovendien een paar extra levels na het originele einde! Als je dan toch zo’n pretentieuse retro fan bent en wil doen alsof ‘de echte’ Metroid nog steeds speelbaar is, dan mag je dat proberen na het uitspelen van de remake. In september verschijnt Metroid: Samus Returns voor de 3DS, een remake van gameboy titel Metroid II, maar die moet het niveau van Zero Mission nog maar zien te evenaren!

    

Metal Gear Solid: The Twin Snakes

Wat is het? De eerste Metal Gear Solid, omgebouwd met de graphics en gameplay van Metal Gear Solid 2 en in 2004 op de markt gezet, jammer genoeg alleen voor de GameCube.

Waarom is het vet? Omdat MGS1 stiekem een veel boeiender verhaal heeft dan deel 2, maar het toch ook fijn is om Snakes beperkte palet aan gezichtsuitdrukkingen af te kunnen lezen. Het was sowieso prettig om na Kojima’s ‘kleinde blonde verrassing’ in deel 2, weer even met Snake te kunnen spelen. Ook de geluidskwaliteit is vele malen beter dan het origineel, al viel de vernieuwde voice acting (met enkele vervangen acteurs) niet bij iedereen in de smaak. Hoe dan ook, the Twin Snakes is een meer dan geslaagde remake.

   

Counter-Strike: Global Offensive

Wat is het? De in 2012 verschenen (tweede) remake van wat oorspronkelijk een mod op de originele Half-Life was. Een parel van een multiplayer shooter uit de tijd dat Valve nog games maakte.

Waarom is het vet? Omdat het dezelfde vertrouwde Counter-Strike maps bevat, maar dan tig keer mooier. Dezelfde rete spannende matches, maar dan beter uitgebalanceerd en met soepelere gameplay en, heel belangrijk, lekkerder voelende guns! Waar we in 2004 al onder de indruk waren van Counter-Strike: Source, weet Global Offensive pas echt alles uit die zelfde Source engine te persen. We zijn 5 jaar verder en CS:GO is nog steeds huge in esports. Dat zegt op zich wel genoeg, toch?

    

Oddworld: New ‘n Tasty!

Wat is het? De 2,5D remake van het in 1997 verschenen Oddworld: Abe’s Oddysee, ook wel bekend als de vreemdste puzzle platformer ooit. “Yello! Follow me!”

Waarom is het vet? Omdat het die vreemdheid verdomd goed weet vast te houden! New ‘n Tasty is helemaal opnieuw gemaakt en zit qua leveldesign ook iets anders in elkaar, maar de vormgeving is 100% intact. De oorspronkelijke game had al veel diepte in de soort van fotorealistische 2D graphics, wat zich perfect laat vertalen in de nieuwe 3D-engine. Abe is een tikje paarser dan we ons herinneren, maar het gevoel en de sfeer is precies hetzelfde. En dat is knap! Ook het vervolg op Abe’s Oddysee krijgt een remake, genaamd Soul Storm, waar we natuurlijk heel erg benieuwd naar zijn. Deze game gaat vermoedelijk verder afwijken van zijn bronmateriaal dan New ‘n Tasty deed, maar aangezien deel twee toch al meer van hetzelfde was, is dat alleen maar posifief.

     

Bionic Commando: Rearmed

Wat is het? De game over een moedige man met een bionische arm, in 1988 op de NES, 20 jaar later in een sprankelend nieuw jasje op PlayStation 3, Xbox 360 en PC.

Waarom is het vet? Omdat het één grote homage is aan de originele Bionic Commando. Het valt in hetzelfde straatje als Oddworld: New ‘n Tasty, in dat het een zeer trouwe nabootsing is van de oude game in nieuwe technologie. Het resultaat is een knap unieke look en feel, die je waarschijnlijk nooit had kunnen bedenken buiten een remake om. Met Rearmed wilde Capcom de merknaam weer even een boost geven, om ons warm te maken voor de sequel die een jaar later verscheen, maar jammer genoeg haalde die bij lange na niet hetzelfde niveau. Gelukkig hebben we er wel een awesome remake aan overgehouden!  


    

Resident Evil

Wat is het? De REmake van de originele Resident Evil uit 1996, in 2002 uitgebracht op de GameCube, die in 2015 weer een remaster kreeg voor Xbox One, Xbox 360, PlayStation 3, PlayStation 4 en PC.

Waarom is het vet? Omdat het gelukt is om eer te doen aan de game die het surival horror genre op kaart heeft gezet. Een genre dat zeker mede dankzij de extra HD remaster nu nog steeds stevig op de kaart staat! Capcom remaken en remasteren erop los alsof ze het hebben uitgevonden, maar deed dat misschien nergens zo succesvol als bij de eerste Resident Evil. Typisch voor de allerbeste remakes, is dat het originele brein aan het roer van de ontwikkkeling staat. Op deze manier heeft Shinji Mikami een game kunnen maken die dankzij betere technologie dichter bij zijn oorspronkelijke visie voor Resident Evil ligt. En dat is te merken! De remake biedt meer gameplay, extra shiny vormgeving en GODZIJDANK ook volledig opnieuw opgenomen voice acting.

Zo, als aankomende remakes het niveau van bovenstaande opnieuw gemaakte games kunnen benaderen, dan mogen we ons in de handjes wrijven! Welke remakes zijn volgens jou nog meer een voorbeeld van het hoe het moet? Vertel het in de comments.

REACTIES (28) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord