PU's teletijdmachine: Wat speelden we in... 2007

PU's teletijdmachine: Wat speelden we in... 2007? 2014-12-15T14:14:46
Toenmalige toppers, vergeten floppers en nostalgisch geneuzel. In 'PU's teletijdmachine'-serie mijmert Graddus nog één keer weg bij een specifiek jaar uit de videogamegeschiedenis. Met vandaag: 2007!

Voor iedereen die het zich afvraagt: ik bedenk de jaartallen voor PU's teletijdmachine compleet random. Dus niet eerst nagaan welke titels er zo'n beetje uitkwamen, maar juist andersom. Zo ook ditmaal. 2006? 2008? Mweeeh, ik neem 2007. Gewoon, omdat ik er mooie herinneringen aan heb, aangezien ik dat jaar bijvoorbeeld mijn eerste stapjes in de gamejournalistiek zette.

Graddus babysteps

En dan blijkt ineens dat je de roos hebt getroffen. Het stierenoog. Want hell, dit is misschien wel het beste gamejaar dat ik tot nu toe heb behandeld, met de geboorte van minstens vijf triple-A franchises die ook anno 2014 nog altijd toonaangevend zijn! Kijk maar...

 

10. Crackdown

In Crackdown kun je als een kikker met raket-aangedreven springveren door de wereld huppelen. Dat alleen al is natuurlijk genoeg voor een kleine jizz-explosie, maar - in tegenstelling tot genregenoten als Saints Row IV en ook Crackdown 2 - worden daarnaast stijl en sfeer perfect neergezet. Resultaat is een ADHD-achtige sandboxer, die binnenkort een next-gen vervolg krijgt. Yes! Of beter: *KWAAAAAAAK!!!*

 

9. Crysis

Ja, Crysis verscheen in 2007. Maar eigenlijk was de wereld pas een jaartje of twee, drie later daadwerkelijk klaar voor Crytek's paradijselijke FPS. Dit was immers een game die alleen op computers met de meest gruwelijke NASA-specs draaide. Zelf speelde ik het spel in 2011, en ook toen had het nog niets aan vermaak en schoonheid ingeboet. Eeuwig zonde dat Crytek de serie inmiddels in de vriezer heeft gezet...

Crysis

 

8. The Orange Box

Laaaaang voordat HD-remakes en 'ultieme heruitgaves' de bizz in een houdgreep namen, was er The Orange Box. Een pretpakket, met daarin opgepoetste versies van Half-Life 2, HL 2: Episode One en Two, Team Fortress 2 én het verfrissende Portal. Tot op de dag van vandaag één van de beste deals in gaming, al herinnert het ook weer aan de vraag der vragen: WAAR BLIJFT G*DVERD$MM@ HALF-LIFE 3???

 

7. Halo 3

Vraag Wouter naar zijn favoriete titels, en er is een dikke kans dat Halo 3 op z'n minst een podiumplaats bemachtigd. Dat deel drie uit de Master Chief-saga zichzelf dus 'slechts' op de zevende plaats in deze top tien terugvindt, zegt alles over het overdonderende gamejaar dat 2007 was. Weet je wat: als troost geef ik Halo 3 wel de eer van 'beste gamemuziek van 2007'... Tot Mass Effect aan bod komt, that is.

Halo 3

 

6. Call of Duty 4: Modern Warfare

Call of Duty was altijd al een leuke shooterserie. Met de eerste Modern Warfare echter ontketende Activision een revolutie, alsook een schier oneindige inkomstenstroom. Terecht overigens, want wat was het een verademing om eens niet in die geijkte WWII-loopgraven te knallen, maar een moderne setting. Toch, tien soortgelijke en futuristische vervolgen later: misschien weer eens tijd voor een - klein - loopgraafje?

 

5. Assassin’s Creed

Na het debacle van Assassin's Creed III, de uitmelkerij van elk jaar een nieuw deel en Unity's lanceringshorror, ben ik ECHT he-le-maal klaar met Ubisoft's sluipmoordspellen. De aankondiging van AC: Victory liet me dan ook letterlijk zo koud als het dolklemet tussen de ribben van debiele, ik-wacht-hier-wel-gewoon-totdat-je-mijn-collega's-hebt-vermoord guard nummer 59347. Deel één daarentegen, oehlala.

Assassin’s Creed

 

4. Uncharted: Drake’s Fortune

Met Crash Bandicoot en Jak & Daxter had Naughty Dog al bewezen dat het prima in staat was kleurrijke, immens speelbare platformers te ontwikkelen. De release van Uncharted: Drake's Fortune toonde evenwel aan dat de studio nog veel meer noten op zijn zang heeft - het maken van volwassen system-sellers, bijvoorbeeld! Kunnen de Stoute Honden dit kunstje met Uncharted 4 op de PlayStation 4 herhalen?

 

3. Super Mario Galaxy

Yahooooooo! Na het - voor Mario-begrippen - matige Sunshine, was het in Galaxy zaak dat de loodgieter zijn oude vorm snel terug zou vinden. Niet alleen zijn eigen imago, maar ook dat van Nintendo's 'casual'-console Wii stond immers op het spel. De uitkomst is bekend: Mario sloeg toe. En hoe! Volgens sommigen is Galaxy zelfs de beste game van snorremans ooit. Spelen is geloven.

Super Mario Galaxy

 

2. BioShock

Games die een genre bij de lurven grijpen, door elkaar schudden en vervolgens met een ferme trap onder de kont onherkenbaar achterlaten: ze zijn - helaas - even zeldzaam als geliefd. BioShock, met zijn Plasmid-powers, enigmatische Big Daddy's en Little Sister's alsmede het dystopische Rapture, was zo'n spel. Of spel... Eigenlijk horen dit soort klassiekers dat predikaat te ontstijgen. 'Gamechanger' is beter.

 

1. Mass Effect

De sci-fi spelwereld. Het fascinerende verhaal. De krankzinnige keuzevrijheid. Het verrukkelijke vechtsysteem. De meesterlijke muziek. Echt, tijdens het spelen van Mass Effect waren er letterlijk NUL momenten dat ik niet het gevoel had met een epos bezig te zijn. BioWare's space-RPG's zijn dan ook mijn favoriete last-gen games en de meer dan terechte nummer één van deze top tien. Waar blijft Mass Effect 4?

Mass Effect

REACTIES (50) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord