Pu.nl’s beste games van het decennium 15 t/m 4 – met oa Far Cry 3, GTA V en Spider-Man 

Pu.nl’s beste games van het decennium 15 t/m 4 2020-01-03T13:53:26
We hebben al 30 van de allerbeste games besproken die het afgelopen decennium onze consoles en PC’s hebben gezegend, tijd voor de eindsprint! En hierin komen echt belachelijk goede games voor, daar zijn we op de redactie van PU.nl roerend over eens… Jij ook?

De voltallige PU.nl-redactie heeft zijn stem uitgebracht op een lijst van 179 zorgvuldig gecureerde titels, en daaruit de 45 beste video games van 2010 tot en met 2019 gekozen plus gerankt. Deze onvergetelijke games hebben we voorzien van, zoals je gewend bent, prachtige tekstjes vol met superlatieven en liefde voor video games, en dat verdeeld over 4 verschillende features. We zijn al bij het een-na-laatste deel aangekomen, dus check hier nummers 45 t/m 31 en hier het vorige deel, nummers 30 t/m 16. Het laatste deel is de EPISCHE top 3, maar eerst hebben we nog 15 t/m 4 te gaan:

   

15. Far Cry 3

GraddusIk hou van games met totaal gestoorde, over-the-top bad guys. GLaDOS, Andrew Ryan, Bowser enzovoort... Maar de gekste van allemaal? Da's natuurlijk Vaas Montenegro! Ik weet nog goed dat ik naar Ubisoft's 2011 E3-persconferentie zat te kijken en serieus kippenvel kreeg toen ik hem gasten met een betonblok aan hun voeten het water in zag duwen terwijl ie z'n befaamde 'definition of insanity'-speech geeft. 

Far Cry 3 zelf is uiteraard ook niet voor de poes, met één van de fraaiste eilandenarchipels sinds Super Mario Sunshine en een core gameplayloop waar zelfs een comapatiënt een lach van op z'n gezicht krijgt. Wapens en items verzamelen, outpostjes capturen en tot slot een nieuwe radiotoren beklimmen waarna het hele circus weer van voren af aan begint; niet voor niets is die shit zo ongeveer de basis voor alle open-world games sindsdien. En dan heb ik het nog niet eens over de map editor gehad, waarmee ik serieus Zelda's Hyrule én Termina tot in detail nauwkeurig nabouwde! Classic.

  

14. Uncharted 3: Drake's Deception

FlorianAls het aan mij had gelegen hadden alle Uncharted games in de top 5 gestaan van deze lijst, aangezien Nathan Drake en zijn vriendjes mijn hart hebben gestolen en de games voor mij de boeken ingaan als een van de beste gameseries ooit gemaakt. De mix van Tomb Raider en Indiana Jones, de vette gameplay, de meesterlijke characters, gruwelijke graphics en de invloed van de niets minder dan ware kunstenaars bij Naughty Dog, waren een match made in heaven.

De stap van Uncharted 2 naar Uncharted 3 was lang niet zo groot als tussen het eerste en tweede deel, maar in Uncharted 3 had Naughty Dog het geintje geperfectioneerd en dat leverde een van de meest gepolijste game ervaringen op de PlayStation 3 op. Stiekem hoop ik heel hard dat de Uncharted-serie toch weer terugkomt na The Last of Us 2. Pppfff, een nieuwe Uncharted voor de PlayStation 5 zou mij intens gelukkig maken! Ik ga je missen, Nathan Drake…

 Uncharted 3: Drake's Deception
   

13. Mario Kart 8

MichelMario Kart 8 (inclusief alle dlc, of de Deluxe-versie op de Switch) is simpelweg de ultieme Mario Kart, een franchise die toch al eeuwig houdbaar lijkt. De besturing is haarscherp, evenals de framerate, het aanbod qua tracks is duizelingwekkend gevarieerd, en de audiovisuele productie is van een tijdloos niveau. Het heeft er voor gezorgd dat Mario Kart 8 al twee generaties een van de bestverkochte exclusieve games beschikbaar is. Geheel terecht, want zelfs na honderden uren spelen vindt het spel nog gretig aftrek op indrinkavondjes en luie zondagen. Geen andere kartgame doet er echt toe zolang Mario Kart 8 bestaat.

  

12. Marvel's Spider-Man

WouterWebslingeren is een van de mooiste activiteiten die videogames ons onwaardige gamers hebben geschonken. Hoe anders hadden we ooit als Spider-Man door New York kunnen Tarzannen, als er geen ontwikkelaars waren zoals Insomniac die jarenlang hard hebben gewerkt om dit gevoel van ultieme vrijheid perfect over te brengen naar een digitaal medium? Ik ben ze in ieder geval eeuwig dankbaar, en niet alleen om de manier waarop ze Spidey’s unieke manier van transporteren hebben geïmplementeerd, maar ook dat de combat hetzelfde gevoel van extreme lenigheid en wendbaarheid weet over te brengen. Minstens zo belangrijk is dat alle belangrijkste personages in de wereld van Spider-Man, inclusief Peter Parker zelf, op een (geloof)waardige wijze in een totaal nieuwe hervertelling van de muurkruiper z’n latere jaren zijn verwerkt, iets dat eindigde in een emotioneel moment waar ik bijna een traantje van moest wegpinken. Marvel’s Spider-Man doet ongeveer hetzelfde met Spidey wat Arkham Asylum met Batman deed: het comic-personage weer relevant, onontbeerlijk zelfs, maken op het gebied van video games. 

Marvel's Spider-Man
    

11. Red Dead Redemption

SvenNee, ik wil nooit meer horen dat Red Dead Redemption ‘zo veel meer’ is dan GTA met paarden. Dat is totaal onbelangrijk. Het is een Rockstar-game en dus wist je ook in 2010 al wel waar je aan toe was: waarschijnlijk de beste game van het jaar én een nieuwe standaard voor het genre. Dat was het ook en tegelijkertijd is het nu nog een van de allerbeste wild west games ooit en een perfecte ode aan de Spaghetti Western. Met alles erop en eraan. 

Sommigen noemden de wereld wat leeg, maar ik heb me er geen minuut in verveeld. Lange stukken galopperen door prachtige landschappen, weer zo’n ongekend mooie zonsondergang tegemoet; je zou er spontaan van op paardrijles gaan. En moeten we het nog over dat ene moment in Mexico hebben? Nog een persoonlijk ding: het schieten in deze game is zo ontzettend bevredigend! De impact van de guns is compleet spot-on en die bandietjes vallen zo lekker overdreven neer. RDR 2 voelt toch net iets te log om hieraan te tippen, maar drie keer raden wat er toch op de volgende plek staat...

  

10. Red Dead Redemption 2

RoedieRed Dead Redemption 2 onderscheidt zich op meerdere manieren van de meeste singleplayer-games. De game streeft naar realisme op een unieke manier, waar de één moe en de ander vrolijk van wordt. De graphics zijn fenomenaal op iedere console, en bovenal: het vertelt een van de beste verhalen in een videogame ooit. De missies variëren, bieden uitdaging en zijn voorzien van de nodige humor. De dialoog en voice-acting zijn ook enorm sterk; iedereen van de main cast levert een ongelofelijke prestatie. Wie had gedacht dat de rit naar het begin van een missie zo leuk kon zijn?

Maar de kwaliteit van Red Dead Redemption 2 zit ‘m ook in de kleine dingetjes. Zo kan je een hoop fascinerende interacties meemaken door een rondje in het kamp te lopen. Als je het geduld hebt om rustig de tijd te nemen, geeft Red Dead Redemption 2 je een van de beste videogame-ervaringen ooit.

 Red Dead Redemption 2
  

9. Super Mario Odyssey

AlieBegrijp me goed, ik heb enorm veel plezier beleefd aan de New Super Mario Bros. en Super Mario 3D World, maar qua spektakel halen ze het niet bij Super Mario 64 of Super Mario Galaxy. De eerste Mario-game die dat niveau wel weer wist te halen, is Super Mario Odyssey. En dat is echt niet alleen omdat die laatste een 3D-game is! Super Mario Odyssey is een lust voor het oog en de soundtrack is geweldig, bovenal zit de game echter vol uitdagingen en verrassingen, die je aansporen om elke millimeter van elk koninkrijk te verkennen. En knap genoeg wordt dat nooit saai! Tijdens dat verkennen, ben je namelijk elke tien minuten weer iets compleet anders aan het doen. Daardoor heeft zelfs de grootste completionist nooit het gevoel slechts bezig te zijn met het afwerken van takenlijstje, ook niet als je al 600 Power Moons verzameld hebt! 

    

8. Uncharted 4: A Thief's End

WimpieDe laatste Uncharted-game met Nathan Drake in de hoofdrol is een van de weinige games die ik in slechts twee lange sessies heb uitgespeeld. Naughty Dog moedigt die flinke speelsessies aan door het wegwerken van harde overgangen tussen cutscene en gameplay, waardoor ik niet meer een stukje zwart scherm te zien kreeg als het weer tijd was voor een stukje tussenfilm. Continuïteit is een van de meest belangrijke filmaspecten die de ontwikkelaar succesvol toepaste om de speler gewoon niet te laten stoppen met spelen.

Ook het gebied van verhaal vormt A Thief’s End het hoogtepunt van de serie, omdat Nathan Drake voor het eerst echt een emotionele ontwikkeling doormaakt als personage. Waar hij in voorgaande delen slechts achter een schat aan ging om vervolgens met lege handen te staan, werd in dit deel duidelijk dat Nate’s échte schat -pun intended- altijd aan zijn zijde heeft gestaan: Elena. Hoe pijnlijk het ook is dat Nathans dagen als schattenjager geteld zijn, een mooier afscheid had hij niet kunnen krijgen.

 Uncharted 4: A Thief's End
  

7. Horizon Zero Dawn

AlieOpen world-games claimen spelers meer vrijheid te geven. Niet langer hoef je de gebaande paden te volgen! Dat klinkt natuurlijk heel avontuurlijk, maar valt in de praktijk vaak toch een beetje tegen. Sterker nog: ik vind veel open world-games met hun lege spelwerelden en repetitieve objectives zelfs een beetje saai. Mijn verwachtingen over Horizon Zero Dawn waren daarom ook niet zo heel hooggespannen. Wat zeg ik: ik kocht de game eigenlijk voor mijn vriend. Toen hij druk bleek met wat anders heb ik ‘m echter zelf in mijn PS4 gepropt. En wat ben ik daar blij om! Ik heb namelijk nog nooit zoveel plezier beleefd aan een open world-game. Het absolute hoogtepunt is de enorm gave combat. Ik heb me zelden zo cool gevoeld als wanneer ik een grote robot wist neer te halen en zijn onderdelen kon claimen. Die adrenaline-rush… Heerlijk!

  

6. Mass Effect 2

MarvinGeen enkele game uit mijn carrière is me zo goed bijgebleven als Mass Effect 2. Iconische locaties als het prachtige Citadel en de achterstandswijken van Omega zullen op mijn sterfbed nog op mijn netvlies gebrand staan, en als ik eenmaal sterf wil ik dat Commander Shepard me bij de hemelpoort opwacht (‘I’m Commander Shepard and this is my favorite soul of the afterlife’). Mass Effect 2 bevat een paar van de best geschreven personages in wat voor medium dan ook – Garrus, Liara, Tali’Zorah, Urdnot Wrex, Mordin… - en terugdenken aan een Normandy gevuld met al die wezens en bijbehorende verhalen voelt beter dan (thuis)komen. Als ik over zestig jaar mijn eigen aars niet meer kan afvegen dan zal ik je nog vertellen over die ene keer dat ik de Krogan-genocide voorkwam, om vervolgens 48 uur lang de oren van je kop te lullen over mijn goede vriend Shepard en zijn ruimteschip vol dwaze co-piloten. 

 Mass Effect 2
  

5. GTA V

GraddusWeinig games kunnen zeggen dat ze op VIJF verschillende systemen tot de best verkochte titels behoren. Nog minder die dat tijdens TWEE verschillende generaties consoles deden. 

Maar hé, GTA V flikt het gewoon. Zonder centje pijn. Werkelijk niemand die ik ken is ook maar een beetje negatief over deze game, of het moeten van die rare mafklappers zijn die ook vegetarische rookworst eten of op PVDA stemmen. Anyway: GTA V wordt nu, dik zes jaar na release, dankzij GTA Online nog steeds flink gespeeld. En staat natuurlijk nog 'gewoon' in de top tien verkooplijsten wereldwijd. Als een baas.

Alleen de grootste vorm van respect is hier op zijn plaats, maar mijn gewaardeerde PU-collega's besloten anders. GTA V is 'slechts' vijfde in deze lijst, nog onder een hap-slik-weg computerspelletje als God of War... Ach ja, dat is democratie voor je. De echte kenners weten beter.

  

4. The Legend of Zelda: Breath of the Wild

MichelHoe nagenoeg perfect Ocarina of Time ook is, de formule die met die game werd geboren was tegelijk de strop rond Zelda’s nek. De klad kwam er in en ik keek bij elke release steeds minder uit naar het verkennen van een nieuwe versie van Hyrule. Tot Breath of the Wild uitkwam: een spel dat niet alleen de Zelda-franchise opnieuw uitvond, maar ook de ultieme open wereldgame bleek te zijn. Waar je in de meeste games in dit genre vooral naar generieke punten op de map loopt om zo de map nog duidelijker te maken, daar is in Breath of the Wild de reis naar elk van deze punten het echte avontuur. Het voelt zo natuurlijk om in de verte te turen, iets interessants te zien en gewoonweg te besluiten te vertrekken naar die locatie, zonder dat daar een landkaart aan te pas komt. Ik heb een paar honderd uur in deze game zitten en zou nog steeds met alle plezier weer door Hyrule hollen.

The Legend of Zelda: Breath of the Wild

REACTIES (32) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord