PU's teletijdmachine: Wat speelden we in... 1996

PU's teletijdmachine: Wat speelden we in... 1996? 2014-09-29T11:31:56
Toenmalige toppers, vergeten floppers en nostalgisch geneuzel. In 'PU's teletijdmachine'-serie mijmert Graddus nog één keer weg bij een specifiek jaar uit de videogamegeschiedenis. Met vandaag: 1996!

1996 was het jaar van de Macarena. De E.K.-kabel. De arrestatie van Marc Dutroux. Schaap Dolly. Maar natuurlijk nog het meest van wederom een shitload aan dikke games, waarvan ik hieronder de tien aller-, aller-, allervetste heb genoteerd.

Kunnen jullie je er een beetje in vinden, jongens?

Dit is geen HDMI-kabel

 

10. Area 51

Ooit was ik op vakantie in Salou. Tien dagen feesten en copuleren - heerlijk. Wel vermoeiend, en dus moest ik af en toe even stoom afblazen. Op de arcadekast in het hotel, bijvoorbeeld. Area 51, heette-ie: een lightgun-game waarin je op gemuteerde, kartonnen 2D-mensen schiet, die vervolgens in een bloederige pulp uiteen spatten. Zucht, dat soort kwaliteitsshit wordt vandaag de dag simpelweg niet meer gemaakt.

 

9. Resident Evil

Achteraf gezien is het bijkans belachelijk dat we in 1996 collectief de broekjes volscheten bij het spelen van Resident Evil. Pixelige poppetjes, pixelige vijanden en zelfs pixelig bloed: louter angstaanjagend door de lelijkheid. Echter, net als alle goede games uit grootmoedersch tijd, draait het allemaal om de 'suspension of disbelief' - iets waar Resident Evil sinds deel 4 helaas telkens iets minder in wordt...

resident evil

 

8. Crash Bandicoot

Wie Crash Bandicoot is? Tja lieve lezertjes, het zou zomaar kunnen dat je dé mascotte van Sony uit de jaren '90 niet meer kent. De buideldas is inmiddels ook al lang en breed ingehaald door Nathan Drake, Sackboy en Jak & Daxter. Hell, zelfs Sonic is anno 2014 nog meer alive and kicking dan Crash Bandicoot. En da's best jammer. Zijn games waren immers gewoon hele goede platformers...

 

7. Command & Conquer: Red Alert

Hitler als naïef broekie. Stalin als rokkenjagende alcoholist. En kale Kane die iedereen als volleerd marionettenspeler manipuleert. Jep, C&C: Red Alert is over-the-topper dan de gemiddelde drag queen uit de Reguliersdwars. Hilarischer, ook. Maar buiten dat, is deze RTS-klassieker vooral bijzonder relaxed om te spelen. Uit een periode dat de wereld veroveren nog een zaak van zoveel mogelijk tanks bouwen was.

command & conquer: red alert

 

6. Super Mario RPG

Met Super Mario RPG verbaasde Nintendo vriend en vijand. Die gekke Italiaan had dus meer noten op zijn zang dan alleen wat springen en karten! Dat daar inmiddels ook voetballen, tennissen, basketballen, golfen, snowboarden, feesten, schilderen, puzzelen én nog tig andere role-playing uitstapjes bij zijn gekomen, doet natuurlijk niets af aan de kwaliteit van deze epische game.

 

5. Donkey Kong Country 3: Dixie Kong's Double Trouble!

De eerste DKC stond op nummer één in PU's teletijdmachine voor 1994. Denk echter niet daar deel drie nu 'slechts' op nummer vijf staat, het minder is dan het origineel. Sterker: dit is misschien wel de beste game van de apenfamilie ooit. Een open wereld, afwisselende platformgameplay, krankzinnig veel content, schitterende graphics, uitmuntende muziek... Hmmm. Wat een bekoorlijke beestenboel!

donkey kong country 3

 

4. Diablo

Persoonlijk heb ik nooit veel met Diablo gehad. Want een repetitief hack 'n slash-festijn, verpakt in een onoverzichtelijke chaos? Als ik dat wil, loop ik wel een dagje met de M.E. mee tijdens Feyenoord - Ajax. Toch heb ik respect voor wat de serie betekent. Voor wat het gedaan heeft voor gaming. (Oké Nino, het staat er; zwart op wit. Kun je nu dat pistool van mijn voorhoofd halen, alsjeblieft?)

 

3. Tomb Raider

Waren het die puntige tieten? Die sexy wespentaille? Of toch gewoon het feit dat het doorzoeken van gigantische grafkelders en andere omgevingen nog nooit eerder zó gruwelijk in beeld werd gebracht? Ach, wat het geheim achter Lara Croft's archeologische escapades ook moge zijn, duidelijk is dat de eerste Tomb Raider de geboorte van een icoon markeerde....... Oh, en het waren die tieten. Absoluut.

tomb raider

 

2. Duke Nukem 3D

Voor velen viel Duke Nukem: Forever tegen. Voor mij niet. Ik had me er namelijk al lang op ingesteld dat de return van de Duke zich nooit en te nimmer met 3D zou kunnen meten. Want laten we eerlijk zijn: het eerste driedimensionale avontuur van de grootste badass in de biz is legendarisch. Hoezo? Ha. Geef me nu, ACHTTIEN jaar later, één andere game waarin je strippers tipt en vervolgens verrot schiet.

 

1. Super Mario 64

In de 250e PU (tip: neem NU een abo!) noem ik Super Mario 64 de beste 3D-platformgame ooit. Inderdaad, OOIT. Iets dat vooral te maken heeft met de manier waarop de N64-controller je perfecte controle over die vadsige loodgieter geeft. Afgaan is altijd je eigen schuld, succes een show-off van rauwe skill. Ik denk dat ik binnenkort die DS-port maar eens een slinger geef...

super mario 64

REACTIES (61) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord