Pu.nl's favoriete series van het decennium 

Pu.nl's favoriete series van het decennium 2020-01-03T13:41:24
Ook binge watchen is geen onbekend verschijnsel voor de PU.nl-redactie en als laatste onderwerp in onze serie over het beste van het decennium, bespreken een aantal redacteurs daarom hun top 3 series van 2009 t/m 2019. Welke afleveringen op Netflix, HBO of (misschien wel, maar waarschijnlijk niet) tv werden het gulzigst verslonden?

Michel

3. Mad Men

Een derde plek kiezen was haast onmogelijk (ik droeg een lijstje van tien series aan voor dit artikel, maar dat mocht helaas niet), maar ik ben uiteindelijk op Mad Men uitgekomen. Een enorm trage serie, maar dat trek ik heel goed dankzij de geweldige cast. Net als met bijvoorbeeld The Sopranos lééf je echt in het leven van deze marketingmannen en -vrouwen in het midden van de vorige eeuw. De geweldige character studies worden gemengd met belangrijke gebeurtenissen uit de recente geschiedenis, wat het geheel alleen nog maar interessanter maakt.

Mad Men
          

2. Mr. Robot

Zonder al te veel willen spoilen, vond ik het eerste seizoen een vrij edgy rip-off van Fight Club. Sam Esmael maakt dat in de drie volgende seizoenen helemaal goed met een spannend verhaal over een hacker met een behoorlijke rugzak mentale problemen. Zeker het recentelijk uitgezonden vierde seizoen bestaat uit alleen maar mindblowing afleveringen. Daarbij druipt de show van de prachtige, stijlvolle camerashots. Mr. Robot is de serie die ik mensen aanraadt wanneer ze The Leftovers al hebben gezien.

Mr. Robot   

1. The Leftovers

Na het omstreden laatste seizoen van Lost revancheerde Damon Lindelof zich op fabuleuze wijze met de HBO-serie The Leftovers. In deze serie is twee procent van de wereldbevolking plotseling verdwenen. Maar vergis je niet: de show draait om menselijke emoties, met name de manier waarop we met traumatische gebeurtenissen en rouw omgaan. Fabuleus geacteerd door onder andere Justin Theroux en Carrie Coon, met regie en een soundtrack waar je u tegen zegt: The Leftovers moet iedereen gezien hebben. Al is het maar voor het werkelijk perfecte tweede seizoen. Hierna maakte Lindelof het recente Watchmen, en als je meer van dat soort mystiek wil, ben je hier helemaal aan het juiste adres.

  

Alie

3. Sherlock

Iedereen en zijn moeder kent Sherlock Holmes. Zodoende heeft ook iedereen een bepaald beeld bij deze speurneus. Dat maakt het extra knap dat Benedict Cumberbatch de rol zo volkomen geloofwaardig neerzet! Hij IS gewoon de briljante speurneus, die op sociaal vlak compleet hulpeloos is. Extra leuk is de moderne setting, waarin technologie een grote rol speelt. Dankzij deze frisse take maakt het helemaal niet uit dat we de strijd tussen Sherlock en zijn aartsvijand Moriarty al duizend keer in allerlei vormen voorbij hebben zien komen. Sterker nog: dit is de iconische Sherlock in zijn allerbeste vorm!

Sherlock   

2. Mindhunter

Vergeet CSI, NCIS, Law & Order en al die andere enorm clichématige politieseries, waarin elke aflevering netjes een misdrijf wordt opgelost. Mindhunter is gelukkig compleet anders! In deze Netflix-serie van de geweldige David Fincher zie je hoe twee FBI-agenten proberen tot een classificatie van seriemoordenaars komen. Daarvoor is natuurlijk data nodig, die de agenten verzamelen door met gevangen genomen seriemoordenaars in gesprek te gaan. Extra tof is hoe de agenten de geleerde kennis steeds direct in de praktijk proberen te brengen in lopende onderzoeken.

Mindhunter        

1. The Handmaid's Tale

Na een crisis neemt een ultrareligieus regime de macht over in Amerika. Dat regime besluit de paar vrouwen die nog wel vruchtbaar zijn aan het werk te zetten als Handmaiden. Deze Handmaidens worden gedwongen kinderen te baren voor de bevelhebbers van het regime. Zoals deze enorm beknopte synopsis hopelijk duidelijk maakt, is The Handmaid’s Tale enorm grimmig, maar ook weer niet zo ver gezocht dat je je er niets bij voor kunt stellen… Combineer dat met het geweldige acteerwerk en je weet waarom dit een van de beste series van dit decennium is!

  

Laura

3. Euphoria

We zijn nog steeds enorm verbaasd dat deze serie geen nominaties voor de Golden Globes heeft gekregen, want de 23-jarige Zendaya Coleman speelt de sterren van de hemel en de serie heeft een geweldige soundtrack. Zendaya is in de serie Rue, een tiener die te kampen heeft met veel ergere problemen dan de normale tienerproblemen. Ze moet het zonder vader doen, ze is net afgekickt van de harddrugs en ze valt ook nog op haar beste vriendin. HBO’s Euphoria zet met een geweldige, duistere sfeer een portret neer van een generatie tieners, waarbij silver linings worden afgewisseld met gitzwarte momenten. Het is een shockerende serie, maar niet alleen door de schokeffecten: juist door die onderhuids sluimerende narigheid die zich afspeelt in Rue’s leven.

Euphoria
   

2. Girls

Het is zeker niet een serie voor iedereen, net als dat de hoofdrolspeler en seriemaker Lena Dunham dat ook niet is. De manier waarop deze HBO-reeks echter vaak onbesproken problemen aan het licht brengt, geen blad voor de mond neemt en ook nog eens mensen bevat die heel menselijk zijn, in plaats van Hollywood-glad, is prijzenswaardig. Het maakt het een soms verontrustende maar tegelijkertijd verhelderende ervaring voor het brein. De dames -en heren- uit Girls belichamen hun personages op een bijna pijnlijk realistische manier en door de originaliteit van de onderwerpen is Girls een heerlijk rauwe, net even andere serie dan alles wat je eerder zag.

Girls
   

1. Boardwalk Empire

Boardwalk Empire is een maffia-serie, maar houdt zich niet per se aan alle standaard maffia-filmafspraken. De serie legt stukje bij beetje het verhaal van Enoch Thompson bloot, een man die maffiagrootheid wordt en niet bang is om over lijken te gaan. Je weet bij deze man bovendien nooit helemaal waar je aan toe bent. Als een scène begint, dan heb je geen idee of de personages aan het einde ervan verliefd zijn, dood zijn of geërgerd of juist vrolijk uit elkaar gaan. Het is één grote opeenstapeling van verrassingen, maar ook van verhalen: we volgen niet alleen Nucky, maar ook van zijn geliefdes, zijn familie, zijn vijanden én de politie. Elk personage is likeable op zijn eigen manier, zelfs als je eerst een hekel aan diegene hebt. Dat doet seriemaker Terence Winter voortreffelijk.

  

Wimpie

3. True Detective (S01)

Als ik een favoriet True Detective-seizoen moet kiezen, dan wordt het toch echt degene die de spits in 2014. De chemie tussen collega’s Marty Hart (Woody Harrelson) en Rust Cole (Matthew McConaughey) was subliem, vooral op de momenten dat de twee rechercheurs met elkaar in de clinch lagen. Het overkoepelend verhaal van een ogenschijnlijk onoplosbare moordzaak was intrigerend en op momenten behoorlijk gruwelijk, maar de puzzel die je als kijker in je hoofd aan het leggen was zorgde ervoor dat je elke week weer uitkeek naar een nieuwe aflevering.

Alles kwam bij elkaar in het eerste seizoen van True Detective: geweldige acteerprestaties, een origineel en boeiend geschreven verhaal, een huiveringwekkende soundtrack en sublieme regie door Cary Fukunaga. Dat die regisseur nu zijn werk aan de nieuwe 007-film aan het afronden is kan ik alleen maar toejuichen, want met True Detective heeft de filmmaker bewezen dat hij geweldige prestaties uit zijn acteurs kan persen.

True Detective
   

2. Fargo

Als het gaat om series met (vrijwel) losstaande seizoenen draaien de makers van Fargo naar mijn mening mee in de top! De serie is gebaseerd op werk van de gebroeders Coen en elk seizoen laat een meeslepend en geweldig geschreven misdaadverhaal zien. Elk seizoen maken topacteurs deel uit van de cast met namen als Ewan McGregor, Martin Freeman, Patrick Wilson, Kirsten Dunst en Mary Elizabeth Winstead.

Mijn favoriete seizoen is het tweede, dat draait om verschillende personages die allemaal te maken krijgen met een groot crimineel netwerk in Kansas City van de beruchte Gerhardt-familie. Uitblinkers in dit seizoen zijn in mijn ogen Kirsten Dunst en Jeffery Donovan, maar Bokeem Woodbine steelt wat mij betreft de show als de slick ass cimineel Mike Milligan, die samenwerk met de keiharde Kitchen Brothers. De productie van seizoen 4 is al begonnen, maar een releasedatum is helaas nog niet bekend. Bekend is dat Timothy Olyphant en Chris Rock de hoofdrollen zullen spelen, dus ik ben heel benieuwd!

Fargo
   

1. Better Call Saul

Toen Breaking Bad in 2013 ten einde kwam vormde een zwart gat zich op de plek waar ooit mijn ziel zat. Het verhaal van Walter White was voorbij en ik dacht serieus dat ik Albuquerque voorgoed vaarwel kon zeggen. Niets bleek minder waar, want Better Call Saul verscheen slechts twee jaar na de series finale van Breaking Bad!

Vince Gilligan maakte de serie rondom Saul Goodman in mijn ogen vele malen interessanter dan zijn voorganger, mede door zijn kenmerkende visuele verhaalvertelling naar een hoger plan te tillen en vooral door het feit dat we allemaal weten hoe de reis van ‘Slippin’ Jimmy McGill in de serie ten einde komt. De dialogen met terugkerende personages krijgen hierdoor veel meer gewicht, maar de toevoeging van totaal nieuwe personage zorgt ervoor dat de serie niet aanvoelt als een soort cheesy reunie van Breaking Bad-acteurs. Het vijfde en laatste seizoen verschijnt in februari en ik kan niet wachten om de ontknoping te bekijken!

  

Marvin

3. Ash vs Evil Dead

Wie net zo'n gigantische fan is van Evil Dead als ik viel waarschijnlijk flauw bij de aankondiging van deze serie. Bruce Campbell, na al die jaren weer terug als de enige echte Ash. Meer groovy dan dat wordt het niet. Toch was ik bang dat nostalgie de boventoon zou voeren en dat Bruce het op zijn oude dag niet meer aan zou kunnen - maar jongens, wat is Ash vs Evil Dead een geniaal vervolg van de franchise. Boordevol fucked up humor (Ash zien rondlopen met z'n hoofd in een lijk is een van mijn favoriete momenten ooit), miljoenen liters bloed en alle gore die ik maar kon wensen. Maak het af met een beter verhaal dan zou moeten kunnen en je hebt een serie die ik over twintig jaar nog zal kijken. Jammer van het abrupte einde, maar dit is meer dan Evil Dead-fans ooit op hadden kunnen hopen.

Ash vs Evil Dead
   

2. Hannibal

Horror is een van de moeilijkste genres om films en series in te maken, laat staan om iets compleet unieks in neer te zetten. Brian Fuller lukt het toch, nota bene met Hannibal, een franchise die wat mij betreft had kunnen eindigen met de filmserie met Anthony Hopkins. Althans, dat dacht ik tot het zien van de eerste aflevering, waarna ik hopeloos verliefd werd op Hannibal, een serie die even grotesk als beeldschoon is. Het contrast tussen de gruwelijke moorden en de manier waarop ze als kunst in beeld worden gebracht is keihard maar daarom kun je geen moment wegkijken - ik zou geen andere serie kunnen noemen die dat zo geweldig goed doet. Mads Mikkelsen speelt misschien wel zijn overtuigendste rol ooit en zijn relatie met het personage van Hugh Dancy vormt... De meest fucked up bromance uit de tv-geschiedenis. Verplichte kost voor horrorfans.

Hannibal
   

1. Breaking Bad

Als je me tien jaar geleden verteld had dat ik een serie met de vader uit Malcolm in the Middle in de hoofdrol als beste serie van het decennium zou bestempelen, dan had ik je waarschijnlijk gevraagd hoeveel meth je al ophebt. Desalniettemin bevestigde Breaking Bad voor mij dat Brian Cranston een fantastische acteur is, om nog maar te zwijgen over de geniale rol van Aaron Paul (ook al kan ik hem nu niet meer in een andere rol zien). Dat Vince Gilligan zo'n meesterlijk verhaal kon schrijven had ik niet durven dromen, ik dacht dat zijn hoogtijdagen in de tijden van The X-Files waren maar werd keihard op mijn plek gezet. Al met al nadert Breaking Bad perfectie: de epische evolutie van Walter White is weergaloos, zo goed dat ik bang ben dat ik nooit meer zo gegrepen zal kunnen worden door een serie.

Wouter

3. The Leftovers

In principe is The Leftovers een high concept scifi-serie, eentje met een idee dat me bekend voorkwam van The 4400, waarin ook een deel van de wereldbevolking verdwijnt. Grote verschil is, in The Leftovers komen deze mensen niet terug als superhelden en ligt het zwaartepunt op de psychologische schade van de overblijvers, jawel, de Leftovers. En dat heeft een paar extreem goede acteerprestaties tot gevolg van, onder andere, twee mensen die meteen naar mijn lijstje favoriete acteurs ooit zijn geschoten: Carrie Coon en Justin Theroux. Naast alle ijzersterke drama is er overigens ook meer dan genoeg vage shit gaande, waardoor liefhebbers van de eerste seizoenen van Lost ook meteen de serie krijgen waar ze al jaren naar verlangen.

The Leftovers
    

2. The Boys

2019 is echt een belachelijk goed jaar voor series, met parels als The Dark Crystal: Age of Resistance, m’n nummer 1 op dit lijstje en The Boys, een van de meest schokkende, duistere en originele creaties op het gebied van superheldenentertainment. Het introduceert een paar onvergetelijke, volledig fucked up personages met superkrachten, waarvan Homelander (een volslagen psychotische Superman) het meest indruk maakt. Gespeeld door Anthony Star, een acteur die ik al hoog had zitten door Banshee, is dit personage zo angstaanjagend dat je als kijker niet graag in de schoenen zou willen staan van zijn superkrachtloze tegenstanders, onder andere gespeeld door een getergde Karl Urban. The Boys is spannend, bloederig, ontzettend cool en extreem onvoorspelbaar. Check het uit, want iedereen die ik het aangeraden heb is niet teleurgesteld, zelfs mensen die niets met superhelden hebben.

The Boys
    

1. Watchmen

Ik ben een groot fan van de graphic novel en heb al een keer of vijf enorm genoten van de film, dus in principe was er een grote kans dat ook de serie van Watchmen me zou behagen. Maar dat de Damon Lindelof me zó zou wegblazen, dat had ik nooit kunnen vermoeden. Natuurlijk heeft Lindelof de vieze smaak van Lost al ruimschoots weggespoeld met The Leftovers, nummer 3 op m’n lijstje, maar dat hij overweg zou kunnen met een comic-basis als Watchmen, dat is een zeer aangename verrassing. Hij maakt van Watchmen een uiterst fascinerende mystery, eentje die me continu weet te verrassen terwijl het op een zeer geslaagde, respectvolle wijze verder borduurt op de gebeurtenissen uit de graphic novel. Een genot voor de fan van het basismateriaal, een mind blowing origineel verhaal voor iedereen die geen idee heeft wat de Minute Men en Dr. Manhattan zijn en in het algemeen een perfect geproduceerd, zwaarmoedig enigma met een topcast van onder anderen de fantastische Regina King, Don Johnson en Jeremy Irons. Ik kan nog steeds niet geloven dat iets prachtigs zoals dit ontstaan is omdat superhelden en comics zo heet zijn. What a time to be alive!

REACTIES (42) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord